TdF 11. etapa: Martin vyhral časovku, skvelý Peter Sagan

Brit Christopher Froome potvrdil v stredajšej časovke na 33 km z Le Montu pod Mont Saint Michel v rámci jedenástej etapy pozíciu lídra 100. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Pretekár tímu Sky obsadil v jazde proti chronometru druhé miesto, keď o dvanásť sekúnd prehral súboj s Tonym Martinom. Úradujúci majster sveta z Nemecka zvládol trať za 36:29 min a potvrdil pozíciu najväčšieho favorita. Dvadsaťosemročný cyklista tímu Omega Pharma-QuickStep Martin dosiahol druhý etapový triumf na Tour de France v kariére.

Skvele zvládol časovku aj Slovák Peter Sagan, ktorý obsadil 17. miesto s odstupom 2:18 min na Martina a len tesne mu unikli prípadné body do súťaže o zelený dres. Druhý slovenský zástupca Peter Velits skončil s odstupom 2:32 min 24. priečke. V celkovom poradí zvýšil Froome svoje vedenie, druhý Alejandro Valverde zo Španielska zaostáva o 3:25 min, tretí Bauke Mollema z Holandska ešte o ďalších dvanásť sekúnd. Na štvrtom mieste je Alberto Contador s odstupom 3:54 min. Petrovi Velitsovi patrí 50. a Petrovi Saganovi 68. pozícia.

Už pred časovkou sa považoval Martin za najväčšieho favorita. Keďže štartoval o viac ako štyri hodiny pred Froomom, na potvrdenie prvenstva si musel dlho počkať. Na medzičasoch bol Froome lepší, na prvom (9,5 km) viedol o jednu sekundu, na druhom (22,0 km) o dve. V záverečnom úseku trate však Brit výraznejšie stratil a prehral súboj o časovkársky primát. "Čakanie na výsledok Frooma bolo veľmi dlhé. Po prvých dvoch medzičasoch bolo predo mnou, aj keď rozdiely boli minimálne. S veľkým napätím som čakal, ako to dopadne. Netuším, prečo v závere stratil. Z víťazstva mám dvojnásobnú radosť. Po páde v prvej etape som bol dokaličený, len ťažko som zaspával. Postupne sa môj stav zlepšoval a ja som sa sústredil na dnešnú časovku," uviedol v prvom televíznom rozhovore Tony Martin.

Peter Sagan výkonom v časovke prekvapil cyklistický svet. Umiestnenie v elitnej dvadsiatke od jazdca Cannondale nikto nečakal. Sagan však zabojoval a až do záveru bol v hre o dôležité body do súťaže o zelený dres. "Od úvodu sa mi išlo vcelku dobre a povedal som si, že to skúsim a napokon to bola moja najlepšia časovka na Tour. Keď som prešiel cieľom bol som siedmy, potom dlho ôsmy, ale za mnou ešte išli najlepší... Môj dnešný výkon v časovke však hodnotím pozitívne, aj keď som trochu nahnevaný, že som napokon nebodoval, čo ma mrzí. Počas jazdy sa vietor krútil, ba záver bol aj v protivetre. Cítim sa v pohode a uvidíme, čo prinesú ďalšie etapy," sprostredkoval slová 23-ročného Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Peter Velits nebol po dojazde spokojný, ale potešilo ho víťazstvo tímového kolegu Martina. "Nebolo to z mojej strany ideálne, umiestnenie nie je najlepšie. Išiel som, čo sa dalo. Časovka nie je nikdy ľahká. Dnes bol nepríjemný vietor a záver bol asi najťažší. Od Tonyho sme čakali víťazstvo, len ťažko ho môže niekto v časovke zdolať," tvrdil pre RTVS Peter Velits.

Výsledky - Tour de France 2013:

11. etapa (Avranches - Mont St. Michel, časovka na 33 km): 1. Tony Martin (Nem.) Omega Pharma-QuickStep 36:29 min, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky + 12, 3. Thomas De Gendt (Belg.) Vacansoleil-DCM +1:01, 4. Richie Porte (Aus.) Sky +1:21, 5. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-QuickStep +1:31, 6. Svein Tuft (Kan.) Orica-GreenEdge +1:35, 7. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +1:37, 8. Jeremy Roy (Fr.) FDJ.fr +1:43, 9. Tom Dumoulin (Hol.) Argos-Shimano +1:45, 10. Jonathan Castroviejo (Šp.) Movistar +1:52, ... 17. Peter Sagan (SR) Cannondale +2:18, 24. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +2:32

Poradie po 11. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 42:29:24 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:25, 3. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +3:37, 4. Alberto Contador (Šp.) +3:54, 5. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +3:57, 6. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +4:10, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +4:44, 8. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar +5:18, 9. Rui Alberto Faria Da Costa (Portug.) Movistar +5:37, 10. Jean-Christophe Peraud (Fr.) AG2R La Mondiale +5:39, ... 50. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +37:40, 68. Peter Sagan (SR) Cannondale +54:07

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 269 bodov, 2. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 186, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step 166, 4. Marcel Kittel (Nem.) Argos-Shimano 132, 5. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 131, 6. Michael Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step 101
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up