TdF 13. etapa: Cavendish zdolal Sagana v súboji o etapové prvenstvo

Mark Cavendish sa stal víťazom piatkovej 13. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Tours do Saint Amand Montrondu a merala 173 km. Jazdec tímu Omega Pharma-Quick Step sa radoval z druhého triumfu na tohtoročnom podujatí a 25. v kariére. V záverečnom špurte vedúcej štrnásťčlennej skupiny zdolal Petra Sagana.

Slovenský jazdec tímu Cannondale sa tešil z celkovo siedmeho pódiového umiestnenia na Tour de France 2013 a potvrdil pozíciu lídra bodovacej súťaže o zelený dres. Tretí finišoval v piatok Bauke Mollema z Holandska. V poradí 13. etapa bola bitkou tímov a ich najlepších mužov. Fantastickú prácu odviedli predovšetkým Saxo-Tinkoff, Omega Pharma-Quick Step, Belkin a Cannondale. Fanúšikovia cyklistiky si prišli v piatok na svoje, namiesto nudy na rovine videli veľký súboj.

Lídrom 100. ročníka je naďalej Brit Christopher Froome, ktorý však stratil 1:09 min zo svojho náskoku. Smolu mal v piatok Alejandro Valverde, druhý muž celkového poradia pred začiatkom dňa dostal pred polovicou etapy defekt a do cieľa prišiel s veľkou takmer desaťminútovou stratou. Na 2. miesto výsledkovej listiny sa po 13. etape posunul Holanďan Bauke Mollema z tímu Belkin, ktorý zaostáva o 2:28 min. Tretí je Španiel Alberto Contador (+2:45) a štvrtý Čech Roman Kreuziger ( +2:48 ). "Dnešok pripomenul, že ešte nie je koniec pretekov. Opäť sa ukázalo, že jednoduchá etapa môže byť pre nás nebezpečná. Nemohol som zareagovať na únik skupiny jazdcov. Bola to ťažká etapa pre každého, teraz na nás čakajú ďalšie náročné kilometre," uviedol pre Eurosport Christopher Froome. Peter Velits si v piatok polepšil v celkovom poradí na 41. miesto, do cieľa prišiel s odstupom 1:09 min na Cavendisha na 38. priečke. Saganovi v celkovom poradí patrí 57. pozícia.

Piatková etapa mala byť tranzitnou, ale od úvodu bola zaujímavá a v pelotóne sa bojovalo o cenné sekundy i body do súťaže aktivity. Už krátko po štarte unikla šestica Yohann Gene (Europcar), Ruben Pérez (Euskaltel), Luis Maté (Cofidis), Przemyslaw Niemiec (Lampre), Kris Boeckmans (Vacansoleil), Cyril Lemoine (Sojasun), ktorej pomáhal aj silný bočný vietor. Práve vietor delil pelotón na menšie skupiny. Na čele hlavného balíka pracovali tímy Belkin a Omega Pharma-Quick Step a na 75. km už bolo po úniku. Necelých 90 km pred cieľom dostal defekt do piatka druhý muž celkového poradia Alejandro Valverde a favoriti mu ušli. Vpredu sa pelotón pohyboval vo veľkom tempe a nedovolil Valverdemu sa priblížiť. Na rýchlostnej prémii vyhral súboj André Greipel pred Markom Cavendishom a Petrom Saganom. Približne 30 km pred cieľom nastúpili jazdci Saxo-Tinkoff, ktorí pracujú pre Alberta Contadora a Romana Kreuzigera a roztrhali aj vedúci pelotón. V štrnásťčlennej vedúcej skupine boli aj Peter Sagan a Mark Cavendish. Náskok narástol na vyše 40 sekúnd a pracovať museli jazdci Sky s Christopherom Froomom. Vedúca štrnástka pokračovala v nasadenom tempe a úsilie dotiahla až do cieľa. Záver už patril súboju Cavendisha so Saganom.

"Bola to fantastická etapa. Už pred jej začiatkom sme vedeli, že bude dosť fúkať. Postupne sa to začalo trhať, neustále sme držali vysoké tempo. Je to fantastické, tím odviedol skvelú prácu. Som naň veľmi hrdý. Všetci jazdci sa doslova zodreli z kože. Mal som šťastie, že som sa dostal do vedúcej skupiny. Zrazu sme boli pred pelotónom a bol koniec. Len s ťažkosťami som držal kontakt, podarilo sa mi to udržať. Vo finiši som nastúpil spoza Petra Sagana a napokon to dopadlo dobre, že som veľmi šťastný," povedal v prvom televíznom rozhovore Mark Cavendish.

Sagan má v hodnotení súťaže o zelený dres 84-bodový náskok pred Cavendishom. "Ten záver ma trocha hnevá, ale na druhej strane som získal ďalšiu cennú skúsenosť. Zajtra je ďalší deň, v ktorom môžem bojovať o úspech. Som rád, že dnes som zostal vo vedúcej skupine. Bola to síce rovinatá etapa, ale bola náročná, v pelotóne bol stres a veľa nervozity. Škoda, že som prehral záverečný finiš s Markom Cavendishom," povedal pre Eurosport Peter Sagan.

Výsledky - Tour de France 2013:

13. etapa (Tours - Saint Amand Montrond, 173 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step 3:40:08 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Bauke Mollema (Hol.) Belkin, 4. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana, 5. Niki Terpstra (Hol.) Omega Pharma-Quick Step, 6. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff, 7. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff, 8. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin, 9. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step, 10. Michael Rogers (Aus.) Saxo-Tinkoff všetci čas ako víťaz, ... 38. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +1:09 min

Poradie po 13. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 51:00:30 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +2:28 min, 3. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +2:45, 4. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +2:48, 5. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +3:01, 6. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +4:39, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +4:44, 8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol.) Movistar +5:18, 9. Jean-Christophe Peraud (Fr.) AG2R La Mondiale +5:39, 10. Joaquín Rodriguez (Šp.) Kaťuša +5:48
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up