TdF 14.etapa: Z úniku najviac vyťažil Trentin, pelotón zaostal

Talian Matteo Trentin prekvapujúco vyhral sobotňajšiu 14. etapu cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla zo Saint-Pourcain sur Sioule do Lyonu a merala 191 km. Pre tím Omega Pharma-Quick Step pridal po dvoch triumfoch Marka Cavendisha a časovkárskom Tonyho Martina štvrté etapové prvenstvo. V záverečnej taktickej bitke sa radoval z prvého etapového triumfu na Tour v kariére. Stal sa prvým Talianom, ktorý sa tešil na 100. ročníku. Na páske zdolal Švajčiara Michaela Albasiniho a Američana Andrewa Talanského. Pelotón aj s lídrom pretekov Christopherom Froomom prišiel do cieľa s výraznou stratou 7:17 min. Boli v ňom na 78. mieste Peter Velits a na 105. priečke Peter Sagan. Jazdec tímu Cannondale naďalej vedie bodovaciu súťaž o zelený dres.

V celkovom poradí sa na vedúcich priečkach nič nezmenilo. Naďalej vedie Christopher Froome s náskokom 2:28 min pred Holanďanom Baukem Mollemom. Tretí Alberto Contador má odstup 2:45 min.

Na trase sobotňajšej etapy bolo sedem horských prémií. Profil nevyhovoval typickým šprintérom, favoriti na celkové poradie potrebovali šetriť sily pred nedeľňajším náročným výstupom na Mont Ventoux. Už od začiatku sa začalo súťažiť, aktívny bol najmä Jens Voigt. Nemec v službách RadioShacku spoločne s Larsom Bakom (Lotto Belisol) a Blelom Kadrim vyprovokovali únik, ktorý ovplyvnil celú etapu. Postupne sa vďaka nim vyprofilovala vpredu osemnásťčlenná skupina. V celkovom poradí bol z úniku najvyššie Andrew Talansky, ktorý strácal na Chrisa Frooma 13:11 min. Pelotón i Sky preto úniku nevenovali pozornosť, navyše viaceré tímy mali v ňom zastúpenie. Náskok narástol na vyše šesť minút. V závere to skúšali viacerí jazdci vpredu individuálne, Francúzov dostal do vytŕženia Julien Simon. Jazdec Sojasun nastúpil 10 km pred cieľom, ale jeho snaha sa skončila kilometer pred páskou. V závere v taktickej bitke všetkých zaskočil Trentin.

"Vyhrať etapu na Tour de France je splnením sna. Som veľmi šťastný. Dnešnú etapu mohol vyhrať ktokoľvek. Vyšiel nám únik, išlo sa mi dobre a v závere som mal dostatok síl, aby som sa pokúsil o šprint. Je neuveriteľné, čo sa mi podarilo," povedal v prvom televíznom rozhovore Trentin.

Výsledky - Tour de France:

14. etapa (Saint Pourçain sur Sioule - Lyon, 191 km): 1. Matteo Trentin (Tal.) Omega Pharma-Quick Step 4:15:11 h, 2. Michael Albasini (Švaj.) Orica-GreenEdge, 3. Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp, 4. José Joaquin Rojas (Šp.) Movistar, 5. Egoitz Garcia Echeguibel (Šp.) Cofidis, Solutions Credits, 6. Lars Ytting Bak (Dán.) Lotto Belisol, 7. Simon Geschke (Nem.) Argos-Shimano, 8. Arthur Vichot (Fr.) FDJ.fr, 9. Pavel Brutt (Rus.) Kaťuša, 10. Cyril Gautier (Fr.) Europcar všetci čas ako víťaz, ... 78. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step, 105. Peter Sagan (SR) Cannondale obaja +7:17 min

Poradie po 14. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 55:22:58 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +2:28 min, 3. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +2:45, 4. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +2:48, 5. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +3:01, 6. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +4:39, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +4:44, 8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol.) Movistar +5:18, 9. Jean-Christophe Péraud (Fr.) AG2R La Mondiale +5:39, 10. Joaquín Rodriguez (Šp.) Kaťuša +5:48, ... 44. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +37:40, 57. Peter Sagan (SR) Cannondale +52:58
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up