Quintana víťazom 20. etapy, Sagan obháji zelený dres

Kolumbijčan Nairo Alexander Quintana sa stal víťazom sobotňajšej 20. etapy na 100. ročníku najslávnejších cyklistických pretekoch Tour de France, ktorá viedla z Annecy do Annecy-Semnoz a merala 125 km. Dvadsaťtriročný jazdec tímu Movistar preťal pásku na vrchole kopca Semnoz pred Španielom Joaquinom Rodríguezom a Britom Christopherom Froomom.

"Je to pre mňa veľmi cenné víťazstvo a dôležitý moment v kariére. Je ťažké uveriť, čo sa vlastne stalo. Bolo to ťažké, v závere som cítil, že ostatní na to už nemajú nohy, tak som to skúsil. Tím podal perfektný výkon, presne takto sme to chceli. Keď Froome atakoval, stále som si veril a dostal som informáciu, že môžem vyhrať. Pre Kolumbiu je to skvelý deň," povedal v televíznom rozhovore Quintana, ktorý sa stane víťazom vo vrchárskej súťaži a v súťaži o najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Dvadsaťosemročný Froome si postrážil náskok v celkovej klasifikácii, pred Quintanom má náskok viac ako päť minút. Jazdec tímu Sky môže v nedeľňajšej záverečnej etape do Paríža (133,5 km) už oslavovať, keďže v posledných kilometroch Tour sa už podľa tradície o celkové poradie nebojuje a v závere si to medzi sebou rozdávajú špurtéri. Vlani bol druhý za tímovým kolegom Bradleym Wigginsom.

Na začiatku sobotňajšej etapy sa utrhol Pierre Rolland z Europcaru. Nasledovali ho Jens Voigt, Markus Burghardt a Juan Antonio Flecha. Pelotón potom ešte pustil do úniku ďalších šesť cyklistov. Medzitým v hlavnej skupine špurtéri zabojovali o zvyšné body na šprintérskej prémii, najlepší bol André Greipel, za ním Mark Cavendish a tretí Slovák Peter Sagan. Dvadsaťtriročný Žilinčan obháji zisk zeleného dresu za víťazstvo v bodovacej súťaži, pred druhým Cavendishom má nedostihnuteľný 101-bodový náskok. Na predposlednom sobotňajšom stúpaní na Mont Revard sa Voigt odpútal od čelnej skupiny a jeho náskok sa natiahol na viac ako tri minúty. Na vrchole kopca mal Voigt 38-sekundový náskok pred Igorom Antonom a po dlhom zjazde si nemecký cyklista vypracoval náskok jednej minúty. Nemec začal prichádzať o pozíciu pred záverečným stúpaním na Semnoz, pelotón sa približoval veľmi rýchlo. Iniciatívu prebralo zoskupenie Sky, nasadilo vražedné tempo a roztrhalo hlavnú skupinu na niekoľko častí. Osem kilometrov pred cieľom zaútočil Froome, za ním sa vydali Quintana a Rodríguez. Tesne pred koncom znova nastúpil Froome, ale Quintana ho dobehol a lídrovi TdF napokon ušiel a prvýkrát sa tešil z víťazstva na Tour.

Výsledky - Tour de France 2013 - piatok:

20. etapa (Annecy - Annecy-Semnoz, 125 km): 1. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar 3:39:04 h, 2. Joaquin Rodríguez (Šp.) Kaťuša +18 s, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +29, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:42 min, 5. Richie Porte (Aus.) Sky +2:17, 6. Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp +2:27, 7. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +2:28, 8. John Gardet (Fr.) AG2R La Mondiale +2:48, 9. Jesus Hernandez Blazquez (Šp.) Saxo-Tinkoff, 10. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff obaja +2:55, ...31. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +6:42

Poradie po 20. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 80:49:33, 2. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar +5:03, 3. Joaquin Rodríguez (Šp.) Kaťuša +5:47, 4. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +7:10, 5. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +8:10, 6. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +12:25, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +13:00, 8. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +16:09, 9. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis +16:35, 10. Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp +18:22
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up