Peter Sagan vyhral úvod USA Pro Challenge

Úradujúci majster Slovenska Peter Sagan sa stal víťazom pondelkovej prvej etapy cyklistických pretekov USA Pro Challenge, ktorá merala 97,6 km a išla sa na okruhu v okolí Aspenu v Colorade. Dvadsaťtriročný Žilinčan sa stal prvým lídrom zámorského podujatia, na ktorom štartuje aj víťaz Tour de France 2013 Christopher Froome. Sagan si oblečie žltý dres do utorkovej 2. etapy z Aspenu do Breckenridgu (202,9 km).

Jazdec tímu Cannondale sa v pondelok objavil na štarte na rozdiel od iných pretekov v čiernom drese so slovenskou trikolórou. Slovák jazdil v závere etapy aktívne, podarilo sa mu dostať aj do krátkeho úniku. Necelých 9 km pred cieľom mala osmička jazdcov so Saganom na pelotón minimálny 20-sekundový náskok, ktorý vďaka aktivite tímu BMC stratila a napokon sa rozhodovalo v záverečnom špurte. V koncovke Sagan bez väčších problémov zdolal Belgičana Grega van Avermaeta z tímu BMC, tretí finišoval Američan Kiel Reijnen z UnitedHealthcare.

"Aj keď možno pre ľudí to nie je prekvapenie, pre mňa to určite je. Som šťastný. Ďakujem tímovým kolegom, pretože celé preteky jazdili pre mňa a kontrolovali čelo pelotónu," povedal podľa cyclingnews.com Peter Sagan, ktorý sa posledné dva týždne pripravoval priamo v Aspene. "Cítim sa dobre. Myslím, že príprava v Colorade mi veľmi pomohla a mohla byť kľúčom aj k dnešnému víťazstvu. Bola to náročná etapa, ale kopce neboli príliš dlhé. Išli sme si svoje tempo a v poslednom okruhu sme záverečný kopec išli naplno. Posledných desať kilometrov som z môjho pohľadu išiel veľmi dobre. Skúsil som ísť do úniku, keďže sa mi zdalo, že sa vpredu vytvorí dobrá skupina. Keď som už bol vpredu, nikto nechcel so mnou spolupracovať. Rozhodol som sa, že bude lepšie, ak počkám na pelotón a sústredím sa na šprint," dodal Sagan.

V utorok čakajú pelotón oveľa náročnejšie kilometre vrátane prejazdov náročným stúpaním na Independence Pass a Hoosier Pass. Sagan môže v nich prísť o líderský dres. "Možno zajtra to bude ešte náročnejšie ako dnes, ale ja som spokojný s prvou etapou. Idem deň za dňom. Teraz nás čaká množstvo kopcov," dodal Peter Sagan, ktorého brat Juraj prišiel do cieľa s odstupom 6:41 min na 104. mieste.

Výsledky - cyklistické preteky USA Pro Cycling Challenge:

1. etapa (Aspen - Aspen, 97,6 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 2:26:00 h, 2. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC, 3. Kiel Reijnen (USA) UnitedHealthcare, 4. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack-Leopard, 5. Tejay Van Garderen (USA) BMC, 6. Damiano Caruso (Tal.) Cannondale, ... 104. Juraj Sagan (SR) Cannondale +6:41 min

Poradie po 1. etape: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 2:26:00 h, 2. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC, 3. Kiel Reijnen (USA) UnitedHealthcare, 4. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack-Leopard, 5. Tejay Van Garderen (USA) BMC, 6. Damiano Caruso (Tal.) Cannondale, ... 104. Juraj Sagan (SR) Cannondale +6:41 min

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up