Tony Martin dovŕšil víťazný hetrik

Majstrom sveta v individuálnej časovke na šampionáte v cestnej cyklistike v talianskej Florencii sa stal Nemec Tony Martin. Najväčší favorit zvládol 56,8 km dlhú trať za 1:05:36,65 h s a zvíťazil absolútne suverénne.

Časovkársky špecialista Martin dovŕšil víťazný hetrik na majstrovstvách sveta. Zlato bral aj vlani v holandskom Valkenburgu a predvlani v dánskej Kodani. Dvadsaťosemročný rodák z Cottbusu dominoval s obrovským náskokom 46,09 s pred Britom Bradleym Wigginsom, ktorému odplatil prehru z vlaňajších olympijských hier v Londýne. Tretiemu z užšej skupiny favoritov Švajčiarovi Fabianovi Cancellarovi zostal bronz, keď striebornému Wigginsovi podľahol o 2,25 s.

Tridsaťdvaročnému Cancellarovi zavesili na krk už siedmu medailu z majstrovstiev sveta v časovke jednotlivcov, k štyrom zlatým teraz pridal tretí bronz. V tomto smere je historickým rekordérom. Tri zlaté má rovnako ako Martin na konte aj Austrálčan Michael Rogers. Časovka elitnej kategórie mužov je v programe majstrovstiev sveta od roku 1994.

Dlhá, rýchla a technicky nenáročná časovka z Montecatini do Florencie vyhovovala silovým typom jazdcov. Martin už v polovici pretekov na 24,1 km viedol, ale vtedy mal pred Cancellarom náskok len niečo vyše 13 sekúnd. Tretí bol ešte Bielorus Kirijenka a až štvrtý Wiggins. Olympijský víťaz z Londýna však postupne zrýchľoval a vďaka skvele zvládnutej koncovke sa napokon prepracoval k striebru. Líder Martin permanentne zvyšoval svoj náskok na čele. Keď na 42,3 km zasvietila pri mene Cancellaru strata vyše 28 sekúnd, o víťazovi bolo predčasne rozhodnuté.

"Dal som do toho sto percent a všetko perfektne vyšlo. Trať časovky som veľmi dobre poznal, preto som sa mohol aj dobre pripraviť. Mal som výhodu pred súpermi aj v tom, že som štartoval posledný. Mám tri zlaté z majstrovstiev sveta, ale aj naďalej motiváciu prekonávať rekordy," povedal v prvej televíznej reakcii Tony Martin, ktorý má na konte aj dve bronzové medaily z MS v časovke.

Jediný slovenský zástupca v 77-člennom štartovom poli Matej Jurčo obsadil 47. miesto s odstupom vyše šiestich minút za víťazom. Dvadsaťdeväťročný Jurčo sa teda nepriblížil k svojmu výsledku z vlaňajších MS, keď obsadil v časovke 30. miesto. "Bola to čistá drina. Ten okruh vôbec nebol technický. Bolo treba len šliapať a šliapať. Tréner Jano Valach mi len prízvukoval, aby som to poriadne rozbehol. Desať kilometrov pred cieľom ma dostihol silný Portugalčan a potom som sa snažil držať jeho tempo. V závere som chcel ešte zrýchliť, ale bolo to ťažké,“ vravel Matej Jurčo v prvej reakcii pre RTVS.

Pôvodne mal ambíciu štartovať v jazde proti chronometru aj momentálne najlepší slovenský časovkár Peter Velits, ale napokon sa rozhodol šetriť sily na nedeľňajšie elitné preteky jednotlivcov. Velits bol minulú nedeľu členom víťazného tímu Omega Pharma-Quick Step v časovke družstiev.

MS v cestnej cyklistike - výsledky

Časovka mužov (Montecatini Terme – Florencia, 56,8 km):

1. Tony Martin (Nem.), 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) +46,09, 3. Fabian Cancellara (Švaj.) +48,34, 4. Vasil Kirijenka (Biel.) +1:26,01, 5. Taylor Phinney (USA) +2:08,00, 6. Rasmus Christian Quaade (Dán.) +2:36,33, 7. Marco Pinotti (Tal.) +2:41,92, 8. Adriano Malori (Tal.) +2:51,07, 9. Gustav Larsson (Švéd.) +2:58,47, 10. Konstantin Sivcov (Biel.) +2:59,54,...47. Matej Jurčo (SR) +6:15,31.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
keyboard_arrow_up