Majstrom sveta Rui Costa, Peter Sagan šiesty

Majstrom sveta v cyklistike v pretekoch elite mužov sa na šampionáte v talianskej Florencii v nedeľu stal Portugalčan Rui Costa, Peter Sagan skončil šiesty. Costa na nesmierne náročnej 272,26 km dlhej trati z Luccy do Florencie zvíťazil v čase 7:25:44 h, v záverečnom súboji zdolal Španiela Joaquima Rodrígueza. Tretí skončil so odstupom 15 sekúnd ďalší Španiel Alejandro Valverde, ktorý obhájil bronzovú medailu z vlaňajších MS v Holandsku. Až štvrté miesto zostalo pre domáceho favorita Vincenza Nibaliho.


Peter Sagan finišoval s viac ako odstupom na 6. mieste, čo je najlepší výsledok slovenského cyklistu v histórii pretekov elitnej kategórie mužov. Dvadsaťtriročný Žilinčan bol vlani na MS vo Valkenburgu štrnásty a predvlani v dánskej Kodani skončil na 12. priečke. Sagan zvíťazil v špurte silnej jedenásťčlennej skupiny. Tri sekundy pred ním došiel do cieľa Ukrajinec Andrij Grivko.

O víťazovi rozhodol až záverečný z desiatich 16,7 km dlhých okruhov, ktoré sa jazdili po Florencii. Približne 10 km pred cieľom sa vpredu sformovala silná štvorica excelentných vrchárov Joaquim Rodríguez, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Rui Costa. Práve Portugalčan mal v závere najviac síl, keď napokon striasol zo seba všetkých troch súperov. Pre 26-ročného Costu (celým menom Rui Faria Alberto Da Costa) z tímu Movistar, ktorý podpísal na novú sezónu zmluvu s Lampre, je to životný úspech. Celý tento rok má však excelentný. Zvíťazil na domácom šampionáte v časovke, stal sa celkovým víťazom pretekov Okolo Švajčiarska a na Tour de France si pripísal dva etapové triumfy.

Z poltucta Slovákov na štarte videl cieľ iba Peter Sagan. Na náročné podmienky v takmer neustálom daždi doplatili pádmi a odstúpením obaja bratia Velitsovci a tiež Juraj Sagan. Neskôr skončil po defekte Patrik Tybor a predčasne sa rozlúčil aj Matej Jurčo. Aj Peter Sagan musel 140 km pred cieľom meniť bicykel, ale podarilo sa mu zlikvidovať 40-sekundové manko na najväčších favoritov. Potom sa dlho držal na čele pelotónu pri najväčších favoritoch, ale rozhodujúci únik v záverečnom okruhu nezachytil. Zdolal však obhajcu titulu, Belgičana Philippa Gilberta (9.), a tiež švajčiarskeho favorita Fabiana Cancellaru (10.).

Výsledky:

Preteky Elite mužov (Lucca - Florencia, 272,26 km):

1. Rui Costa (Portug.) 7:25:44 h, 2. Joaquim Rodríguez (Šp.) - rovnaký čas ako víťaz, 3. Alejandro Valverde (Šp.) +15, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) +15, 5. Andrij Grivko (Ukr.) +31, 6. Peter Sagan (SR) +34, 7. Simon Clarke (Aus.) +34, 8. Maxim Iglinskij (Kaz.) +34, 9. Philippe Gilbert (Bel.) +34, 10. Fabian Cancellara (Švaj.) +34.


Silný dážď a necelých 18°C. Také podmienky sprevádzali v talianskej Lucce štart pretekov mužskej elity na svetovom šampionáte v cyklistike. V 208-člennom poli jazdcov nechýbalo šesť Slovákov na čele s tromfom Petrom Saganom. Už po necelých desiatich kilometroch sa od pelotónu odpútal Tunisan Rafaa Chtioui a čoskoro sa k nemu pridal Poliak Bartosz Huzarski. Po ďalších pár kilometroch už bola vpredu pätica jazdcov vrátane Čecha Jana Bártu s náskokom tri a pol minúty pred pelotónom. Dážď na chvíľu ustal a cyklisti v úniku mali po prvej odjazdenej hodinke k dobru pred ostatnými už sedem minút. Medzi uniknuvšími bol aj 20-ročný Venezuelčan Yonder Godoy, vôbec najmladší jazdec v pelotóne. Navyše Poliak Huzarski a Čech Bárta boli v tejto sezóne členmi toho istého kontinentálneho tímu NetApp-Endura, pre ktorý je to veľká reklama pred svetom.

Keď zostávalo do cieľa 200 km a do príchodu na okruhy do Florencie niečo vyše 40 km, náskok pätice vpredu začal klesať. Na špici pelotónu sa o to starali najmä silní Briti na čele s Markom Cavendishom. Skupinka sa však ešte zmobilizovala a pri vstupe na prvý z desiatich vyše 16 km dlhých okruhov už priamo vo Florencii mala náskok 8 minút pred hlavným poľom. Hustý lejak maximálne znepríjemňoval cyklistom život a pribúdali pády. Na ne doplatili aj bratia Martin a Peter Velitsovci a tiež Juraj Sagan, ktorí v pretekoch už v ich druhej polovici nepokračovali. Problémy mal aj Peter Sagan, ktorý menil bicykel a 140 km pred cieľom nazbieral 40-sekundovú stratu na čelo pelotónu. Postupne ju však zmazal a dotiahol sa späť. Iní také šťastie nemali. V treťom z desiatich okruhov vo Florencii už medzi pretekármi na trati nefiguroval Austrálčan Cadel Evans, ani Brit Bradley Wiggins a predčasne vzdal aj víťaz nedávnej Vuelty Christopher Horner. O niečo neskôr sa zo známejších mien nedobrovoľne rozlúčili aj Mark Cavendish a Tejay van Garderen a tiež ďalší Slovák Patrik Tybor (po druhom defekte). Z pretekov odstúpil aj Matej Jurčo, a tak posledných 70 km zostal zo slovenských jazdcov v hre už len Peter Sagan.



Po štvrtom z desiatich okruhov mali piati cyklisti vpredu náskok už len minútu a pol a začali sa drobiť. Napokon zostali na čele už len Huzarski a Bárta, ktorí pri piatom prejazde stúpaním cez Via Salviati zvýšili svoj náskok na 2:35 min. Štyridsať kilometrov pred cieľom bol lídrom už len nezlomný Huzarski, no za ním sa vydali viacerí prenasledovatelia. Výborne šliapal do pedálov najmä Talian Giovanni Visconti, ktorý dostihol poľského lídra pretekov. Problémy mal jeden z favoritov Vincenzo Nibali, ale nakoniec sa po páde dostal späť do hlavného „balíka“.

Pelotón zrýchlil a pri nástupe do posledného 16,7 km dlhého okruhu bol už celý pokope a na čele sa o tempo staral najmä silní Belgičania. V posledných 10 km bolo už vpredu silné španielsko-talianske duo Joaquín Rodríguez - Vincenzo Nibali. Pridali sa Portugalčan Rui Costa a Španiel Alejandro Valverde. Rozhodujúci nástup vyprovokoval Rodríguez v tiahlom stúpaní na Fiesole. Vpredu zostal dlhší čas sám, zatiaľ čo za ním nechal Valverde vyšťaviť Nibaliho. To skvele využil Costa, ktorý v rozhodujúcom kopci na Via Salviati ušiel dvojici Nibali - Valverde a v poslednom kilometri pred cieľom dostihol aj Rodrígueza. V tesnej koncovke bol napokon úspešnejší Portugalčan a získal najbližší rok právo nosiť dúhový dres majstra sveta. Supernáročné preteky dokončilo iba 61 cyklistov.


Valach v kolóne riskoval, aby bol Saganovi po ruke

Podľa trénera slovenskej reprezentácie v cyklistike Jána Valacha nemôže byť nikto sklamaný zo šiesteho miesta Petra Sagana na majstrovstvách sveta vo Florencii. Žilinčan opäť potvrdil príslušnosť k svetovej špičke, v nedeľu sa od neho v Toskánsku trocha odklonilo aj športové šťastie.

"Majstrovstvá sveta sú vždy ťažké preteky, nebývajú rozhodnuté do posledného kola. Španieli prišli v silnej zostave, mali všetko dobre rozohrané, a prehrali majstrovstvá sveta na posledných dvesto metroch. Viacero krajín odchádza z tohto šampionátu smutných a nešťastných," uviedol Ján Valach.

Slováci nastúpili na štart šampionátu v šesťčlennom zložení. Do cieľa prišiel iba Peter Sagan. Po pádoch odstúpili Peter a Martin Velitsovci i Juraj Sagan, technické problémy mal Patrik Tybor a veľkú stratu na najlepších nabral Matej Jurčo. Celá slovenská taktika bola šitá na Petra Sagana. "Záver v Petrovom podaní bol dôsledkom začiatku pretekov na okruhoch. Chalani boli vpredu pri sebe, postupne spadli štyria. V každom kole sa padalo, Peter musel doháňať stratu. V závere zrýchlili štyria ľudia, urobili si náskok. Na tejto technickej trati to bolo potom už mimoriadne náročné dobehnúť," tvrdí Ján Valach, ktorý sledoval priebeh pretekov v televízii v mechanickom vozidle.

Počas jazdenia niekoľkokrát zariskoval. Keďže mal nevýhodné číslo 26, v kolóne musel byť až na tejto pozícii. V prvom okruhu preto nestíhal pomôcť lídrovi slovenského tímu, ktorý mal technické problémy s prehadzovačom. Blízko bolo depo, kde Saganovi vymenili celý bicykel. Valach mal len sprostredkované informácie, keďže v nedeľu sa nemohli používať vysielačky ako na iných pretekoch. Rádiokomunikačné zariadenia by uľahčili komunikáciu medzi jazdcami a manažérmi v autách. "Pri zjazde v prvom kole som sa pristavil pri Jurajovi Saganovi a Martinovi Velitsovi a povedali mi, nech letím dopredu, že mal problém Peter. Kým dôjdem s číslom 26 za pelotón, je už dosť neskoro. Potom som sa snažil pred zjazdmi skočiť na tretiu či piatu pozíciu v kolóne, aby som bol vpredu v prípade nejakého problému. Uvidíme, čo na to povedia rozhodcovia," doplnil Ján Valach.

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
keyboard_arrow_up