Slováci majú za sebou najúspešnejší šampionát

Prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara dúfal v medailu z elitných pretekov mužov, z majstrovstiev sveta vo Florencii však napriek tomu odchádza spokojný.

Peter Sagan dosiahol najlepší slovenský výsledok v histórii v kategórii elite, keď skončil na šiestom mieste, Peter Velits vyhral s Omega Pharma-Quick Step časovku družstiev a juniorka Tereza Medveďová prekvapila šiestou priečkou. Lepšie výsledky dosiahli na MS zo Slovákov v histórii len Milan Dvorščík (2. v pretekoch amatérov 1994), Peter Velits (1. v pretekoch mužov do 23 rokov 2007) a Peter Sagan (4. v pretekoch juniorov 2007). Na jednom šampionáte však takto úspešná ako teraz vo Florencii ešte slovenská výprava nebola.

"Som veľmi spokojný. Bol to najúspešnejší šampionát v histórii Slovenska. Boli by sme ešte radšej, ak by v pretekoch elite skončili traja Slováci v päťdesiatke, ale osud to chcel inak. Celkový výsledok je veľmi dobrý a tešíme sa z neho," hodnotil MS 2013 Peter Privara.

Najväčšia pozornosť sa sústredila na nedeľňajšie preteky elite, v ktorých patril Peter Sagan medzi favoritov. Na mokrej trati prišiel zo šestice Slovákov sám do cieľa, Peter Velits, Martin Velits, Juraj Sagan, Patrik Tybor i Matej Jurčo z rôznych dôvodov odstúpili. Už v prvom kole po pádoch predčasne skončili bratia Velitsovci i Juraj Sagan. Aj pred rokom vo Valkenburgu nedokončili, vtedy pre technické problémy. S pádom sa vo Florencii najlepšie vyrovnal Peter Sagan, ktorému sa podarilo dotiahnuť na najlepších v pelotóne a bojoval o popredné umiestnenie až do záveru. "Je to až neuveriteľné, koľko smoly sa nalepilo na našich najlepších. Peťo Sagan však dosiahol skvelý výsledok. Všetci sme mu želali, aby vyhral. Výkonnostne na to má," tvrdí Peter Privara.

Od začiatku šampionátu bolo v Toskánsku slnečné počasie. V nedeľu sa však nad Florenciou ženili čerti. Od rána pršalo, čo urobilo preteky ešte náročnejšími. Potvrdili sa predpovede meteorológov, ktorí hovorili o daždi. "Keď sme to Peťovi avizovali, povedal, že všetci majú rovnaké podmienky. Nehľadal výhovorky. Keby vzdal, nikto by mu nič nemohol vyčítať. To je na ňom sympatické. Je to veľký šampión a cyklista," doplnil Peter Privara.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Mladá, talentovaná, ambiciózna, ale aj milá a ochotná. Taká je juniorská majsterka Slovenskej republiky v cestnej cyklistike.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Rozhovor: Rebeka Cully – keď dieťa nie je prekážkou

Rozhovor: Rebeka Cully – keď dieťa nie je prekážkou

„Som fyzioterapeutka na materskej dovolenke so 16-mesačným synčekom. V zime sa venujem skialpinizmu a v lete triatlonu. Milujem dobrodružstvá, a najmä tie v horách.“
keyboard_arrow_up