Športová bunda, skvelý partner cyklistu

Pokračovanie rozhovoru s Petrom Schwarzom, v ktorom sa bližšie pozrieme na výber ideálneho spoločníka do nepriaznivého počasia v podobe športových búnd

V každom ročnom období, či už je to prebiehajúca jeseň alebo blížiaca sa zima, sa nájde čas kedy každý z bikerov ocení kvalitnú budnu. Mohli by ste nám na úvod popísať krátke rozdelenie búnd z hľadiska použitých materiálov, ich využitia prípadne obdobia na ktoré sú určené?

Cyklo bundy delíme podľa materiálu, na zateplené a nezateplené membránové bundy, ľahké vetrovky a vesty

Zateplené membránové bundy typu Soft Shell® sa hodia obvykle pre teploty okolo nuly, kedy Vám poskytnú dostatočný tepelný komfort pri nepriaznivom počasí. Vrchná časť bundy z materiálu Soft Shell má vetru a vode odolnú úpravu, vnútorná strana príjemne hreje.

Nezateplené membránové bundy z vode odpudivých a vetru odolných materiálov, ako napríklad Windstoper®, poskytnú účinnú ochranu proti vetru a vode. Tieto bundy bývajú veľmi ľahké a skladné. Membránovú bundu oceníte pri celodennom výlete s premenlivým počasím.

Cyklistické vesty sú ideálne do jarného a jesenného počasia, kedy je v bunde príliš teplo a v drese príliš zima. Predná časť vesty by mala byť z vetru odolného materiálu, chrbát a boky bývajú často sieťované pre lepši priedušnosť.

Cyklistické vetrovky sú vyrobené z ľahkého materiálu, ako je napríklad padákovina. Vetrovky sú skladné, ľahké a priedušné. Svoje uplatnenie nájdu pri teplejšom počasí.


Keďže je MTBiker.sk najmä cyklistický web, vedeli by ste naším čitateľom dať zopár základných rád pri výbere novej cyklistickej bundy?

Základný parameter pre výber novej bundy je počasie v ktorom chceme jazdiť. Obrovský rozdiel je pri jazde na bicykli v teplotách nad a pod bodom mrazu. Veľkým nepriateľom cyklistu je tiež intenzívny dážď, ak vyrážate na tréning v daždi, budú nároky na vode odolnosť mnohonásobne väčšie než u bežného cyklistu. Ďalšou vecou, na ktorú je dobré brať ohľad, sú najrôznejšie bezpečnostné prvky pre zvýšenie viditeľnosti v noci.

Akým spôsobom sa líšia cyklistické bundy napr. od tých bežeckých prípadne outdoorových?

Každý šport či aktivita má svoje špecifiká. Outdoorové bundy musia zvládať niekoľkodenné pochodovanie s ťažkým batohom za nepriaznivého počasia, preto sú dlhšie, majú kapucňu, viac vačkov a ďalšie potrebné technologické a strihové riešenia. Bežecké bundy sú svojím spracovaním veľmi podobné tým cyklistickým, často sú cyklistické bundy využívané pre beh a naopak. Cyklistické bundy majú predĺžený zadný diel, sú celkovo kratšie so strihom do pásu, majú veľké vačky v zadnej časti a nedisponujú kapucňou.


Aké vlastnosti sú najdôležitejšie pri výbere novej bundy?

Anatómia strihu, kvalita spracovania a použitých materiálov.

Aké trendy prípadne novinky môžeme nájsť v kolekciách oblečenia na nasledujúcu sezónu?

Jednoznačne viac farieb a inovácie v oblasti použitých materiálov.


Je dôležité si pri výbere bundy alebo vetrovky dávať pozor na jej strih? Ako by mal vyzerať správny strih cyklobundy?

Anatómia a ergonómia strihu má obrovský podiel na celkových vlastnostiach bundy. Ideálna cyklistická bunda má mať anatomický strih, ktorý presne padne na telo, nikde neodstáva a neroluje sa. Zadné vrecká sú priestranné a je možné sa do nich jednoducho dostať aj za jazdy. Bunda v oblasti krku perfektne sedí a neprefukuje. Samozrejmosťou je predĺžený zadný diel.

Aké rozdiely môžeme nájsť pri zástupcoch rôznych cenových kategórii?

Hlavný rozdiel je predovšetkým v použitých materiáloch a strihu. Bohužiaľ vyššia cena veľakrát neznamená vyššiu kvalitu spracovania. Ako v každom odvetví, nájdeme značky, ktoré investujú do vývoja, testovania a inovácii. Vďaka tomu patria na úplnú špičku na poli cyklistického oblečenia. Samozrejme nájdeme tiež značky, ktoré tieto technológie a inovácie preberajú.

Vo svete oblečenia určite možno nájsť množstvo vychytávok. Vedeli by ste nám opísať niektoré z nich a s nimi súvisiace výhody?

Domnievam sa, že nemá veľký význam, zaoberať sa detailmi v podobe krytých zipsov, lepených švov, mikro perforácii alebo napríklad vetracími otvormi v oblasti podpazušia. Oveľa zaujímavejšie a pre užívateľov prínosnejšie sú nové konštrukčné a technologické prístupy, ktoré sú založené na dlhodobých výskumoch a testovaní. Pri konštrukcii cyklistického oblečenia sú využívané poznatky z oblasti ergonómie a body mappingu. Na základe týchto poznatkov sú pre rôzne časti odevov použité rôzne materiály s rozdielnymi fyzikálnymi vlastnosťami. Takto vznikajú technologicky veľmi vyspelé produkty, ktoré Vám ponúkajú vynikajúci komfort nosenia.

Viac info o jednotlivých modeloch nájdete na http://www.gamisport.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
mathosh 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte? PR článok

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte?

Jazdenie v zime má svoje čaro. No dôležitým faktorom je ochrana pred chladom, zrážkami, ale aj vhodné odvetrávanie a viditeľnosť. Opäť prinášame niekoľko tipov.
Jesenná výbava - zvládni blato a dážď s prehľadom PR článok

Jesenná výbava - zvládni blato a dážď s prehľadom

Kto povedal, že októbrom sa končí sezóna? Ani väčší chlad, občasné blato a dážď nemusia byť so správnou výbavou žiadny problém.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
keyboard_arrow_up