Termoprádlo - základný kameň obliekania

Dnešný rozhovor s Petrom Schwarzom, zastupujúcim spoločnosť Gamisport.sk, vám prezradí niekoľko základných tipov a rád pri výbere nového termoprádla do vášho šatníka

Termoprádlo je pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou športového ale aj civilného šatníka, mohli by ste však na úvod opísať základnú funkciu tohto druhu oblečenia?

Základnou funkciou termoprádla je pocit sucha a dostatočný tepelný komfort pri anaerobných a aerobných aktivitách.

Vedeli ste naším čitateľom popísať základné rozdelenie termoprádla, či už podľa použitia, materiálov atď.?

Pri športe sa využíva „cibuľový“ systém obliekania, ktorý je vytvorený funkčnými vrstvami. Základnú vrstvu tvorí vysoko funkčné termoprádlo, ktoré je obliekané priamo na telo. Prvá vrstva má za úlohu odvádzať pot a prebytočné teplo od tela. Využívajú sa predovšetkým syntetické materiály, ktoré neabsorbujú vlhkosť a vďaka kapilárnemu javu odvádzajú vlhkosť od tela.
Nastupujúcim trendom je využívanie prírodných materiálov.

Druhá funkčná vrstva má za úlohu, predovšetkým v chladnejšom počasí, poskytnúť užívateľovi dostatočný tepelný komfort, pri zachovaní základných funkčných vlastností ako je termoregulácia a odvod potu do vonkajšej vrstvy.

Vonkajšia vrstva ochráni užívateľa pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi ako sú vietor, dážď a sneh. Obvykle sú použité materiály, ktoré majú vysokú priedušnosť a nízku priepustnosť. Medzi tradičných zástupcov patria tkaniny typu GoreTex®, HyVent®, Windstoper® atd.


Akým spôsobom sa od seba líšia jednotlivé modely pre rôzne ročné obdobia prípadne disciplíny?

Teplé letné počasie zvyšuje nároky na termoregulačné vlastnosti funkčného prádla. Prádlo má nízku gramáž a perforáciu v oblastiach so zvýšenou potivosťou. U letného termoprádla sú kladené vyššie nároky na vizuálnu stránku. Prádlo do chladnejších podmienok má vyššiu gramáž, teplejší úplet a obvykle býva viac na telo, taktiež dochádza k vrstveniu prádla.

Hlavným rozdielom medzi cyklistom a bežcom, býva v odlišnom zaťažovaní hornej partie tela. Horná časť cyklistu býva v strnulej polohe a má väčšiu tendenciu k prechladnutiu, preto je potrebné k tejto partii pristupovať so zvýšenou starostlivosťou.

Na čo si dať pri nákupe termoprádla pozor?

Výrazne odporúčame nakupovať funkčné termoprádlo značkových výrobcov, ako je napríklad Craft, Devold, Sensor, Zajo, Klimatex...U neznačkových výrobcov sa často stretávame s problémami v oblasti funkcie a kvality prevedenia. Veľmi dôležitým faktorom je tiež správne zvolená veľkosť.


...a naopak – na čo sa pri výbere funkčného prádla zamerať a sústrediť?

Pri výbere termoprádla, je dobré zamerať sa na to, čo od prádla očakávate. Samozrejmosťou je, že úplne iné požiadavky na termoprádlo bude mať rekreačný turista alebo aktívny závodník.

Je pre správnu funkciu termoprádla dôležitá zvolená veľkosť?

Áno, nevhodne zvolená veľkosť môže výrazne znížiť funkčné vlastnosti termoprádla.


Aké rozdiely môžeme nájsť pri rovnakých druhoch tovaru, napr. triko s dlhým rukávom, v rôznych cenových hladinách?

Rozdiel obvykle býva v kvalite použitých materiálov a spracovaní. Svoju rolu hrá tiež krajina pôvodu. Certifikované úplety spoločností ako sú Advansa alebo napríklad Polartec, zaručujú požadované funkčné vlastnosti a kvalitu. Druhou stranou mince býva tiež strih a spracovanie. Ani ten najlepší materiál u výrobku so zlým strihom a prevedením Vám neposkytne požadované funkčné vlastnosti. Tak ako u každého sortimentu, nemusí byť nízka cena spojená s nižšou kvalitou.

Dá sa popísať vývoj v tejto oblasti, prípadne novinky, ktoré sú pripravené na blížiacu sa sezónu 2014?

Nastupuje trend vo využívaní materiálov z obnoviteľných zdrojov, ako je napríklad masívny nástup Merino vlny. Ďalším trendom u českých a slovenských značiek je návrat výroby späť do Čiech a na Slovensko.

Akým smerom sa uberajú materiály v oblasti termoprádla? Uprednostňujú sa prírodné produkty ako napr. Merino, alebo sú stále v popredí syntetické materiály?

Na konci predajného reťazca si vždy vyberá zákazník. O prírodných materiáloch veľa rozpráva, no zatiaľ nie je možné povedať, že by tvorili majoritný podiel na trhu s termoprádlom. Pre syntetické materiály stále hovorí nižšia cena, lepšia dostupnosť a skladovateľnosť.


Stretávate sa pri svojej práci s chybami, ktoré robia Vaši zákazníci vo výbere športového oblečenia?

Áno, často zvolia príliš veľkú veľkosť alebo si vyberú nevhodný materiál. Napríklad termoprádlo z Merino vlny zo začiatku jemne škriabe.

Vedeli by ste nám opísať „vychytávky“ ktorými disponujú moderné kúsky funkčného oblečenia?

Syntetické materiály sa snažia odstrániť svoje tradičné nedostatky v podobe zápachu a množenia sa baktérii rôznymi antibakteriálnymi úpravami ako je napríklad pridanie nano striebra a podobne. Pri konštrukcii termoprádla je často využívaná technológia body mappingu, kedy je jeden kus oblečenia zložený z niekoľkých materiálov s rôznymi fyzikálnymi vlastnosťami.

Samostatnú kapitolu potom tvoria rôzne tkaniny vrchného oblečenia ako napríklad NoWind®, Windstoper®, RipStop®, GoreTex®, Super Roubaix®,Soft Shell...V princípe ide vždy o to, ponúknuť užívateľovi vysokú priedušnosť, človek nemá v oblečení pocit mokra a chladu, a nízku priepustnosť, kedy je oblečenie odolné voči vetru a vode. Táto vlastnosť materiálu sa udáva v jednotkách RET.

V oblasti vrchného oblečenia dochádza k nahradzovaniu klasických švov rôznymi technológiami lepenia a zvárania. Klasické švy bývajú často najslabším miestom, kde dochádza k premoknutiu

Viac info o jednotlivých modeloch nájdete na http://www.gamisport.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
mathosh 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Video: Ako sa rodí dizajn dresov - Michal Hazior z Isadore

Video: Ako sa rodí dizajn dresov - Michal Hazior z Isadore

Cyklistické dresy môžu byť dnes takmer umelecké diela, dobrým príkladom môže byť aj značka Isadore.
Video: Martin Velits - svetové prvenstvo oblečenia Isadore

Video: Martin Velits - svetové prvenstvo oblečenia Isadore

Ako ťažké je pre profesionálneho cyklistu rozbiehať vlastnú firmu, čo bol po oblečení druhý najlepší nápad na podnikanie a prečo vyzerá oblečenie Isadore, ako vyzerá?
keyboard_arrow_up