Zdroj: http://radioalice.cbslocal.com/

Talianskeho cyklistu Gina Bartaliho in memoriam uviedli do Záhrady spravodlivých medzi národmi v jeruzalemskom múzeu Jad Vašem za pomoc židom v období holokaustu. Ceremoniál sa uskutočnil vo štvrtok.

Dvojnásobný víťaz Tour de France a držiteľ troch celkových triumfov na Gira d"Italia sa počas nemeckej okupácie Talianska ako zbožný katolík zapojil do siete organizovanej rabínom Nathanom Cassutom z Florencie a florentským arcibiskupom, kardinálom Eliom Angelom Dallom Costom. "Zachránili stovky životov miestnych židov a židovských utečencov z rôznych regiónov, ktoré boli pod talianskou kontrolou, najmä z Francúzska a bývalej Juhoslávie. Bartali hral rolu kuriéra, vo svojom bicykli pod zámienkou tréningu prevážal falošné dokumenty a doklady z jedného mesta do druhého. Vedome pri tom riskoval vlastný život," uvádza sa vo vyhlásení múzea o Talianových zásluhách. Rodine cyklistu sa podarilo vypátrať dôkazy o tom, že takto pomohol zachrániť 800 životov.

Bartali v roku 1943 ako víťaz Tour de France 1938 a Gira d"Italia 1936 a 1937 vstúpil do služieb dopravnej polície, jej rady ale čoskoro opustil a strávil 45 dní vo väzení, oficiálne pre podporu Vatikánu, ktorý kládol odpor fašistickému režimu. Ilegálne dokumenty pašoval stráženou cestou medzi Florenciou a San Quiricom v ráme bicykla. Blízkym to prezradil až tesne pred smrťou. "O dobre sa nemá hovoriť, má sa konať. Niektoré medaily nemáte pripnuté na kabáte, ale na duši," znie pamätný výrok cyklistu, ktorý sa preslávil aj športovým gestom na TdF 1952. V horskej etape pri stúpaní na Col d"Izoard sa neváhal podeliť o fľašu s vodou so svojím veľkým súperom Faustom Coppim. Fotografia zachytávajúca tento moment obletela celý svet. Zatienila ho však hádka cyklistov, kto komu podal fľašu.

Gino Bartali zomrel 5. mája 2000 vo veku 85 rokov.

[Foto na úvode: http://radioalice.cbslocal.com/]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Orbea Factory Tour - od zbraní až k bicyklom

Orbea Factory Tour - od zbraní až k bicyklom

Orbea je jedným z najznámejších európskych výrobcov bicykov. Ale vedeli ste, že ich meno je previazané aj s počiatkami Vuelta a Espana?
Toto nie je retro, to sme boli my - cestný bicykel

Toto nie je retro, to sme boli my - cestný bicykel

Zaspomínajme si, aká bola cyklistika pred rokmi, pozrime sa na bicykle a komponenty, ako veľmi sa zmenili.
Čo so starým MTB z povaly alebo ako na low cost gravel?

Čo so starým MTB z povaly alebo ako na low cost gravel?

Už ste niekedy objavili staré MTB-čko a rozmýšľali, čo s ním? Vyhodiť, darovať, predať, zabaviť sa? Rozhodne sa zabaviť! Čo však s bicyklami, ktoré sa zdajú byť už veľmi dávno technologicky prežité?
keyboard_arrow_up