Peter Sagan triumfoval v 3. etape na Tirreno - Adriatico

Slovenský cyklista Peter Sagan vyhral tento rok prvé preteky v elitnom seriáli WorldTour. Dvadsaťštyriročnému Žilinčanovi sadol dojazd piatkovej 3. etapy na Tirreno - Adriatico, ktorá viedla z Casciny do Arezza a merala 210 km. V technickom závere chýbali v popredí elitní špurtéri a slovenský jazdec tímu Cannondale sa tešil z prvenstva. Do svetového rebríčka si pripísal prvých tohtoročných šesť bodov.

"Musím sa poďakovať kolegom z tímu, ktorí ma dostali na čelo pelotónu. V závere to bolo veľmi nebezpečné. Keď som videl trasu pretekov Tirreno - Adriatico, vedel som, že táto etapa môže byť pre mňa veľmi zaujímavá. Chcelo to taktický výkon a v závere byť na čele. Víťazstvo je pre mňa dôležité a rovnako aj pre tím, pomôže mi k sebavedomiu," povedal v prvej televíznej reakcii Peter Sagan, ktorý tento rok má na konte jeden víťazný špurt na pretekoch nižšej kategórie Okolo Ománu.

"V prvom rade chcem povedať, že dnešné víťazstvo venujem svojej mame! Samozrejme, že mám z triumfu veľkú radosť, pretože dnešná etapa bola náročná, hlavne v závere, kde to bolo dosť nebezpečné. Poďakovanie patrí nepochybne spolujazdcom z tímu, ktorí ma dostali na čelo pelotónu a skvele mi pomáhali. Dnes to chcelo aj taktický výkon, čo sa podarilo a v závere som sa držal vpredu. Posledné metre som dal do toho všetko a som rád, že to vyšlo," sprostredkoval slová 24-ročného cyklistu Petra Sagana po víťaznej etape mediálny manažér Jozef Korbel.

V centre Arezza sa rozhodovalo až v závere. Na dlažobných kockách rozhodovala každá chyba a očakával sa súboj predovšetkým jazdcov s dobrou výkonnosťou v klasických pretekoch. Všetko sa naplnilo. V etape nechýbal dlhý únik, ktorý mal pelotón pod kontrolou a v závere ho zlikvidoval. V poslednom okruhu v okolí Arezza jazdil vpredu tím BMC pre Philippa Gilberta, Peter Sagan sa dostal do popredia a kontroloval situáciu. V miernom stúpaní na technickej trati postupne vycúvali z čela šprintéri. V závere nastúpil Sagan a 50 metrov pred cieľom už nikto nepochyboval o jeho triumfe.

V cieli sa Peter Sagan tešil pred Poliakom Michalom Kwiatkowským, ktorému vrátil prehru z minulotýždňových pretekov Strade Bianche. Tretí finišoval Simon Clarke. Kwiatkowski mal však tiež dôvod na radosť, keďže sa stal novým lídrom priebežného celkového poradia. Pred kolegom Rigobertom Uránom má jazdec tímu Omega Pharma-Quick Step desaťsekundový náskok. Doterajší líder Mark Cavendish v piatok stratil a vypadol z elitnej desiatky. V celkovom poradí je Peter Sagan šiesty s odstupom 22 sekúnd na Kwiatkowského.

Výsledky - cyklistické preteky Tirreno - Adriatico:

3. etapa (Cascina - Arezzo, 210 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 5:10:17 h, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma - Quick-Step, 3. Simon Clarke (Aus.) Orica GreenEdge, 4. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing, 5. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 6. Daniele Bennati (Tal.) Tinkoff-Saxo všetci čas ako víťaz

Poradie po 3. etape: 1. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma - Quick-Step 9:26:36 h, 2. Rigoberto Urán (Kol.) Omega Pharma - Quick-Step +10 s, 3. Simon Clarke (Aus.) Orica GreenEdge +13, 4. Tony Martin (Nem.) Omega Pharma - Quick-Step +15, 5. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge +17, 6. Peter Sagan (SR) Cannondale +22

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up