Tour de France - 1.deň

Úvodná 19 km dlhá časovka 92. ročníka cyklistických pretekov Tour de France pri pobreží Atlantického oceánu z Fromentine do Noirmoutier-en-l'Ile sa síce skončila americkým triumfom, no na najvyšší stupienok sa nepostavil favorizovaný Lance Armstrong, ale jeho niekdajší tímový kolega a krajan David Zabriskie. Člen Teamu CSC triumfoval v jednej z najrýchlejších časoviek histórie s minimálnym náskokom 2 sekúnd práve pred Armstrongom a v druhej etape si oblečie žlté tričko vedúceho pretekára. Tretí skončil Kazach Alexander Vinokurov z T-Mobile, ktorý zaostal o 53 sekúnd. Ďalší zo spolufavoritov a Kazachov tímový kolega Nemec Jan Ullrich stratil na Armstronga už v prvej etape 1:06 min a so stratou 1:08 min na víťaza obsadil až 12. miesto.

foto: (c) Unipublic.

Zabriskie v rekordnom tempe, Armstrong sa ukázal
Prvá etapa Tour de France: Armstrong nadelil Ullrichovi vyše minúty

NOIRMOUNTIER EN ILLE 2. júla (SITA) - Úvodná 19 km dlhá časovka 92. ročníka cyklistických pretekov Tour de France pri pobreží Atlantického oceánu z Fromentine do Noirmoutier-en-l"Ile sa síce skončila americkým triumfom, no na najvyšší stupienok sa nepostavil favorizovaný Lance Armstrong, ale jeho niekdajší tímový kolega a krajan David Zabriskie. Člen Teamu CSC triumfoval v jednej z najrýchlejších časoviek histórie s minimálnym náskokom 2 sekúnd práve pred Armstrongom a v druhej etape si oblečie žlté tričko vedúceho pretekára. Tretí skončil Kazach Alexander Vinokurov z T-Mobile, ktorý zaostal o 53 sekúnd. Ďalší zo spolufavoritov a Kazachov tímový kolega Nemec Jan Ullrich stratil na Armstronga už v prvej etape 1:06 min a so stratou 1:08 min na víťaza obsadil až 12. miesto.
Zabriskie dosiahol aj napriek pomerne silnému protivetru priemernú rýchlosť 54,680 km/h. Dvadsaťšesťročný rodák zo Salt Lake City prestúpil po uplynulej sezóne z Armstrongovho tímu do dánskeho CSC. Rýchlejšie ako Zabriskie išiel na Tour len Brit Chris Boardman, ktorý v roku 1994 absolvoval krátky 7,2 km dlhý prológ v okolí Lille s priemerom 55,152 km/h. Zabriskie sa však zapísal do histórie ako najrýchlejší v dlhšej časovke. Prekonal tak dlhoročný rekord krajana Gerga LeMonda, ktorý v roku 1989 absolvoval záverečnú 24,5 km dlhú etapu z Versaille do Paríža priemerom 54,545 km/h a rozhodol tak o svojom celkovom prvenstve. Zabriskie časovky vie jazdiť, tento rok už jednu vyhral aj na Giro d´Italia. V žltom pôjde minimálne do 4. etapy, keď je na programe jazda proti chronometru družstiev. "Nemôžem pochopiť ako som mohol Lanca zdolať. Je to pre mňa obrovský úspech. Pocity sú neopísateľné. Časovky však viem zajazdiť. Musím sa ešte zlepšiť v niektorých štýloch jazdy. Stále
ostávam Davidom Zabriskiem. Viem, čo chcem a ako to dosiahnuť," povedal po etape šťastný víťaz. Trať sobotňajšej časovky vyhovovala najmä špecialistom, keďže sa jazdia iba po rovine. Armstrong mohol aj vyhrať, ale hneď po štarte mu vybehla tretra z pedála a trochu stratil. Na 14. km dal Američan predstihnutím veľkú facku svojmu veľkému rivalovi Janovi Ullrichovi, ktorý štartoval minútu skôr. "Keď som Jana obiehal, povedal som si, že nie som na tom tak zle. Ešte som však nič nedosiahol. Jan ešte môže nepríjemne hrýzť. V piatok mal haváriu, jeho forma môže ešte rásť," tvrdil v cieli Armstrong. Tridsaťtriročný Texasan by sa chcel na Tour rozlúčiť s aktívnou kariérou rekordným siedmym prvenstvom.

Tour de France - 1. etapa (Fromentine - Noirmoutier-en-l"Ile, 19 km):
1. David Zabriskie (USA) Team CSC 20:51 min, 2. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel +2s, 3. Alexandre Vinokourov (Kaz.) T-Mobile Team +53, 4. George Hincapie (USA) Discovery Channel +56, 5. László Bodrogi (Maď.) Crédit Agricole +59, 6. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +1:01 min, 7. Fabian Cancellara (Švajč.) Fassa Bartolo +1:01, 8. Jens Voigt (Nem.) Team CSC +1:04, 9. Vladimir Karpets (Rus.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +1:05, 10. Igor Gonzalez de Galdeano (Šp.) Liberty Seguros-Würth +1:06,...12. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile +1:08




Armstrong dosiahol v časovke maximum
Armstronga povzbudzovala v sobotu aj Sheryl Crow

NOIRMOUNTIER EN ILLE 2. júla (SITA) - Američan Lance Armstrong má za sebou skvelý štart do 92. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, na ktorých sa chce rozlúčiť s kariérou rekordným siedmym víťazstvom. V úvodnej časovke na 19 km na západe Francúzska skončil druhý za krajanom Davidom Zabriskiem. Oveľa dôležitejšie však je, že oproti svojim najväčším súperom získal veľký náskok. Počas etapy predstihol aj Jana Ullricha, ktorý štartoval minútu pred ním. "Začal som síce pomalšie, ale potom som sa dostal do tempa. Keď som uvidel Jana Ullricha na dohľad, povedal som si, že asi idem dobre. Nechcel som však tomu veľmi veriť. Dnes som podal maximálny výkon. Ešte som však nič nedosiahol. Jan ešte môže nepríjemne hrýzť. V piatok mal haváriu, jeho forma môže ešte rásť," povedal Armstrong, ktorému hneď po štarte vybehla tretra z pedála, čo ho stálo menšiu časovú stratu. Tridsaťtriročného Texasana povzbudzovala aj jeho priateľka Sheryl Crow. V posledných týždňoch prebehli v bulvárnych médiách informácie, že sa obaja rozišli, hviezdny pár to však poprel aj v sobotu. Šéf Američanovho tímu Discovery Channel Johan Bruyneel sa v cieli iba spokojne usmieval. "Aj keď nevyhral, dosiahol veľmi dobrý výsledok. Preteky máme dobre rozbehnuté," tvrdil Bruyneel. Armstrong sa môže do žltého trička lídra pretekov obliecť už vo 4. etape, ktorou bude časovka družstiev. Jeho tím Discovery Channel je veľmi silný a mal by skončiť pred Zabriskieho CSC s viac ako dvojsekundovým náskokom. Možné však je aj to, že v nadchádzajúcich rovinatých etapách niekto unikne a získa niekoľkominútový náskok. V tom prípade by prišlo k prezliekaniu dresov až v Alpách.




Zabriskieho učňovské roky sa skončili
David Zabriskie vyhral etapu na všetkých podujatiach Grand Tour

NOIRMOUNTIER EN ILLE 2. júla (SITA) - Americký cyklista David Zabriskie sa môže pochváliť, že vyhral etapu na všetkých podujatiach Grand Tour. K prvenstvám na Vuelte a Giro d´Italia pridal v sobotu aj víťazstvo na najslávnejšom podujatí Tour de France. Dvadsaťšesťročný Američan vlani ešte ako člen dnes už neexistujúceho tímu US Postal vyhral po 100 km úniku jednu z etáp na Vuelte. Pred mesiacom vyhral v okolí Florencie časovku na Giro d´Italia a teraz pri svojom prvom štarte na Tour de France hneď prvú etapu, ktorou bola opäť jazda proti chronometru. Zabriskie bol o dve sekundy rýchlejší ako jeho niekdajší tímový kolega Lance Armstrong. Jazdec dánskeho družstva CSC sa tak v nedeľu prvýkrát v kariére oblečie do žltého trička lídra Tour, ktoré urobilo slávnym práve Armstronga. "Je to pre mňa neuveriteľná pocta. Vôbec tomu nemôžem uveriť, prežívam neopakovateľné chvíle. Lancovu jazdu som sledoval v televízii a bol som skutočne nervózny. Mohol ma zdolať, napokon sa šťastie priklonilo ku mne," tvrdil Zabriskie krátko po skončení etapy. Profil etapy si naštudoval už týždeň pred začiatkom pretekov a s kolegom Bobbym Julichom sa zhodli, že mu veľmi vyhovuje. Zabriskie je talentom na časovku a cyklistickú kariéru má pred sebou. "Myslím si, že okrem časovky mám aj ďalšie silné stránky. Samozrejme, že musím trénovať aj iné štýly jazdenia, kde zatiaľ zaostávam," hovorí skromným hlasom Američan. Novinári ho hneď po dojazde Armstronga začali porovnávať so šesťnásobným víťazom pretekov. Zabriskie to však odmieta, keďže svojho súpera dobre pozná. "Nemôžeme sa porovnávať. Ja som Dave Zabriskie. Viem čo chcem dosiahnuť, ako to dosiahnuť a to je pre mňa všetko," povedal Zabriskie, ktorý bol od sedemnástich rokov členom americkej juniorskej reprezentácie. V roku 2000 sa stal profesionálom a vyhral Veľkú cenu národov do 21 rokov. Jeho kariéru narušilo zranenie na tréningu v Utahu v roku 2003, kde si zlomil nohu a zápästie. V súčasnosti žije so svojím najlepším priateľom a tiež cyklistom v španielskej Gerone a po sobotňajšom víťazstve sa jeho učňovské roky v profipelotóne definitívne skončili.




Ullrich hľadá chybu, chce ešte bojovať
Jan Ullrich: "Preteky sú ešte veľmi dlhé"

NOIRMOUNTIER EN ILLE 2. júla (SITA) - Nemec Jan Ullrich dostal v úvode cyklistických pretekov Tour de France dve veľké facky. Najskôr na piatkovom tréningu havaroval, v sobotu ho zasa už po štrnástich kilometroch časovky predstihol Lance Armstrong. Ullrich pritom dúfa, že Američana konečne na Tour zdolá a ukončí tak jeho šesťročné kraľovanie. Korunný princ francúzskych ciest však musel v sobotu skloniť hlavu pred svojim veľkým rivalom. "Neboli to najlepšie pocity, keď ma Lance predbiehal. Tour však potrvá ešte tri týždne a rozhodujúce etapy ešte len prídu. Verím, že budem lepší," tvrdil Ullrich. Víťaz pretekov z roku 1997 napokon na Texasana stratil 1:06 min a skončil dvanásty. Po etape bol veľmi sklamaný. "Išiel som naplno, neviem, kde sa stala chyba. Neviem, či to súvisí s mojim piatkovým incidentom. Morálne som však neupadol a chcem ešte bojovať," tvrdil Ullrich, okrem ktorého v úvodnej časovke zaostali aj ďalší favoriti. Talian Ivan Basso skončil na 20. mieste, Kolumbijčan Santiago Botero bol 25.




Vstupné dopingové testy bez problémov
Ako uviedli organizátori TdF, všetky testy boli negatívne a jazdci dostali povolenie zúčastniť sa na podujatí

CHALLANS 30. júna (SITA) - Vo štvrtok ráno sa 189 jazdcov prihlásených na tohtoročné prestížne cyklistické preteky Tour de France (2. - 24. júla) podrobilo vstupným dopingovým testom. Ako uviedli organizátori TdF, všetky testy boli negatívne a jazdci dostali povolenie zúčastniť sa na podujatí. Vlani ešte pred začiatkom Tour pre pozitívny dopingový výsledok vyradili z pelotónu Španiela Gorku Gonzaleza.




Ullrich sa pri tréningu zranil, štartovať však bude
Nemecký pretekár Jan Ullrich si privodil ľahšie zranenie počas prípravy na najprestížnejšie cyklistické preteky Tour de France.

CHALLANS 1. júla (SITA) - Nemecký pretekár Jan Ullrich si privodil ľahšie zranenie počas prípravy na najprestížnejšie cyklistické preteky Tour de France. Jeden z najväčších favoritov na víťazstvo deň pred úvodnou etapou náročných pretekov utŕžil zopár povrchových rán v oblasti tváre, ktoré však neohrozia jeho štart na 92. ročníku Tour de France. Víťaz pretekov z roku 1997 sa počas tréningu zrazil s jedným zo sprievodných áut svojho tímu T-Mobile, pričom tvárou narazil na stierač na zadnom okne vozidla. Jan Ullrich okrem víťazstva v roku 1997 skončil na Tour de France päťkrát na druhom mieste a aj teraz by mal byť najväčším vyzývateľom v posledných rokoch neprekonateľného Američana Lancea Armstronga.




Armstrong podstúpil dopingový test
Päťnásobný víťaz najprestížnejších cyklistických pretekov Tour de France Lance Armstrong musel v predvečer štartu 92. ročníka prekvapujúco podstúpiť dopingový test.

CHALLANS 1. júla (SITA) - Šesťnásobný víťaz najprestížnejších cyklistických pretekov Tour de France Lance Armstrong musel v predvečer štartu 92. ročníka prekvapujúco podstúpiť dopingový test. Skúšku nariadili doktori z francúzskeho ministerstva športu. Medzinárodná cyklistická únia (UCI), ktorá je vrcholným orgánom svetovej cyklistiky, rozhodne o tom, ktorí pretekári podstúpia test vzoriek krvi a moču počas trojtýždňového maratónu náročných etáp. Doteraz sa u žiadneho zo 189 cyklistov, ktorí sa postavia na štart, pozitívny nález nenašiel.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up