Tour de France - 3. etapa

Boonen zopakoval nedeľňajší triumf. David Zabriskie si udržal aj po 3. etape žlté tričko lídra Tour de France, favoriti v hlavnom poli.

Belgičan Tom Boonen z tímu Quick Step zopakoval v pondelkovej 3. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z La Chataigneraie do Tours a merala 212,5 km, svoje prvenstvo z nedele a celkovo zaknihoval štvrtý čiastkový triumf na prestížnom podujatí. Dvadsaťštyriročný rodák z Antverp sa presadil v záverečnom šprinte hlavného pelotónu pred Rakúšanom Petrom Wrolichom a ďalším skvelým špurtérom Robbiem McEwenom z Austrálie, ktorý útočil z nevýhodnej pozície. McEwena však po etape za nedovolený štýl jazdy diskvalifikovali a na tretiu priečku sa posunul jeho krajan Stuart O´Grady. Žlté tričko lídra pretekov si aj naďalej udržal Američan David Zabriskie. V utorkovej časovke družstiev si ho oblečie už tretí deň po sebe. Zabriskie prišiel v pondelok do cieľa v hlavnom balíku, rovnako ako všetci favoriti na čele s Američanom Lancom Armstrongom. Boonen si vďaka víťazstvu udržal aj zelený dres pre najaktívnejšieho jazdca pretekov. V bodkovanom pre najlepšieho vrchára pôjde v ďalších dvoch etapách Holanďan Erik Dekker, ktorý v pondelok vyhral dve horské prémie a predstihol doterajšieho lídra súťaže o kráľa hôr Francúza Thomasa Voecklera. Biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov si opäť oblečie Švajčiar Fabian Cancellara.

Počas pondelkovej etapy bolo pri Atlantickom pobreží ideálne počasie, teploty sa pohybovali okolo 20°C. Cyklistom však život znepríjemňoval bočný vietor. Na 27. km unikol z pelotón Holanďan Erik Dekker, ku ktorému sa pridal Francúz Nicolas Portal a o chvíľu aj Švajčiar Rubens Bertogliati. Trio spolupracovalo a vytvorilo si vyše päťminútový náskok. Približne 100 km pred cieľom však hlavné pole zrýchlilo a stratu začalo znižovať. Z vedúcej trojice odpadol Bertogliati, Dekker s Portalom sa ešte snažili dotiahnuť svoje úsilie do úspešného konca. Napokon však po 180 km jazdy v popredí kapitulovali. Necelé 3 km pred cieľom sa o trhák pokúsil Fabian Cancellara, ani on však náporu šprintérov neodolal. Boonena nebolo dlho vidieť, napokon však fantastickým zrýchlením v posledných stovkách metrov nedal svojim protivníkom šancu. "Bola to pekná etapa a patrila medzi ľahšie. Vo finiši to bolo veľmi tvrdé, snažil som sa poriadne orientovať, aby som neurobil zbytočnú chybu. Finiš bol dlhý. Keď som sa predral na čelo, vedel som, že vyhrám, aj keď za mnou to bol ešte tvrdý súboj. Bol by som rád, keby som si zelený dres udržal až do cieľa v Paríži, aj keď to bude ešte veľmi náročné. Do konca pretekov je ešte veľa etáp, každá zoberie veľa síl," povedal v cieli po svojom víťazstve Boonen, ktorý nastúpil na etapu celý v zelenom. Okrem dresu mal v tejto farbe aj prilbu a cyklistické nohavice.

Výsledky - Tour de France: 3. etapa (La Chataigneraie - Tours, 212,5 km):
1. Tom Boonen (Belg.) Quick.Step 4:36:09 h,
2. Peter Wrolich (Rak.) Gerolsteiner,
3. Stuart O"Grady (Austr.) Cofidis, Le Credit Par Telephone,
4. Bernhard Eisel (Rak.) Française Des Jeux,
5. Allan Davis (Austr.) Liberty Seguros-Würth,
6. Robert Förster (Nem.) Gerolsteiner,
7. Magnus Bäckstedt (Švéd.) Liquigas-Bianchi,
8. Anthony Geslin (Fr.) Bouygues Telecom,
9. Thor Hushovd (Nór.) Credit Agricole,
10. Angelo Furlan (Tal.) Domina Vacanze,
...
34. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile,
87. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel všetci čas ako víťaz

Aktuálne poradie po 3. etape:
1. David Zabriskie (USA) Team CSC 8:48:31 h,
2. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel +2 s, 3. László Bodrogi (Maď.) Credit Agricole +47,
4. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team +53,
5. George Hincapie (USA) Discovery Channel +57,
6. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +1:02,
7. Fabian Cancellara (Švajč.) Fassa Bortolo +1:02,
8. Jens Voigt (Nem.) Team CSC +1:04,
9. Vladimir Karpec (Rus.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +1:05,
10. Igor Gonzalez de Galdeano (Šp.) Liberty Seguros-Würth +1:06,
...
12. Jan Ullrich (Nem.) +1:08.




V Armstrongovom tíme zatiaľ veľká spokojnosť
Armstrongovcov čaká ešte dlhá cesta

V tíme Discovery Channel, za ktorý jazdí aj Američan Lance Armstrong, je po prvých dňoch cyklistických Tour de France veľká spokojnosť. Šesťnásobný víťaz starej dámy je momentálne vo výsledkovej listine druhý s dvojsekundovou stratou na krajana Davida Zabriskieho, ale už v utorňajšej časovke družstiev sa môže obliecť do žltého trička lídra pretekov. Na Armstronga a spol. ešte čaká tvrdá práca, ak chcú pomýšľať na úspech. "Preteky majú tri týždne a do Paríža nás čaká ešte dlhá cesta. Silný je tím T-Mobile, ktorý neuspel v úvodnej časovke. Ešte budú bojovať a do Paríža nás ešte popreháňajú," hovorí George Hincapie, ktorý bol pri Armstrongovi aj pri predchádzajúcich šiestich prvenstvách. Discovery Channel si do úvodných rovinatých etáp postavil taktiku na vyhýbaní sa zbytočným pádom a incidentom v pelotóne. Jazdci Armstrongovho tímu preto zbytočne neriskujú a hromadným špurtom sa vyhýbajú.


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
keyboard_arrow_up