Zdroj: FB - Peter Sagan

Švajčiar Fabian Cancellara sa stal víťazom ďalšieho z pätice cyklistických monumentov Okolo Flámska. Na 260 km trati zo západu na východ Flámska medzi Bruggami a Oudenaarde obhájil vlaňajšie prvenstvo, tentoraz však v závere nebojoval o víťazstvo so Slovákom Petrom Saganom.

Jazdec tímu Trek Factory dosiahol na Okolo Flámska už tretí triumf v kariére, okrem posledných dvoch edícií uspel aj v roku 2010. Cancellara odsunul na ďalšie priečky Grega van Avermaeta a Stihna Vandenbergha. Peter Sagan prišiel do cieľa s takmer poldruhaminútovýn odstupom.

Slovenský šampión Peter Sagan sa od začiatku pohyboval na čele pelotónu a kontroloval si vývoj pretekov. Nevyhol sa síce technickým problémom, ale nezaplietol sa do žiadneho pádu. Výrazne mu pomáhali aj tímoví kolegovia. Prvý prejazd legendárneho Paterbergu poriadne preriedil pelotón. Vtedy sa začali naozajstné preteky. Necelých 20 km pred cieľom, keď boli vpredu Stijn Vandenbergh a Greg van Avermaet, zaútočil z poľa favoritov Fabian Cancellara, ktorého sa dokázal držať len Sep Vanmarcke. Sagan trocha strácal a pri druhom výstupe na Paterberg sa poriadne vytrápil a výraz jeho tváre naznačoval, že rezignoval na stíhanie súperov. Vpredu jazdila štvorica cyklistov, ktorá postupne zvyšovala náskok pred prenasledovateľmi. Záverečnú taktickú bitku napokon v šprinte vyhral Cancellara.


Okolo Flámska alebo v pôvodnom znení Roonde van Vlaanderen boli druhým z pätorky cyklistických monumentov. Víťazstvo na 260 km dlhej trase medzi Bruggami a Oudenaarde znamená uznanie a rešpekt cyklistického sveta na dlhé roky. Okolo trate sa boli desaťtisíce fanúšikov. Cesta bola na mnohých miestach vydláždená kockami typickými pre belgické klasiky. Organizátori zaradili do itinerára pretekov aj 17 krátkych, ale o to ostrejších stúpaní. Po kockách na Oude Kwaremont sa cyklisti štverali trikrát, dva razy zasa v závere pretekov otestovali svoje sily na legendárnom Paterbergu. Preteky zo západu na východ Flámska sa začali jazdiť v roku 1913.

Neoficiálne výsledky - cyklistické preteky Okolo Flámska (Bruggy - Oudenaarde, 260 km):
1. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Factory 6:15:25 h, 2. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 3. Sep Vanmarcke (Belg.) Belkin, 4. Stijn Vandenbergh (Belg.) Omega Pharma - Quick-Step všetci rovnaký čas, 5. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 6. Niki Terpstra (Hol.) Omega Pharma - Quick-Step obaja +20, 7. Tom Boonen (Belg.) Omega Pharma - Quick-Step, 8. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky, 9. Björn Leukemans (Belg.) Wanty - Groupe Gobert, 10. Sebastian Langeveld (Hol.) Garmin Sharp všetci +28, ... 16. Peter Sagan (SR) Cannondale +1:24

[Foto na úvode: FB - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
keyboard_arrow_up