Tour de France - 4.etapa

Američan Lance Armstrong sa podľa očakávania dostal po utorňajšej 4. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorou bola časovka družstiev na 67,5 km z Tours do Blois, na 1. miesto výsledkovej listiny. Zo žltého trička vyzliekol šesťnásobný víťaz pretekov krajana Davida Zabriskieho, ktorý mal smolu a niekoľko stoviek metrov pred cieľom na rovine spadol, čím sa pripravil aj o postavenie lídra.

Jazdu proti chronometru družstiev vyhral Armstrongov tím Discovery Channel v čase 1:10:39 a trať dlhú 67,5 km absolvoval v rekordnom priemere 57,31 km/h. So stratou 2 sekúnd skončil na druhom mieste dánsky Team CSC, v drese ktorého jazdí aj Zabriskie. Ak by ten došiel do cieľa so svojimi spolujazdcami, ostal by v žltom drese. Odretý však za kolegami výrazne zaostal a vo výsledkovej listine klesol na 9. miesto. Tretiu priečku v tímovej časovke obsadil nemecký tím T-Mobile v zostave s ďalšími dvoma favoritmi pretekov Janom Ullrichom a Alexandrom Vinokurovom. Nemci stratili na Američanov 35 sekúnd.

Americké zoskupenie Discovery Channel v zostave Lance Armstrong, Paolo Savoldelli, Jose Luis Rubiera, Jaroslav Popovič, Pavel Padrnos, Benjamin Gonzalez Noval, George Hincapie, Manuel Beltran, Jose Azevedo išlo počas celej etapy vyrovnane a neustále si držalo svoje tempo. Na prvom medzičase na 25. km bolo ešte tretie s 15-sekundovou stratou na CSC, o 20 km neskôr už bolo druhé so stratou 6 sekúnd. Ešte 6 km pred cieľom zaostávalo za dánskym družstvom o 2 sekundy, ale skvelým záverom si zabezpečilo víťazstvo i žltý dres pre Armstronga. Ten sa do pozície lídra dostal po tímovej časovke aj vlani. "Bol to veľmi dlhý deň. Dosiahli sme fantastický výsledok. Na trati sme výborne spolupracovali a naša aktivita sa oplatila. Ďakujem spolujazdcom," povedal krátko po dojazde do cieľa Armstrong, za ktorým je vo výsledkovej listine jeho tímový kolega a krajan George Hincapie. Muž, ktorý bol pri všetkých šiestich triumfov 33-ročného cyklistu na Tour, momentálne zaostáva o 55 sekúnd. Tretí je so 64-sekundovou stratou Nemec Jens Voigt. Armstrong v utorok opäť získal cenné sekundy na svojich súperov v boji o celkové prvenstvo. Ivan Basso sa síce posunul do najlepšej desiatky, ale celkovo zaostáva o 1:26 min. Jan Ullrich stratil v utorok na Američana 30 sekúnd, keďže podľa pravidiel tímovej časovky jazdci z tretieho tímu si pripíšu do poradia jednotlivcov maximálne 30-sekundové manko. Ullrich je tak so stratou 1:36 min štrnásty.

V zelenom drese najaktívnejšieho jazdca pôjde aj v stredajšej 5. etape z Chambord do Montargis (183 km) Belgičan Tom Boonen, v bodkovanom tričku najlepšieho vrchára Holanďan Erik Dekker. Biele tričko najlepšieho jazdca do 25 rokov sa dostalo do vlastníctva Discovery Channel. Švajčiara Fabiana Cancellaru z neho po utorku vyzliekol Ukrajinec Jaroslav Popovič, ktorý je celkovo šiesty.

Výsledky - Tour de France: 4. etapa (Tours - Blois, časovka družstiev na 67,5 km):
1. Discovery Channel (Lance Armstrong, Paolo Savoldelli, Jose Luis Rubiera, Jaroslav Popovič, Pavel Padrnos, Benjamin Gonzalez Noval, George Hincapie, Manuel Beltran, Jose Azevedo) 1:10:39,
2. Team CSC +2,
3. T-Mobile +35,
4. Liberty Seguros - Würth Team +53,
5. Phonak Hearing Systems +1:31,
6. Credit Agricole +1:41,
7. Gerolsteiner +2:05,
8. Illes Balears-Caisse D"Epargne +2:05,
9. Fassa Bortolo +2:19,
10. Liquigas - Bianchi +2:26,
11. Davitamon - Lotto +2:32,
12. Rabobank +2:48,
13. Domina Vacanze +3:04,
14. Quick Step - Innergetic +3:05,
15. Bouygues Telecom +3:08,
16. Euskaltel - Euskadi +3:59,
17. Lampre - Caffita +4:09,
18. Cofidis Credit Par Telephone +4:28,
19. Francaise Des Jeux +4:46,
20. Saunier Duval - Prodir +5:06,
21. Ag2R Prevoyance +5:23

Poradie po 4. etape:
1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 9:59:12,
2. George Hincapie (USA) Discovery Channel +55,
3. Jens Voigt (Nem.) Team CSC +1:04,
4. Bobby Julich (USA) Team CSC +1:07,
5. Jose Luis Rubiera (Šp.) Discovery Channel +1:14,
6. Jaroslav Popovič (Ukr.) Discovery Channel +1:16,
7. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team +1:21,
8. Benjamin Noval (Šp.) Discovery Channel +1:26,
9. David Zabriskie (USA) Team CSC +1:26,
10. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +1:26,
...
14. Jan Ullrich (Nem.) +1:36



Discovery Channel v novom rekorde Tour de France
Americké zoskupenie Discovery Channel v zostave s Lancom Armstrongom vytvorilo nový rýchlostný rekord na Tour de France

Americké zoskupenie Discovery Channel v zostave s Lancom Armstrongom vytvorilo nový rýchlostný rekord na Tour de France. Utorňajšiu časovku družstiev na 67,5 km z Tours do Blois vyhrali Armstrongovci za 1:10:39 h, čím trať absolvovali v priemernom tempe 57,31 km/h. Doteraz bol držiteľom najrýchlejšieho priemerného času na Tour de France Brit Chris Boardman, ktorý v roku 1994 vyhral prológ na 7,2 km s priemerom 55,152 km/h. Najrýchlejšiu časovku družstiev predviedli v doterajšej histórii Tour jazdci talianskeho družstva Gewiss Ballan, ktorý približne rovnakú dlhú trať ako mal v utorok Discovery Channel zvládli s priemerom 54,93 km/h. Najrýchlejšiu etapa starej dámy, ktorá sa nešla ako jazda proti chronometru, vyhral v roku 1999 legendárny Talian Mario Cipollini. Po prejdení cieľom v Blois mu vypočítali priemernú rýchlosť v etape 50,355 km/h.



Najväčším smoliarom tímovej časovky Zabriskie
Zabriskie po páde v tímovej časovke prišiel o žltý dres lídra Tour de France

Najväčším smoliarom utorňajšej časovky družstiev na 67,5 km z Tours do Blois sa stal Američan David Zabriskie. Dvadsaťšesťročný jazdec tímu CSC nastúpil na etapu v žltom tričku, po nej ho po neuveriteľnej smole odovzdal krajanovi Lancovi Armstrongovi. Približne 1200 m pred cieľom bolo dánske zoskupenie na 1. mieste, keď pri ľavej bariére nečakane na rovnej ceste padol Zabriskie, v tom čase jazdiaci v strede deviatky cyklistov. Jeho kolegovia z tímu nútene spomalili a to ich stálo prvenstvo v časovke, ktoré získalo s dvojsekundovým náskokom družstvo Discovery Channel. Zabriskiemu okamžite vymenili bicykel, do cieľa však prišiel s mnohými odreninami so stratou 1:26 min na svojich tímových kolegov. Američan tak prišiel o žltý dres. Pre jeho spolujazdcov z tímu CSC je nepochopiteľné, čo sa vlastne stalo. "Táto prehra je ako veľmi tvrdý úder do brucha. Je to asi osud. V žltom drese ste pod veľkým tlakom. Neviem, čo sa stalo, bola to však jedna z vecí, ktorá rozhodla dnešnú etapu. David vyzeral byť po dojazde veľmi sklamaný. Veľmi smútil za stratou žltého trička. Ja som mu povedal, že nič sa nedeje a môže sa ukázať ešte vo skvelom svetle," povedal Bobby Julich. Pre športového riaditeľa CSC a bývalého víťaza Tour Bjärna Riiseho je sklamanie veľmi veľké. "Táto nepríjemnosť nás stála víťazstvo i žlté tričko. David je na tom teraz veľmi zle, ale ešte neviem ako to ovplyvní jeho ďalšie výkony. Sme veľmi sklamaní. Mohli sme vyhrať etapu a udržať si žlté tričko. Teraz môžeme povedať, že Armstrong a jeho tím boli dnes oveľa šťastnejší ako my," uviedol Riise.



Armstrong sa spolieha na pomoc Boonenovho tímu
Armstrong by si chcel žlté tričko udržať čo najdlhšie

Američan Lance Armstrong je po štyroch etapách cyklistickej Tour de France už v žltom tričku a tak skoro sa ho nechystá vyzliecť. Tridsaťtriročný Texasan sa na pozíciu lídra dostal po víťazstve svojho tímu Discovery Channel v utorňajšej časovke družstiev. Armstrong si v stredu oblečie žlté tričko na Tour de France po 66-krát a v historickej tabuľke mu patrí 3. priečka za Eddym Merckxom (96 dní) a Bernardom Hinaultom (78)" title="8), za Armstrongom nasledujú ďalšie legendy Miguel Indurain (60) a Jacques Anquetil (52). "S víťazstvom v časovke družstiev sme veľmi spokojní. Bolo veľmi dôležité pre náš tím získať žlté tričko," povedal Armstrong, ktorého v cieli tímovej jazdy proti chronometru čakal bozk od priateľky, popovej speváčky Sheryl Crow. Američanov tím teraz bude kontrolovať vývoj pretekov. Nasledujú rovinaté etapy, v ktorých môže niekto uniknúť a vyzliecť Armstronga zo žltého. Dôležité však budú až etapy v Alpách a Pyrenejách, ktoré definitívne rozhodnú o výsledku pretekov. Armstrong však verí, že do hôr pôjde v žltom. V rovinatých etapách totiž chcú pracovať tímy, ktoré majú výborných šprintéroch a očakáva sa, že sa bude rozhodovať až v koncovkách. Vedenie Discovery Channel sa spolieha najmä na pomoc stajne Quick Step, v drese ktorej jazdí Tom Boonen. "Budeme na rovinách potrebovať aj šťastie, aby sme udržali žlté tričko. Boonen je veľmi ambiciózny a jeho tím urobí všetko preto, aby vyhral rovinaté etapy. My zasa vieme, kto je Tom Boonen. Myslím si, že tento rok môže vyhrať šesť alebo sedem etáp. A to by bolo skvelé pre nás, lebo by sme nemuseli veľmi likvidovať úniky a zamerať sa na hory," tvrdí Armstrong.


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up