Svetový pohár MTB odštartoval v juhoafrickom Pietermaritzburgu

Uplynulý víkend sa úvodným kolom začal seriál svetového pohára. Pietermaritzburg, hostiteľské mesto minuloročných majstrovstiev sveta, opäť privítalo svetovú špičku MTB pretekárov v zjazde a cross-country. Usporiadatelia stihli za sedem mesiacov od skončenia MS v Cascades MTB Parku pripraviť nový okruh, pretože podľa slov organizátorov ten vlaňajší sa im zdal nudný...

Z pôvodnej trate ostalo zachovaných snáď 20%. Pribudli kratšie prudké výjazdy, kamenisté zjazdy a množstvo skokov. Na technicky náročnej trati nebola núdza o pády a pre niekoľkých pretekárov znamenali stop už zranenia počas tréningu. Svoje účinkovanie na 1. kole svetového pohára tak predčasne ukončil napríklad aj český biker Jan Škarnitzl, ktorý si pri páde vytkol zápästie.

Na trati
Slovensko zastupovali na štarte dvaja pretekári – bratia Lamiovci. Ako prvý sa postavil na štart so štartovným číslom 15 František Lami v kategórii muži U23. Po výbornom štarte sa po úvodnom kilometri dostal na 5. miesto. Spadnutá reťaz v prudkom stúpaní znamenala prepad. Pri prejazde 1. depom sa pohyboval okolo 20. miesta. Keď sa opäť začal pomaly posúvať dopredu, defekt ďaleko od depa pre neho v podstate znamenal koniec pretekov. Do depa pribehol na poslednom mieste s veľkým odstupom na predposledného pretekára. Po výmene kolesa síce pokračoval, ale v treťom kole bol stiahnutý z trate na základe pravidla 80%.
Štart pretekov kategórie muži Elite bol záverečným bodom programu svetového pohára. V horúcom počasí s teplotou blízko 30 stupňov sa na štart postavilo 75 pretekárov. Michal sa po nie veľmi vydarenom štarte pohyboval v prvom kole v závere 4. desiatky poradia. Navyše v prudkom stúpaní sa trať „upchala“, pretekári doslova kráčali a čelo štartového poľa sa vzďaľovalo... V ďalších kolách si Michal postupne zlepšoval svoju pozíciu a po tradične dobrom záverečnom okruhu, v ktorom zaznamenal celkovo 15. najrýchlejší čas zo všetkých pretekárov, prechádzal cieľom na výslednom 27. mieste.

Zisk 52 bodov do UCI rankingu spolu so 60 za víťazstvo v pretekoch C1 v Pule znamenajú posun o 11 miest na Michalove doterajšie maximum v rebríčku UCI – na 26. miesto.

Štart
O dva týždne svetový pohár pokračuje v austrálskom Cairns. Mnohých európskych pretekárov od účasti odrádza vzdialenosť a s ňou spojená finančná náročnosť ako aj značný časový posun. Kompletné štartové pole včítane početnejšieho zastúpenia slovenských pretekárov tak privíta až 23.-25. mája Nové Mesto na Morave na 3. kole svetového pohára. Lákadlom pre svetovú špičku bude okrem tradične výbornej organizácie a zaujímavého okruhu najmä začiatok kvalifikácie na OH 2016 v Brazílii.

Výsledky: http://www.uci.ch/templates/BUILTIN-NOFRAMES/Template1/layout.asp?MenuId=MTcwNjc&LangId=1
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
keyboard_arrow_up