Rozhovor s osobným trénerom a výživovým poradcom Michalom Hrončekom

Rozhovor s osobným trénerom a výživovým poradcom Michalom Hrončekom

Po sérií odborných článkov o strave a výžive, ktoré publikoval Michal na MTBiker pod prezývkou treneri-online, prinášame s ním aj rozhovor. Na základe dlhoročných skúseností, ktoré získal Ing. Michal Hronček sa dozviete viac o strave a výžive, ktorá je často podceňovaná.

Predstav sa prosím v skratke našim čitateľom. Ako dlho sa venuješ a zbieraš skúsenosti ohľadom výživy a kondície? Odkiaľ získavaš potrebné vedomosti?
Moje meno je Michal Hronček, mám 28 rokov a odmalička sa venujem športu. Približne v 15tich rokoch som začal navštevovať posilňovňu ako doplnkový šport k bicyklu a hokejbalu. Tam som zistil, že veľkú úlohu v príprave na športový výkon a následnú regeneráciu zohráva práve stravovanie a výživa. Popri vysokej škole som začal pracovať vo fitnescentre ako prevádzkar a osobný tréner. Absolvoval som školenie trénera 1. a 2. triedy v Slovenskom zväze kulturistiky fitnes a silového trojboja. Ďalšie vedomosti si dopĺňam prevažne zo zahraničnej literatúry a na odborných zahraničných internetových stránkach. Momentálne už pracujem len ako osobný tréner a výživový poradca a naplno sa venujem svojím klientom. Momentálne spúšťame aj diagnostiku športovcov a ich výkonu s následnou tvorbou tréningových plánov. Popritom sa aktívne venujem horskej cyklistike a keď stíham pripravujem sa aj na preteky v MTB maratónoch.

Vo fitku
Venuješ sa športovcom, rekreačným športovcom alebo aj bežným ľuďom ohľadom ich výživy a tréningu?
Je zaujímavé že o poradenstvo ohľadne výživy a tréningu sa viac zaujímajú bežní ľudia ako aktívny športovci. Prevažnú väčšinu mojich klientov tvoria bežný ľudia, ktorí si nechajú poradiť, či už v oblasti tréningu , alebo stravovania. Šport majú len ako hobby popri zamestnaní. Je pre nich jednoduchšie nechať si poradiť ako zdĺhavo hľadať na internete informácie, ktoré častokrát nie sú dostačujúce ani pravdivé. Aktívni športovci samozrejme ešte viac zúžitkujú moje odborné rady a vyťažia zo svojeho tréningu viac ale oblasť výživy a regenerácie často podceňujú.

Aké najčastejšie chyby robia športovci v stravovaní?
Najčastejšou chybou pri športovcoch, či už amatérskych ale aj výkonnostných je to, že sa stravovaniu a výžive vôbec nevenujú. Na tréningu síce odmakajú maximum a doslova sa zničia, ale čas na zlepšenie prichádza práve po tréningu. Vtedy by mali do seba dostať hodnotné živiny a nie len to, čo im prvé príde pod ruku alebo dokonca nič. Výsledkom je veľmi malé napredovanie alebo dokonca pretrénovanie.

Relax
Ako sa dajú efektívnejšie tieto nedostatky napraviť?
Treba venovať stravovaniu a regenerácii minimálne toľko času ako tréningu. Bez správneho načasovania stravovania a určenia množstva potrebných živín sa športovec len veľmi málo posunie vo svojej výkonnosti vyššie. Nie je to pritom vôbec také zložité ako by sa mohlo zdať. Je aj dostatok literatúry podľa ktorej sa dá zostaviť plnohodnotný jedálniček pre športovca. Pokiaľ chce mať úplnú istotu, že sa stravuje správne môže sa obrátiť na trénera alebo výživového poradcu.

Existujú nejaké zvlášť vhodné potraviny alebo jedlá pre cyklistov (resp. športovcov)?
Tak ako každému človeku aj športovcovi pomôže pokiaľ má v strave dostatok zeleniny a ovocia. Možno ako obzvlášť hodnotné, ale často zabúdané potraviny by som vyzdvihol strukoviny. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín a postupne sa uvoľňujúcih sacharidov, preto sú obzvlášť vhodné pre vytrvalostných športovcov.

Jedaniček
Ktoré potraviny a doplnky výživy sú vhodné, ak sa usilujem podať najlepší výkon?
To je individuálne a pre každý šport iné. Ťažko sa dá nájsť univerzálna potravina alebo doplnok výživy ktorý by som jednoznačne odporučil každému. Záleží od športovej disciplíny alebo typu preteku, na ktorý sa chceš zamerať. Veď aj v cyklistike sú rôzne odvetvia a tak ako záleží na type tréningu aj strava je pre každého iná.

Dodržiavajú tvoji zverenci odporúčania? Často sa stáva, že teória je známa, ale mnoho ľudí sa ňou neriadí...
Toto je práve tá najzložitejšia časť trénerskej práce. Akokoľvek dobrý tréningový alebo stravovací plán navrhnem, pokiaľ ho zverenec nedodržiava výsledky sa nedostavia. Vždy sa snažím nastaviť plán tak, aby vyhovoval časovému aj pracovnému režimu klienta. Viem aj podľa seba, že sa vždy môže niečo vyskytnúť a to čo sa naplánuje sa zrealizovať nedá. Pokiaľ sa tréningový a stravovací plán darí dodržať aspoň na 80% výsledky sa dostavia.

Ktoré doplnkové športy sú vhodné pre cyklistov a prečo?
Najviac by som odporúčal posilňovňu, pretože sa tam dá zapracovať na nedostatkoch a svalovej nerovnováhe samozrejme, keď sa dodržia zásady nastavenia silového tréningu pre cyklistu. Z vytrvalostných športov bežkovanie a inline korčule. Na uvoľnenie svalstva určite plávanie.

Rozvrh
Aké najčastejšie chyby robia športovci pri regenerácií?
Tak ako pri strvovaní aj pri regenerácii robia športovci tú chybu, že sa jej vôbec nevenujú. S regeneráciou úzko súvisí stravovanie. Pokiaľ telo nedostáva potrebné živiny nie je schopné adekvátne regenerovať a pripraviť sa na ďalší tréning alebo súťaž. Veľmi dôležitý je aj spánok. Najneskôr by sme mali ísť spať o 23. hodine a spať 8 hodín.

Ako na regeneráciu po tažkom výjazde?
Do 15tich minút treba prijať adekvátne množstvo aminokyselín na regeneráciu svalovej hmoty. Neskôr by to mal byť sacharidovo proteínový nápoj, ktorý obsahuje zmes rýchlych a pomalých sacharidov. Potom v priebehu hodiny treba prijať normálne jedlo, ktoré obsahuje primerané množstvo bielkovín a sacharidov a malé množstvo tuku. Pokiaľ na druhý deň neplánujeme preteky alebo dlhý výjazd je vhodné dopriať si večer saunu. Ak mám svaly nôh obzvlášť unavené je vhodné osprchovať ich veľmi studenou vodou po dobu približne jednej minúty následne sa celý osprchovať vlažnou vodou.

Relax
Aké nápoje sú vhodné počas výjazdu na doplnenie tekutín?
Pokiaľ je to nenáročný výjazd trvajúci okolo hodiny úplne postačuje čistá voda. Pri dlhších výjazdoch sú najvhodnejšie športové nápoje s postupne sa uvoľňujúcimi sa sacharidmi. Treba si nájsť taký, ktorý nám najlepšie vyhovuje a chutí. Určite by som neodporúčal na súťaž, alebo dlhý výjazd skúšať nový typ alebo príchuť.

Ak by si rád ešte niečo doplnil alebo odkázal našim čitateľom, nech sa páči...
Čitateľom MTBiker.sk by som rád poradil, aby sa viac venovali aj otázke stravovania a správneho tréningu, lebo ich to môže posunúť oveľa ďalej ako najnovší model bicykla či oblečenia. Je treba stále zlepšovať svoje vedomosti a schopnosti aj v tejto oblasti a netreba sa báť skúšať aj niečo nové. Len tak nájdete to, čo vám najviac vyhovuje.

Ďakujem za rozhovor.

Za okraj
Viac zaujímavých informácií sa dočítate aj v článkoch od Michala Hrončeka (treneri-online):

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
keyboard_arrow_up