Zdroj: FB Peter Sagan

Slovenský cyklista Peter Sagan sa dočkal prvého tohtoročného víťazstva na pretekoch Okolo Kalifornie, keď vyhral sobotňajšiu 7. etapu so šprintérskou koncovkou v Pasadene. Dvadsaťštyriročný Žilinčan vyťažil z dobrej práce celého tímu Cannondale a v záverečnom finiši odsunul na ďalšie pódiové priečky Nóra Thora Hushovda a Holanďana Dannyho van Poppela.

Finish

"Veľmi sa teším tomuto víťazstvu. Som špurtér a konečne som sa dočkal. Je to pre mňa veľmi dôležité a chcem v prvom rade poďakovať môjmu tímu, ktorý odviedol výbornu prácu a dotiahol to až do víťazného konca. Zároveň chcem poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí ma sem prišli podporiť, bolo to cítiť, ale aj tým, ktorí mi držia palce doma. Je to moje jedenáste víťazstvo tu v Kalifornii a mám z toho obrovskú radosť. Som rád, že sa mi podarilo vyhrať po niekoľkých etapách, keď som bol na čele pelotónu, ale nevyhral som… Bol som štvrtý, druhý a teraz to konečne v Pasadene vyšlo. Dnes je to zaslúžené, čo ma nesmierne hreje. Na začiatku etapy bolo v úniku niekoľko jazdcov, avšak šesť jazdcov z môjho tímu Cannondale bolo neustále na špici pelotónu a snažilo sa stiahnúť únik, čo sa napokon aj podarilo a dotiahli sme to do záverečného špurtu a môjho víťazstva pre celý tím! Ten záver bol dramatický… Na konci etapy bolo viacero technických zákrut a finišovalo sa do mierneho kopca. A v záverečnom špurte som mal nepríjemných súperov ako Nóra Hushovda z BMC, Nemca Degenkolba zo Shimana, či Holanďana Poppela z Treku, ale dal som do toho všetko a vyšlo to! Do Kalifornie som prišiel s cieľom čo najlepšie sa pripraviť na ďalší vrchol sezóny Tour de France a získať znova zelený dres," sprostredkoval slová 24-ročného slovenského cyklistu Petra Sagana po víťazstve jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Sagan si vďaka triumfu upevnil prvenstvo v bodovacej súťaži a v nedeľňajšej záverečnej etape by už oň nemal prísť. Jazdec tímu Cannondale dosiahol na Okolo Kalifornie už svoje jedenáste prvenstvo a je rekordérom tohto podujatia. Tento rok sa radoval piatykrát z triumfu, predtým sa presadil v etapách na Tirreno - Adriatico, Tri dni De Panne-Koksijde a Okolo Ománu a na klasike E3 Harelbeke.

Peter Sagan - odovzdávanie zeleného dresu

V sobotu sa nemenilo poradie v prvej desiatke celkových výsledkov, naďalej vedie Brit Bradley Wiggins pred Rohanom Dennisom a Lawsonom Craddockom. Druhý slovenský zástupca Martin Velits obsadil v sobotu s takmer trinásťminútovou stratou na krajana 104. miesto. Celkovo je Sagan 59. a Velits 74.

Spolupráca tímu Cannondale v 7. etape

Etapa zo Santa Clarity do Pasadeny merala 146,5 km a končila sa na päťkilometrovom technickom okruhu. V útoku boli dlho Greg Van Avermaet (BMC), Ben King (Garmin Sharp), Lars Boom (Belkin), Chad Haga (Giant-Shimano), Isaac Bolivar (UnitedHealthcare), Luis Lemus (Jelly Belly) a Eloy Teruel (Jamis - Hagens Berman), vďaka aktivite tímu Cannondale na čele pelotónu si vypracovali len trojminútový náskok a pred vjazdom na záverečné okruhy už bol iba desaťsekundový. V Cannondale nič neponechali na náhodu a na rozdiel od predchádzajúcich rovinatých etáp tentoraz jazdcov vpredu nepustili ďaleko. V závere sa snažili o nástup viacerí pretekári, ale cyklisti Cannondalu chytali útok za útokom. V závere bolo viacero technických zákrut a finišovalo sa do mierneho kopca. Sagan ukázal svoju silu a zdolal súperov. Do záverečného súboja nezasiahol Mark Cavendish, ktorý nabral veľkú stratu na trati.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Kalifornie:
7. etapa (Santa Clarita - Pasadena, 146,5 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 3:24:33 h
, 2. Thor Hushovd (Nór.) BMC Racing, 3. Danny Van Poppel (Hol.) Trek Factory, 4. Zakkari Dempster (Aus.) NetApp-Endura, 5. John Degenkolb (Nem.) Giant-Shimano, 6. Matteo Trentin (Tal.) Omega Pharma - Quick-Step všetci čas ako víťaz, ... 104. Martin Velits (SR) Omega Pharma - Quick-Step +12:47 min

Celkové poradie: 1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 25:28:15 h, 2. Rohan Dennis (Aus.) Garmin Sharp +30, 3. Lawson Craddock (USA) Giant-Shimano +1:48, 4. Tiago Machado (Portug.) NetApp-Endura +2:02, 5. Adam Yates (V. Brit.) Orica GreenEdge 2:14, 6. Peter Stetina (USA) BMC Racing +2:30, ... 59. Peter Sagan (SR) Cannondale +43:53, 74. Martin Velits (SR) Omega Pharma - Quick-Step +54:26

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 37 bodov, 2. Danny Van Poppel (Hol.) Trek Factory 21, 3. Taylor Phinney (USA) BMC Racing 19

[Foto na úvode: FB Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up