Testujeme ozdobné svetlo - Monkey Light

Každý biker rieši otázku bezpečnosti a viditeľnosti svojej siluety na ceste, aby predišiel nehode. Pri deťoch to platí dvojnásobne. Reflexné prvky a osvetlenie spĺňajú otázku bezpečnosti, ale deťom to nič nedáva. Do testu sme dostali svetlo Monkey light - jedno z riešení, ako dieťaťu urobiť radosť a ešte o niečo zvýšiť jeho bezpečnosť.

Uchytenie svetla na bicykel je pomerne jednoduché, nevyžaduje špeciálne náradie ani zručnosti - zvládne to každý. Celé to trvalo asi 15 minút. Svetlo aj puzdro na batérie sa uchytáva do kolesa pomocou plastových upínacích pásikov. Miestami to bolo trošku trápenie - hlavne dostať to celé medzi špice a primontovať batériu k náboju. Málo miesta pre montáž bolo asi preto, že som to montoval do 24" kolesa detského bicykla. K hmotnosti bicykla pribudne len niečo málo cez 200 gramov.

Na biku

Svetelné efekty sú celkom zaujímavé - niekoľko desiatok jednoduchých obrázkov v rôznych farbách. Jednotlivé obrázky (témy) je možné prepínať tlačidlo theme. Každá téma sa dá zobraziť v rôznych farbách, ktoré je možné prepnúť tlačidlom color. Témy a farby je navyše možné prepnúť do náhodného režimu, čo pridáva svetlu na zaujímavosti. Tlačidlo power svetlo zapína a nastavuje dve úrovne intenzity svetla.

Montáž svetla síce prebehla bez problémov a zbytočných ceremónií, ale zato prvá skúška bola skutočným zážitkom - hlavne pre moje dve malé deti. Človek by neveril, koľko času sa dá stráviť pozeraním sa na bicykel postavený "hore nohami". Deti striedavo odbiehali z gauča, točili kolesom, svetelné efekty sa menili a keby sme ich nenahnali do postele, možno by pri tom aj zaspali " title="
Svetlo
Celé svetlo je pogumované a svojím prevedením pôsobí odolne voči vode či blatu. Jediné slabšie miesto vo vodotesnosti vidím v konektore, ktorý spája samotné svetlo a puzdro na batérie. Svetlo je pripravené na to, že po namontovaní je v kolese počas jazdy, zimovania aj umývania. Aj preto sú na uchytenie svetla a batérie použité jednorazové upínacie pásiky. Ako napájanie sú použité tri tužkové batérie (AA), pričom je možné použiť jednorazové aj nabíjateľné články. So svetlom som sa hral zatiaľ asi 10 hodín (prerušovane) a batérie nejavia známky únavy. Batérie spoľahlivo vydržia aj niekoľko večerných jázd a netreba ich meniť/nabíjať každý deň ako moderné smartfóny.

Svetelný efekt Monkey Light
Svetlo je dostatočne viditeľné takmer zo všetkých smerov, keďže aj na nižšej intenzite svetla osvetľuje aj kus vozovky okolo kolesa. Samozrejme, že je to len doplnok k bezpečnostným prvkom a nenahrádza reflexné prvky, hlavné svetlo a zadnú blikačku.
Redakcia do testu dostala základnejšiu verziu svetla Monkey Light M232 v hodnote €49, ktoré vytvára len jednoduché obrázky v podobe "kvetov" okolo osky a pár iných, ktoré sa podarilo zachytiť (rybka, hviezda ...). Vyššie verzie svetla Monkey light ponúkajú animované obrázky - oheň, bežiaca mačka, blesky a pod.


Hlavný aktér testu je môj 7-ročný syn, ktorého prvá otázka bola, či si to môže nechať " title=" Večerný test zvládol na jednotku. Škoda, že moja kamera nezvládla natáčanie v šere. Preto do recenzie prikladám len pár fotografií.

Princíp tvorby obrázkov
Svetlo Monkey light využíva takzvaný pamäťový efekt oka/mozgu. Rýchlo pohybujúci sa svetelný bod sa potom javí ako svietiaca čiara. Striedavo blikajúce farebné LED-ky, ktoré sa zároveň rýchlo točia okolo osi kolesa, môžu vytvoriť množstvo obrázkov.
Vytvorené fotky neboli špeciálne upravované - len orezanie a nastavenie kontrastu. Výsledný efekt bol dosiahnutý správnym nastavením expozície a ISO citlivosti snímača digitálneho fotoaparátu. Niektoré obrázky boli vytvorené pri ISO 400, 1/3 sec, iné pri ISO 800, 1/8 sec.
Tieto obrázky vznikali v závislosti od otáčok kolesa, dĺžky expozície.

Záver hodnotenie svetla Monkey Light:
+ jednoduchá montáž
+ odolnosť voči vode a blatu
+ dostatočná výdrž batérie
+ nízka hmotnosť

- je to len doplnok k bezpečnostným/reflexným prvkom
- niektoré obrázky sú pekné len pri vysokých otáčkach

Svetlo Monkey Light M232 v hodnote €49 do testu zapožičala firma M-LINK, s.r.o
Viac svetiel Monkey Light nájdete na http://www.m-link.sk/kategoria/monkey-light/

info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Cyklosedačka OGK Urban Iki - japonská kvalita s holandským dizajnom

Test: Cyklosedačka OGK Urban Iki - japonská kvalita s holandským dizajnom

O spoločnosti OGK ste pravdepodobne ešte nepočuli, no v Japonsku patrí v rámci segmentu cyklosedačiek a doplnkov na bicykle k lídrom už viac ako 80 rokov.
Test: Kogel KOLOSSOS - toto nie je bižutéria

Test: Kogel KOLOSSOS - toto nie je bižutéria

Ako funguje ramienko prehadzovačky s oversized kladkami na keramických ložiskách? Zlepší sa len vzhľad alebo aj funkcia?
Test: Craft PRO Wool Extreme X – tričko na všetky aktivity

Test: Craft PRO Wool Extreme X – tričko na všetky aktivity

Nájsť spodnú vrstvu vhodnú na viacero aktivít s dobrými vlastnosťami je dnes problém. Švédska značka Craft s dlhoročnými skúsenosťami s týmito potrebami vytvorila tričko s prímesou merino vlny.
keyboard_arrow_up