Zdroj: YouTube.com

Cyklista Nairo Quintana sa stal prvým kolumbijským víťazom pretekov Giro d´Italia. Jazdec tímu Movistar si definitívne obliekol ružový dres v nedeľu popoludní v talianskom Terste. Víťazom záverečnej 21. etapy sa stal Slovinec Luka Mezgec z tímu Giant-Shimano. Mezgec zvíťazil v záverečnom špurte pred Talianom Giacomom Nizzolom (Trek Factory Racing) a Američanom Tylerom Farrarom (Garmin Sharp).

"Je veľmi ťažké vyjadriť, aký som šťastný. Je to jeden z najšťastnejších dní v mojom živote. Ďakujem svojmu tímu a svojej rodine za podporu," uviedol Quintana v cieli bezprostredne po skončení pretekov.


Cyklista Nairo Quintana sa stal prvým kolumbijským víťazom pretekov Giro d´Italia. Definitívne si ružový dres obliekol v nedeľu popoludní v talianskom Terste. V kolumbijskom súboji o prvé miesto zdolal jazdec tímu Movistar Rigoberta Urána. Quintana pôsobí pokojným dojmom, je tichý. Počas celého Gira mal tvár hráča pokru, z ktorej sa nedalo veľa vyčítať. Počas záverečného týždňa ukázal svoju silu, spoliehal sa na podporu tímu a súperi ho nezlomili ani v náročnom sobotňajšom stúpaní na obávaný Zoncolan.

Kým väčšina jazdcov pri výstupe do sobotňajšieho cieľa trpela, Quintana pôsobil ako sfinga a bolesť či emócie sa na jeho tvári neobjavili. "Pravdepodobne som netrpel, lebo som lepší ako ostatní. Myslím, že to všetci videli," povedal bez mihnutia oka na sobotňajšej tlačovej besede a dodal: "Samozrejme, už som dávnejšie hovoril, že nie som v perfektnej forme. Počas etapy som však aj ja trpel rovnako ako súperi. Nohy ma bolia, možno som vyzeral pokojný, ale vo svojom vnútri som cítil veľkú bolesť."

Quintana mal v úvode talianskeho podujatia problémy v oblasti ucha a krku. Dokázal sa s nimi vyrovnať a potvrdil pozíciu najväčšieho favorita. Odmieta však, že by v prípade stopercentného zdravotného stavu bol jeho náskok oveľa väčší, hodinový. "To je nemožné. Netuším, čo vás to napadlo, ale ja nie som z inej planéty," zareagoval na otázku jedného z novinárov. "Som dobrý vrchár a veci mi vychádzali. Existujú však mnohí jazdci, ktorí sú silnejší a vyzretejší ako ja. Musím pokračovať v začatej práci, každý deň tvrdo trénovať a pokúsiť sa ich prekonať. Víťaziť nie je tak jednoduché, ako sa to zdá," doplnil.

Quintana má 24 rokov a pred sebou bohatú kariéru. V tíme Movistar dlho váhali, až napokon sa rozhodli uprednostniť Giro d´Italia pred Tour de France. Vlani pritom Kolumbijčan skončil vo Francúzsku na 2. mieste, návrat na Tour by bol logickou voľbou. Movistar však uprednostnil Giro, aby pomohol Quintanovi získať ďalšie skúsenosti a predovšetkým zmenšil tlak naňho. "Bolo to ťažké rozhodovanie, ale asi najlepšie. Na Gire som sa veľa naučil, zistil som ako sa jazdí v ružovom drese, ako viesť tím na tomto type pretekov. Mám pocit, že som človek, ktorý môže dosiahnuť veľké veci v cyklistike. Dúfam, že Nairo Quintana bude v popredí dlhú dobu," doplnil.

V roku 2015 už bude jeho prioritou Tour de France, nevylúčil však, že sa pokúsi aj o cenné double Giro - stará dáma. Naposledy sa oba preteky Grand Tour v jednej sezóne podarilo vyhrať Marcovi Pantanimu v roku 1998. "Viem, že budúci rok pôjdem Tour. Neviem, či by existovala možnosť absolvovať aj Giro. Pozrieme si to neskôr a uvidíme, či to bude možné," uviedol Quintana, vďaka ktorému je teraz cyklistika v Kolumbii veľmi populárna. Prejavilo sa to už aj na talianskych cestách, pri ktorých stáli desiatky fanúšikov z tejto juhoamerickej krajiny. (Informácie pochádzajú z webu cyclingnews.com.)

Nedeľňajšia etapa v súlade s predpokladmi nepriniesla zmeny v celkovej klasifikácii. Quintana zdolal v kolumbijskom súboji o prvé miesto na prvom podujatí tzv. Grand Tour v sezóne Rigoberta Urána (Omega Pharma Quick-Step). Dvadsaťštyriročný Quintana v Taliansku potvrdil pozíciu najväčšieho favorita a triumfoval s celkovým náskok 2:58 min.

Nešťastná pomoc fanúšika

Giro d´Italia - nedeľa - výsledky:
21. etapa: (Gemona - Terst, 172 km): 1. Luka Mezgec (Slovin.) Team Giant-Shimano 4:23:58 h, 2. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek Factory Racing, 3. Tyler Farrar (USA) Garmin Sharp, 4. Nacer Bouhanni (Fr.) FDJ.fr, 5. Roberto Ferrari (Tal.) Lampre-Merida, 6. Leonardo Duque (Kol.) Colombia - všetci rovnaký čas ako víťaz.

Konečné poradie po 21. etape:
1. Nairo Quintana (Kol.) Movistar 88:14:32 h, 2. Rigoberto Urán (Kol.) Omega Pharma - Quick-Step +2:58 min, 3. Fabio Aru (Tal.) Astana +4:04, 4. Pierre Rolland (Fr.) Europcar +5:46, 5. Domenico Pozzovivo (Tal.) Ag2r-La Mondiale +6:41, 6. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +7:13.

[Foto na úvode: YouTube.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d’Italia opäť nesklamalo a ukázalo, prečo je hodné sledovania. Myslím, že takýto priebeh však tri týždne pred príjazdom do Ríma neočakával nikto...
keyboard_arrow_up