Prvý bezdrôtový elektronický systém radenia z dielne spoločnosti SRAM

Prvý bezdrôtový elektronický systém radenia z dielne spoločnosti SRAM

Máme za sebou divácky atraktívne podujatie Okolo Kalifornie, ktoré sa za oceánom skončilo v nedeľu, 18. mája. Nás okrem skvelých výkonov cyklistov, zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže Petra Sagana zaujala zbrusu nová elektronická sada bez akejkoľvek kabeláže od firmy SRAM. Kedy sa jej dočká široká verejnosť?

Takmer šesť rokov po uvedení Shimano Dura Ace Di2 a dva a pol roka po Campagnolo Record/Super Record EPS prichádza do hry už aj Sram. Z tria popredných výrobcov komponentov tak prináša elektronickú sadu síce ako posledný, no už prvý pohľad naznačuje, že sa bude jednať o unikátne a revolučné riešenie.

Radenie
Spomínanú novinku mali medzi prvými možnosť vyskúšať cyklisti amerického kontinentálneho tímu Bissel Development Team. Samotní jazdci tímu si ju pochvaľujú, niečo podobné tu ešte nebolo - majú možnosť sadu otestovať a cez spätnú väzbu pomôcť vývojárom vylepšovať produkt do finálnej podoby. Tento prototyp tak zažil už aj ostrú previerku v etapách slnečnej Kalifornie. Zatiaľ sa jedná skutočne o nefinálnu verziu, čo potvrdzuje aj surovo, elektrickou páskou pripevnený konektor masívnych objemov ešte s káblami. Nasledujúci deň cyklisti tímu Bissel jazdia už bez konektora a tak je to jasné, nový Sram bude bezdrôtový.

Zamávajte systému DoubleTap, Sram ohlasuje úplne nový systém prehadzovania. Tlačidlo na ľavej páke umožní prehadzovať na kazete smerom hore (ľahší prevod) a na pravej páke opäť na kazete, ale opačne, smerom dolu (ťažší prevod). Prevodník bude prehadzovať pomocou stlačenia oboch tlačidiel naraz.

Radenie
Už teraz sa však na internete vyskytli špekulácie, ako presne to bude fungovať. Prehadzovačka totižto ihneď po stlačení prehodí požadovaný prevod - stlačenie oboch tlačidiel naraz je prakticky takmer nemožné, nakoľko systém bude pracovať v tisícinách sekundy. Taktiež ešte nie je isté, či bude možnosť funkcie "multishift" (prehadzovanie niekoľkých prevodov naraz podržaním tlačidla) tak, ako tomu je u konkurentov. Systém bude využívať prenos signálu pomocou ANT+/Bluetooth, jednou z funkcií bude možnosť vidieť indikátor batérie a aktuálny prevod.
Váha celej sady je otázna, batérie na prvý pohľad vyzerajú mohutne a tak si musíme počkať približne necelý rok až do uvedenia na trh. Nechajme sa prekvapiť.



Zdroj: http://www.globalcyclingnetwork.com/
Fotky: http://www.roadbikereview.com/
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Video: Triky, skryté funkcie a vychytávky - elektronické radenie SRAM eTap AXS

Ani majitelia elektronického radenia SRAM často nepoznajú všetky skryté funkcie a vlastnosti cestných, gravel a MTB sád s prívlastkom eTap AXS.
Od základu: Mechanické vs. elektronické radenie na cestnom bicykli - otázka vkusu?

Od základu: Mechanické vs. elektronické radenie na cestnom bicykli - otázka vkusu?

Dnes otvoríme ďalšiu pálčivú tému. Je elektronické radenie nutnosťou alebo radšej „starú" dobrú mechaniku?
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
keyboard_arrow_up