Akčná kamera VIRB Elite (1.časť)

Musím sa priznať, že mám slbosť pre “gadgets” a tak si mnohokrát nájdem zámienku kúpiť si nejkú novú hračičku, hoci ju vlastne nepotrebujem. A tak teraz som si kúpil POV kameru VIRB Elite od Garminu... Ale tú som fakt, ale fakt, potreboval pretože moja stará Drift-ka prestala fungovať. Tu sú moje zážitky a postrehy...

Zhruba pred dvomi rokmi plus/mínus nejaký ten týždeň ste si mohli na MTBiker.sk prečítať moju recenziu akčnej kamery Drift HD. Niekoľko mesiacov po jej kúpe (a recenzovaní) som sa zahrával s myšlienkou, že uverejním akýsi dovetok, ktorý by sa dal nazvať „Praktické Skúsenosti”, kde som opísal svoje dobré či naopak zlé zážitky s kamerou či jej ovládaním. Nakoniec k tomu neprišlo, lebo článok hoci som ho skutočne celý napísal, som nikdy neposlal “redakcii” z nejakých mne samému teraz už neznámych príčin. Skúsim ho teda pohľadať kdesi na hard disku svojho počítača a ak ho nájdem tak ho predsa len aj ponúknem na zverejnenie. Možno sa vám to zdá teraz už ako zbytočné, ale mne práve zišlo na um že by to bolo bývalo praktické, keďže teraz začínam s článkom na veľmi podobnú akčnú kameru VIRB Elite z dielne Garminu, mať takýto článok pre porovnanie.

Garmin kamera
Snáď teda na úvod len pár slov ako som prišiel odrazu ku Garminu... Odkedy som kúpil Drift tak som s ním absolvoval celkom slušné množstvo akcií a ponatáčal mnoho hodín záznamu. Potom prišla jar ďalšieho roka, a keď som si v lete potom opäť vytiahol Drifta zo šuplíka, tak som zistil že nejde zapnúť. Samozrejme že boli vybité baterky, ale ani po ich oživení a preskúšaní sa Drift nerozbehol a tak som začal uvažovať nad svojimi možnosťami. Už bol po záruke a tak som si povedal že ho otvorím a skúsim so šťastím fixnúť. Bohužiaľ tento pokus nevyšiel a tak som pozeral najprv na účte a vzápätí (keď účet dovolil) opäť na trhu po jeho možnej náhrade. Oči mi najskôr padli na Drift HD Ghost a bol som veľmi blízko k tomu že ho objednám, keď som si prečítal jeho recenzie. V princípe vačšina múch (ktorých ale bolo už na samotnom Drifte HD pomerne málo) bolo vychytaných a to z neho robilo okamžite kandidáta po dobrej skúsenosti s predchodcom. To že môj starý Drift teraz nefunguje nepripisujem totiž celkom výrobcovi, ale najmä svojmu zaobchádzaniu s ním. Utrpel zopar pádov a nárazov ako aj neplánované okúpanie bez vodotesného púzdra a to všetko sa asi podpísalo na jeho chatrnom zdraví vedúcom napokon k nefunkčnosti.

Kamera
Ako to už so mnou býva, tak obvykle si stanovím znesiteľný rozpočet/položku/sumu, ktorú som ochotný investovať a následne urobím podrobnú analýzu trhu, aby som vedel, keď už idem utratiť “X-sto“ dolárov, že nebudem prípadnú kúpu vzápätí ľutovať. Nebolo tomu inak ani teraz a tak hoci Drift HD Ghost bol už viac-menej vybratý kúpu som odložil o pár dní a začal čítať čosi o jeho konkurentoch. Popri tom som narazil aj na kameru VIRB od Garminu a po preštudovaní technických vlastností zhodnotil, že je to najschopnejšia kamera (v zmysle že najviac toho dokáže). Odtiaľ už nebolo ďaleko ku prehodnoteniu svojho výberu v prospech VIRB-u od Garminu.
Trh s akčnými kamerami prešiel za uplynulé 2 roky viacerými podstatnými zmenami. Niektorí známi výrobcovia (Contour) sa z trhu stratili a niektorí naopak podobné zariadenia do svojej ponuky zaradili (spomeniem len JVC, Sony a Garmin). Iný ako napríklad GoPro Hero alebo Drift sa zamerali na ponúknutie novších a schopnejších modelov. Dôsledkom toho je najmä lepšia a širšia voľba kamier s lepšími vlastnosťami pri zhruba rovnakých, alebo nižších cenách aké boli 2 roky dozadu, teda kdesi v intervale od 300 do 400 dolárov pre serióznych kandidátov.
Do tejto kategórie sa radí momentálne aj Garmin so svojim VIRB(om).

Kamera v ruke
Ak by ste si pozreli webovú stránku Garminu tak zistíte, že v princípe sú na výber dve kamery a to (obyčajný) VIRB (cca 300$) a VIRB Elite (cca 400$). VIRB sa dá ešte kúpiť aj ako VIRB Elite Aviation Bundle, ktorý okrem VIRB Elite obsahuje naviac najmä všelijaké úchyty, káble a Garmin Pilot (6 mesačná licencia), alebo (VIRB) Aviator Action Pack čo je v princípe VIRB Elite Aviation Bundle a pribalené sú aj aviačné hodinky od Garminu - D2. Prečo takéto kombinácie výrobca ponúka iste netreba vysvetľovať, snáď len spomeniem, že v poslednom prípade hodinky D2 sa dajú použiť ako diaľkové ovládanie kamery VIRB. Cena takéhoto kombinovaného balíčka je tiež zaujímavá...

Kamera a príslušenstvo
Teda máme dve kamery s rozdielom v cene 100$. Priznám, že nevidím dôvod prečo kúpiť základný VIRB, pretože ten ponúka zhruba to isté čo konkurencia v porovnateľnej cenovej hladine keď si odmyslíme, že disponuje displayom na rozdiel od GoPro, ale Dirft Ghost má display tiež hoci ten je drahší než tých 300$. Čo je zaujímavé na VIRB Elite a čo ho výrazne oddeľuje od konkurencie aj od základného VIRB-u je fakt že má vstavaný GPS chip, 3D „akcelerometer“, barometrický výškomer a Wi-Fi. V princípe funguje podobne ako akékoľvek lepšie športové hodiny s GPS od Garminu (spomeniem len Forerunner sériu napríklad). Nuž a práve tieto jeho “extras” sú to prečo (aspoň podľa môjho názoru) treba VIRB Elite zvážiť pri výbere. Samotné doplnky je síce zujímavé že sú k dispozícii, ale načo sú vlastne dobré? Nuž VIRB vie údaje z týchto senzorov zaznamenávať a ukladať spoločne s video súborom. To je myslím si veľmi zaujímavá vlastnosť a preto s k nej vrátim v niektorom z pokračovaní k tomuto článku.

Teraz už len na záver tejto úvodnej časti spomeniem technické špecifikácie VIRB-u:
    Rozmery: (výška x šírka x dĺžka) 32 mm x 53 mm x 111 mm
    Rozmery Displaya: 1.4" (205 x 148 pixelov)
    Váha s batériou: 180 g
    Váha s batériou, úchytom a upevnením: 240 g

Filmy & Fotografie:
    Image sensor: 16 Mega Pixelov, 1/2.3" CMOS
    Typ nahrávaného súboru: mp4
    1080p HD video: 1920 × 1080; 30 fps
    960p HD video: 1280 × 960; 30,60 fps 48fps
    720p HD video: 1280 × 720; 30,60 fps
    WVGA (spomalený záznam alebo zhustené snímkovanie): 854 848 × 480; 120 fps
    Rozlíšenie fotografie: 16 MPixel (4664*3496); 12 MPixel (4664*2632); 8 MPixel (3264*2448)" title="8)
    Mnohosnímkové snímanie: 6 alebo 3 za sekundu pri 16 Mpixeolch (5/s @ 12 MP alebo 10/s @ 8 MP)
    Cyklické snímkovanie (time lapse) (sekundy): 0.5, 1, 2, 5, 10, 30, 60

Zvuk
    Zabudovaný mikrofón: Áno
    Zabudovaný reproduktor: Nie
    Externý mikrofón: Doplnkové vybavenie - USB 3.5 mm stereo mikrofón adaptér

Pripojenie
    Bluetooth®: Nie
    ANT+™ compatible: Áno (diaľkové ovládanie a senzory)
    Interface: USB 2.0
    HDMI výstup: micro HDMI
    Wi-Fi: 802.11 bgn

Rôzne
    GPS: Áno
    Operačná teplota: -15° až 60° C
    Pamäť: microSD™ card (až do veľkosti 64 GB); nieje v základnej výbave
    3D Accelerometer: Áno
    Výškomer: Áno
    Stupeň vodotesnosti: IPX7
    Stabilizácia obrazu: Áno (digitálna)
    Korekcia zakrivenia šošovky: Áno

Batéria
    Batéria: Vymeniteľná Li-ion
    Batéria kapacita: 2000 mAh
    Batéria výdrž: pri 1080p (30 fps) súvislom filmovom zázname; takmer 3 hodiny

info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

V modelovom rade Instinct sa Garmin vyhral s dizajnom, dôraz je kladený na odolnosť a prívlastok X neznamená len väčší rozmer oproti štandardnej dvojke, ale pribudli aj nové prémiové funkcie.
Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Garmin si na tento rok pripravil naozaj mnoho noviniek a jednou z nich je aj dlhoočakávané uvedenie modelov Edge 540 a 840.
Test: Garmin Forerunner 255 – všetko na všetko

Test: Garmin Forerunner 255 – všetko na všetko

Baví vás šport a radi sledujete všetky metriky okolo? Čo tak mať jedny inteligentné hodinky na všetko, ktoré sa hodia aj do mesta?
keyboard_arrow_up