Rozhovor: Cesťák Donny o jeho dlhých výjazdoch, ktoré majú aj cez 300km

Rozhovor: Cesťák Donny o jeho dlhých výjazdoch, ktoré majú aj cez 300km

Nedávno sme uverejnili pár článkov z dlhších trás od Donnyho, ktoré vás celkom zaujali. Rozhodli sme sa preto Donnyho spýtať viac na jeho výjazdy a cyklistiku celkovo.

Ahoj Donny, na úvod sa prosím predstav našim čitateľom. Čo robíš, odkial si, ...?
Volám sa Dominik, som čoskoro dvadsaťjeden ročný chalan zo Zvolena. Čitatelia ma možno zaregistrovali cez moje články, dlhé výjazdy a reporty s tým spojené " title="
Čo Ťa priviedlo k cestnej cyklistike? Ako si sa dopracoval až k Tvojim dlhým výjazdom?
Od roku 2007 sledujem cestnú cyklistiku v televízii, práve začínala Tour de France prológom v uliciach Londýna, odvtedy som pravidelným fanúšikom profi cyklistiky. Hneď v to leto som začal jazdiť na horskom bicykli, ale len po cestách. Až minulý rok som sa cyklistike začal venovať aktívnejšie, prišli prvé výjazdy nad dvesto kilometrov, začal som skúšať svoje možnosti a pri niektorých trasách som sa následne o zážitky podelil článkom.

Cesta
Ako si vyberáš dlhšie bike trasy?
Výber trás je čisto náhodný, častokrát zo dňa na deň. Niekedy však o itinerári dlhého výjazdu rozmýšľam vopred a vtedy mám aj kritériá, aspoň v hlave " title=" Vždy sa snažím zaradiť do trasy pre mňa a môj bicykel kraje nepoznané a vyskúšať aj rôzne stúpania.

Ktorá je Tvoja obľúbená trasa alebo trasy?
Netajím sa tým, že sú to stúpania v okolí Banskej Bystrice /Šachtičky, Šturec, Poniky, Králiky/, okolie Brezna /Čertovica, Srdiečko, Tlstý Javor, Sedlo Zbojská/ a celkovo Horehronie s čerešničkou v podobe Kráľovej Hole. Nedá sa nespomenúť ani Kremnické a Štiavnické vrchy, nie je to drahokam, čo sa týka kvality ciest, ale určite raj pre oči. Vždy som rád, keď sa v rámci dlhšieho výjazdu dostanem pod Tatry, to je iný svet " title="
Koľko najazdíš za týždeň, mesiac a aký máš cieľ na rok 2014?
To je veľmi individuálne podľa daného týždňa, niekedy len okolo 150 kilometrov, ale boli aj týždne, keď sa podarilo pokoriť tisíckilometrovú hranicu - bežne to však je zlatá stredná cesta. Mesačne je to tiež podľa konkrétneho mesiaca, v januári sa dá byť vďačný za hŕstku kilometrov, v tohtoročnom júni najazdím tesne pod 3000 kilometrov. A celoročne? Keď sa mi tento rok podarí najazdiť 20 000 kilometrov, budem veľmi šťastný, avšak nič nebudem siliť a nepohrdnem ani rapídne nižším koncovým číslom, najdôležitejšia bude chuť a radosť z jazdenia " title="
Aké náhradné diely, resp. výbavu si brávaš so sebou?
Myslím si, že sa nejedná o nič špeciálne, čitatelia to určite z vlastnej skúsenosti poznajú. Univerzálne náradie, pumpa, duša, pri väčšej porcii kilometrov sú dôležité aj svetlá, reflexné pásky a podľa počasia aj rôzne oblečenie, nepremokavá bunda, návleky, rukavice. Necyklistickou výbavou býva strava a pitie, sporadicky fotoaparát /nahraditeľný mobilom/. Pár výjazdov sa všetky okolnosti spojili v obrovskú batožinu a tak bolo potreba zobrať ruksak. Kiežby sa tam dala zabaliť aj forma " title="
Ako riešiš pitný režim a jedlo počas dlhších výjazdov?
Voda sa dá samozrejme vždy kúpiť niekde na pumpe, vhod padnú aj prírodné pramene, tie však poznám len v blízkom okolí. Na jedlo mám taký vzorec, každých 40km dať do seba nejakú "traťovku". Ak teda idem 235km, zoberiem si ich osem (dve vždy navyše pre istotu " title=" Jedná sa o sójové rezy, hroznový cukor, musli tyčinky a rôzne iné tyčinky. Odporúčam aj teplý obed, nakoľko byť celý deň na tyčinkách by si telo nepochvaľovalo - netreba to však prehnať a napchať sa doplna " title="
Vyznačená trasa
Nenudíš sa občas počas dlhých výjazdov? " title="
Paradoxne, ak sa niekedy nudím, tak asi skôr pri kratších výjazdoch. Pri dlhších je vždy priestor na prečistenie mysle, sledovanie okolia - nie číslíc na tachometri.

Chodievaš bez väčšej prestávky alebo si dopraješ po ceste aj pauzu?
Percentuálne majú väčšie zastúpenie výjazdy bez väčšej pauzy, číselne, z 11 tohtosezónnych výjazdov nad 200 kilometrov som bol 4 krát aj na teplom obede.

Mávaš vážnejšie krízy pri výjazdoch? Ak áno, ako ich prekonávaš?
To by bol pocit ich nemať - všetci by sme boli šampióni " title=" Už sa poznám natoľko, že keď mám krízu, je prevažne v skoršej časti výjazdu /cca 150 kilometer/, potom sa mi už ide až na malé výnimky stále rovnako a je jedno koľko kilometrov zaknihujem v závere.

Chodievaš aj po horách? Akú časť výjazdov tvoria horské trasy?
Takmer vôbec nejazdím v teréne, je to škoda, okolie tu máme priam stvorené na podobné aktivity. Do budúcnosti by som to chcel zmeniť, pomohlo by to aj mojej nulovej koordinácii na bicykli.

Počul som už o rôznych kolíznych situáciach na cesťáku, čo takého sa prihodilo Tebe?
Nerád by som to zakríkol, ale nič vážnejšie sa mi zatiaľ nestalo. Pri toľkých hodinách v sedle samozrejme stúpa riziko, snažím sa uvedomovať si to a byť ostražitý. Treba si zvyknúť hlavne na to, že mať prednosť neznamená skutočne ju mať. To je asi najčastejšia situácia, vodič podcení cyklistu v meste, kde nie je problém ísť 40km/h. Nechcem všetkých hádzať do jedného vreca, ale niektorí vodiči sú neprispôsobiví, neohľaduplní, nervózni - veď čo tam ten hľadá na tom bicykli? O to viac ma potešia ostatní, ktorí ma pustia, zablikajú, keď ich pustím ja, sú trpezliví, keď ich na malý moment zdržím pričom sa musia vliecť za mnou a podobne.

Vysoké Tatry
Máš nejaké vysnívané preteky alebo trasu?
Pojazdiť si známe alpské stúpania by vôbec nebolo na zahodenie.

Robievaš aj iné športy? Ak áno, ktoré?
Turistika, Beh, Futbal, percentuálny prím však hrá bicykel " title="
Na svojich cestách robievaš aj pekné foto, aký fotoaparát máš so sebou?
Niektoré z nich boli fotené len mobilným telefónom, iné starším digitálnym fotoaparátom Canon Powershot S5 IS, ale väčšina športovou kamerou GoPro. Mnohé z nich však prešli postúpravou, ktorá nie každému blízka " title="
Donny
Kvôli fotkám zastavuješ, alebo fotíš aj za jazdy?
Zastavujem, pauza na zriadenie pár snímok je zanedbateľná - následný rozbeh z nuly je už druhá vec " title="
Vďaka za rozhovor, ak chceš niečo odkázať čitateľom MTBiker.sk alebo ešte niečo doplniť, nech sa páči...
Čitateľom MTBiker by som chcel s prichádzajúcim letom popriať okrem zdravia veľa slnečných dní a kilometrov v sedle ich cesťákov, alebo bajkov " title="
Zaujímavé reportáže z Donnyho výjazdov:

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Svetová vedkyňa je aj cyklistka - Dominika Fričová

Video: Svetová vedkyňa je aj cyklistka - Dominika Fričová

Ako spomína úspešná slovenská vedkyňa na svoje nedávne začiatky s cyklistikou? Ako vyzerá cesta z Bratislavy na obľúbený kopec Braunsberg?
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
keyboard_arrow_up