Tour de France - 16.etapa

Víťazom 16. etapy na 92. ročníku prestížnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Mourenxu do Pau a merala 180,5 km, sa stal 28-ročný Španiel Oscar Pereiro Sio z tímu Phonak Hearing Systems, ktorý v špurte vedúcej štvorčlennej skupiny zdolal svojho krajana Xabiera Zandia (Illes Balears) a Taliana Eddyho Mazzoleniho z tímu Lampre-Caffita. Na čele celkového poradia však naďalej ostáva Američan Lance Armstrong, ktorý prišiel do cieľa 16. etapy so stratou približne 3:30 min.

Američan Lance Armstrong aj po náročných kopcoch v Pyrenejach zostáva v žltom tričku lídra 92. ročníka Tour de France. Elitný jazdec tímu Discovery Channel neprišiel o svoje postavenie ani v utorňajšej 180,5 km dlhej etape z Mourenx do Pau, ktorú po úniku štvorice jazdcov vyhral Španiel Oscar Pereiro Sio. Cyklista tímu Phonak zaznamenal prvé etapové víťazstvo na Tour. Pereiro vyťažil z úniku jedenásťčlennej skupiny na 26. km, z ktorej neskôr ostalo vpredu už len kvarteto jazdcov. Armstrong prišiel do cieľa bez veľkých starostí v hlavnom balíku so stratou 3:24 min. Vďaka víťazstvu a úspešnému úniku si Pereiro polepšil aj vo výsledkovej listine zo 17. na 15. pozíciu. Posun o štyri miesta dopredu z 11. na 7. priečku zaznamenal aj jeho kolega z úniku Austrálčan Cadel Evans. Na 2. mieste v 16. etape finišoval Španiel Xabier Zandio, tretí skončil Talian Eddy Mazzoleni. "Dočkal som sa naplnenia svojho sna. Vedel som, že musím riskovať. Dnešná etapa mi profilom vyhovovala. Dôležité bolo, že som sa dostal do úniku jedenásťčlennej skupiny. Mám za sebou vydarený deň. Myslím si, že dnes som mal poslednú šancu presadiť sa. Ďalšie etapy už nemajú pre mňa vhodný profil," povedal v cieli Pereiro Sio.
Armstrong si aj naďalej udržal náskok 2:46 min pred Talianom Ivanom Bassom, ktorý sa už pred etapou vyjadril, že sa bude v ďalšom priebehu pretekov usilovať najmä o udržanie svojej pozície. Tretí je zatiaľ Dán Mickael Rasmussen, ktorý zaostáva o 3:09 min. Jeho pozíciu sa pokúsi ešte ohroziť štvrtý Jan Ullrich, ktorý však na Dána stráca takmer 3 minúty. Armstrong je na najlepšej ceste k siedmemu triumfu v rade na najťažších cyklistických pretekoch sveta. V stredu je na programe najdlhšia etapa 92. ročníka Tour de France z Pau do Revelu, ktorá meria 239,5 km.
V poradí 16. etapa sa začala vo veľmi extrémnom tempe. Od úvodu bolo veľa pokusov o únik, z ktorých žiadny nemal dlhé trvanie. Na 26. km sa však utrhla jedenásťčlenná skupina, z ktorej bol vo výsledkovej listine najlepší Cadel Evans. Austrálčan bol po pätnástich etapách na 11. mieste so stratou 12:57 min. Skupina si postupne vypracovala vyše 5-minútový náskok. V stúpaní na druhú horskú prémiu na Col de Marie-Blanque (70,5 km) sa začal trhať aj pelotón. Aktivitou hýril najmä Kazach Alexander Vinokurov, o útoky sa pokúsili aj Jan Ullrich a Ivan Basso, ale Lance Armstrong si svojich hlavných rivalov postrážil. V stúpaní na jeden z najznámejších kopcov TdF Col d´Aubisque (108,5 km) sa roztrhla aj vedúca skupina a po horskej prémii sa vpredu sformovala štvorica Cadel Evans (Austr.), Eddy Mazzoleni (Tal.), Oscar Pereiro Sio (Šp.) a Xabier Zandio (Šp.), ktorá si v istej chvíli na pelotón vypracovala až 7-minútový náskok. Vtedy začali pracovať na čele balíka, pred ktorým bola ešte jedna osemčlenná skupina, jazdci tímov T-Mobile a Gerolsteiner, keďže Evansov náskok ohrozoval postavenie ich lídrov v najlepšej desiatke pretekov. Kvarteto vpredu si náskok pred prenasledovateľmi napokon udržalo a v záverečnom šprinte si to medzi sebou rozdalo o prvenstvo. Napokon sa tešil Oscar Pereiro Sio. Druhá skupina prišla do cieľa so stratou 2:25 min, pelotón zaostal o 3:24 min.

Výsledky - 92. ročník Tour de France:
16. etapa (Mourenx - Pau, 180,5 km): 1. Oscar Pereiro Sio (Šp.) Phonak Hearing Systems 4:38:40, 2. Xabier Zandio (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne, 3. Eddy Mazzoleni (Tal.) Lampre-Caffita, 4. Cadel Evans (Austr.) Davitamon-Lotto všetci čas ako víťaz, 5. Philippe Gilbert (Belg.) Française Des Jeux, 6 Anthony Geslin (Fr.) Bouygues Telecom, 7. Jörg Ludewig (Nem.) Domina Vacanze, 8. Juan Antonio Flecha (Šp.) Fassa Bortolo, 9. Ludovic Turpin (Fr.) Ag2r-Prevoyance, 10. Cédric Vasseur (Fr.) Cofidis, Le Credit Par Telephone všetci +2:25,... 27. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team, 36. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel, 37. Mickael Rasmussen (Dán.) Rabobank, 38. Ivan Basso (Tal.) Team CSC všetci +3:24

Poradie po 16. etape: 1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 66:52:03, 2. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +2:46, 3. Mickael Rasmussen (Dán.) Rabobank +3:09, 4. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +5:58, 5. Francisco Mancebo (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +6:31, 6. Levi Leipheimer (USA) Gerolsteiner +7:35, 7. Cadel Evans (Austr.) Davitamon-Lotto +9:29, 8. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +9:33, 9. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team +9:38, 10. Christophe Moreau (Fr.) Credit Agricole +11:47




Klöden si zlomil ruku, o jeho osude sa rozhodne v stredu
Andreas Klöden, ktorý skončil druhý na minuloročnej Tour de France, si v 16. etape zlomil ruku

PARÍŽ 19. júla (SITA, AP) - Nemecký cyklista Andreas Klöden, ktorý skončil vlani druhý na prestížnych pretekoch Tour de France, bude musieť zrejme odstúpiť z aktuálneho ročníka Tour. Člen tímu T-Mobile totiž spadol hneď na začiatku utorkovej 180,5 km dlhej etapy a zlomil si kostičku v pravom zápästí. Hovorca tímu Luuc Eisenga sa vyjadril, že Klöden absolvoval röntgenové vyšetrenie a v stredu ráno sa rozhodne, či je schopný pokračovať v súťaži. Klöden skončil v utorkovej etape z Mourenxu do Pau na 61. mieste, celkovo je jedenásty so stratou 12:01 min na lídra Tour de France, šesťnásobného víťaza Lanca Armstronga.




Austrálčania v etape s čiernymi páskami
Austrálski cyklisti si uctili pamiatku Amy Gillettovej


PAU 19. júla (SITA) - Na znak úcty k zosnulej krajanke a cyklistke Amy Gillettovej si viacerí austrálski jazdci natiahli v 16. etape Tour de France na rukávy čierne pásky. Gillettová prišla o život počas pondelkového tréningu na ceste pri nemeckom Zeulenrode, južne od Lipska, keď sa stala obeťou dopravnej nehody zapríčinenej 18-ročnou vodičkou, ktorá stratila kontrolu nad svojím vozidlom a prešla do protismeru. Dve ďalšie spolujazdkyne Amy Gillettovej z tímu Louisa Yaxleyová a Alexis Rhodesová sú po zrážke s autom s vážnymi zraneniami v intenzívnej starostlivosti nemeckých nemocníc. K tragédii došlo počas prípravy šesťčlenného tímu Austrálie na tohtotýždňové preteky Okolo Thüringenu. "Je to tragédia. V momente, keď som sa o tomto incidente dozvedel, prestal som sa zaoberať vecami okolo Tour. Začal som myslieť na tie dievčatá a ich rodiny," povedal najlepší austrálsky špurtér Robbie McEwen.
Amy Gillettová, rodená Safeová, bola v minulosti úspešnou veslárkou, keď s osemveslicou Austrálie obsadila na olympijských hrách 1996 v Atlante piate miesto. Neskôr sa vydala za svetového šampióna vo veslovaní Simona Gilletta a v roku 2000 presedlala na cestnú cyklistiku. V cyklistickom drese reprezentovala Austráliu na dvoch svetových šampionátoch v rokoch 2002 a 2003, túto sezónu absolvovala v tíme Ballarat Cycling Club.




Fanúšik rozbil Kašečkinovi nos
Kazach Andrej Kašečkin musel po údere od diváka vyhľadať lekára

PAU 19. júla (SITA) - Kazašský cyklista Andrej Kašečkin z tímu Crédit Agricole nebude mať príjemné spomienky na utorňajšiu 16. etapu pretekov Tour de France. Spolu s krajanom Alexandrom Vinokurovom, Španielom Carlosom Sastrem a Američanom Levim Leipheimerom sa v stúpaní na Col de Marie-Blanque pokúsil o atak. Jeden z fanúšikov však Kašečkina povzbudzoval tak vehementne, že ho trafil reklamným predmetom do nosa. Kazachovi sa z nosa začala valiť krv, musel zastaviť, otočiť sa a jazdou v protismere vyhľadať lekára pretekov. Ten mu nos ošetril, a aj keď ho Kazach ešte o niekoľko kilometrov opäť potreboval, napokon bez problémov došiel do cieľa. "Zrazu len pocítil úder do tváre. Bolo to také náhle, že sa tomu nedalo vyhnúť," uviedol šéf tímu Crédit Agricole Roger Legeay. Ataky od divákov nie sú v histórii Tour až také výnimočné. V roku 1975 päťnásobný víťaz Belgičan Eddy Merckx zažil buchnát do brucha od jedného z francúzskych fanúšikov.




Ďalšie negatívne dopingové kontroly
Pred utorňajšou etapou Tour de France skontrolovali ďalších cyklistov

PAU 19. júla (SITA) - Pred začiatkom utorňajšej etapy na Tour de France urobili dopingoví komisári opäť náhodné kontroly jazdcov. Tentoraz sa zamerali na cyklistov z tímov Bouyges Telecom, Francaise des Jeux, Phonak, Cofidis a Saunier Duval. Všetky testy boli negatívne a organizátori zatiaľ nemuseli nikoho z kontrolovaných diskvalifikovať. Jediným cyklistom, ktorý v doterajšom priebehu 92. ročníka Tour de France neprešiel dopingovou kontrolou, je Rus Jevgenij Petrov. Podozreniam z dopingu čelí aj Dario Frigo, ktorého zatkla polícia po tom, ako našla v aute jeho manželky ampulky so zakázanými látkami.




Basso sa sústredí na súboj o 2. miesto
Ivan Basso tvrdí, že na viac asi už nemá

PAU 19. júla (SITA) - Talian Ivan Basso je síce v aktuálnej výsledkovej listine Tour de France na 2. mieste so stratou 2:46 min na vedúceho muža Lanca Armstronga, ale na celkové víťazstvo na 92. ročníku už nepomýšľa. "Asi ho nedokážem zdolať. Robím všetko, čo najlepšie viem, ale na viac zrejme už nemám," povedal Basso, ktorý už pred začiatkom Tour vyhlásil, že na Armstronga nebude stačiť a sústredí sa na súboj o 2. miesto. Rovnako zmýšľa aj športový riaditeľ tímu CSC Bjarne Riis, podľa ktorého už cyklista rezignoval na lepšie umiestnenie na TdF ako 2. miesto. Pred pelotónom je síce ešte šesť etáp, väčšina z nich ale vedie po rovine. V programe je aj sobotňajšia časovka, v ktorej je Armstrong favoritom. "Armstrong má vynikajúcu formu, je silný a využíva svoj talent. Nie je ľahké ho poraziť," povedal Riis, ktorý vyhral slávnu Tour v roku 1996.




Ullrich už vzdal súboj s Armstrongom
Jan Ullrich sa teraz sústredí na súboj o 3. miesto

PAU 19. júla (SITA) - Nemecký cyklista Jan Ullrich vzdal po dvoch týždňoch boj o prerušenie víťaznej série Lanca Armstronga na Tour de France a počas posledných etáp sa sústredí na súboj o 3. miesto konečného poradia s Dánom Mickaelom Rasmussenom. Víťaz Tour z roku 1997 zaostáva v súčasnosti za Armstrongom o takmer 6 minút, čo je podľa neho dosť veľká strata a Texasan si podľa jeho slov už svoju pozíciu lídra pretekov udrží až do cieľa na parížskych Elyzejských poliach. Ullrich je momentálne štvrtý a pokúsi sa postúpiť minimálne na 3. miesto. Ak by sa mu to nepodarilo, bol by druhýkrát zo svojich siedmich účastí na Tour mimo stupňa pre víťazov. Okrem víťazstva bol päťkrát druhý, z toho trikrát za Armstrongom, raz za Pantanim a raz za Riisom. Ullrich môže zaútočiť aj na 2. miesto, na Ivana Bassa však stráca 3 minúty. Malú šancu na úspech má v sobotňajšej náročnej časovke v St. Etienne. "Mojím cieľom je skončiť na stupni pre víťazov. Do konca pretekov je ešte šesť etáp a môže sa stať veľa vecí. Budem to mať veľmi náročné. Mickael Rasmussen sa na Tour veľmi dobre pripravil a bude ťažké predstihnúť aspoň jeho. Dva ťažké pády ma asi poznačili oveľa viac, ako som si pripúšťal. Budem však bojovať až do Paríža," povedal pred utorňajšou etapou Ullrich. Tridsaťjedenročný Nemec cíti, že poslednú šancu na útok bude mať práve v záverečnej pyrenejskej




Hondo žiada zrušenie svojho dvojročného trestu za doping
Hondo sa odvolal na CAS

LAUSANNE 18. júla (SITA) - Nemecký cyklista Danilo Hondo sa v pondelok odvolal na Športový arbitrážny súd (CAS) proti svojmu dvojročnému trestu za doping. Bývalý cyklista tímu Gerolsteiner žiada CAS, aby prehodnotil rozhodnutie Švajčiarskeho olympijského výboru a zbavil ho všetkých sankcií. Hondo jazdí so švajčiarskou licenciou, a preto o treste rozhodovali v krajine helvétskeho kríža a nie v jeho rodnom Nemecku.
Hondo mal pozitívny dopingový test na carphedon. Okrem dištancu dostal aj pokutu 100-tisíc švajčiarskych frankov. Vedenie Gerolsteineru už 31-ročného cyklistu po oznámení pozitívneho testu prepustilo. Hondo sa previnil proti dopingovým pravidlám na pretekoch Okolo Murcie, ktoré sa konali začiatkom apríla a na ktorých vyhral dve etapy a celkovo skončil ôsmy.




Cunego sa zotavil z mononukleózy
Damiano Cunego sa vracia do cyklistického pelotónu

RÍM 18. júla (SITA) - Talian Damiano Cunego sa zotavil z mononukleózy a mal by sa vrátiť do cyklistického pelotónu. Svoj návrat absolvuje na víkendových pretekoch Brixia Tour, ktoré sa uskutočnia 22. až 24. júla. Dvadsaťtriročný Cunego, ktorý vyhral vlani Giro d´Italia, pre chorobu chýba na Tour de France. "Začiatkom júna som bol veľmi unavený a nemohol som viac ako dve hodiny trénovať. Až začiatkom júla som sa začal cítiť lepšie," povedal Cunego, ktorý berie Brixio Tour ako test svojho tela po chorobe.




Baskovia hádzali kamene do konvoja TdF
Niektorí fanúšikovia narúšali priebeh kráľovskej etapy na tohtoročnej Tour de France

SAINT-LAR-SOULON 18. júla (SITA) - K scenérii horských etáp na Tour de France neodmysliteľne patria husté špaliere fanúšikov postávajúcich okolo úzkych cestičiek a častým vybiehaním do trate strpčujúcich cyklistom život. Tento charakteristický obrázok sa naskytol aj počas nedeľňajšej kráľovskej etapy v Pyrenejach, ktorá viedla neďaleko hraníc s Baskickom. A práve horkokrvní Baskovia prekročili hranice únosnosti, keď približne 200-členná skupina začala v istom okamihu hádzať kamene na autá patriace do konvoja Tour. Španielska verejnoprávna televízia TVE takýmto spôsobom prišla o jeden zo svojich automobilov a celú záležitosť ohlásila polícii. Iná nebezpečná situácia nastala v samom závere etapy, keď jeden z vášnivých fanúšikov vbehol na cestu, aby povzbudil Oscara Pereira a Georga Hincapieho. Chvíľu zostal stáť, pričom si nevšimol, že sa na neho zozadu rúti prenosová motorka. Jej vodič prudko pribrzdil a kameraman sa ihneď ocitol na zemi medzi ďalšími fanúšikmi. Podľa prvých správ sa incident obišiel bez zranení. V cieli na Pla d"Adet nastal po skončení etapy dopravný chaos. Horskú cestičku zablokoval veľký počet aút a zápcha vyústila do troch dopravných nehôd.




Kompletné už idú iba štyri tímy
V Tour de France pokračujú cyklisti z 24 krajín

PARÍŽ 18. júla (SITA) - V 92. ročníku cyklistických pretekov Tour de France pokračuje po nedeľňajšej 15. etape v Pyrenejách ešte 158 cyklistov z 24 krajín. Pôvodne bolo na štarte vo Fromentine 189 jazdcov z 28 krajín. Brazílčan Luciano Pagliarini, Luxemburčan Kim Kirchen, Estónec Jaan Kirsipuu a Juhoafričan Robbie Hunter však už z pretekov odstúpili a ich krajiny na Tour nemajú zastúpenie. Najviac je v pelotóne cyklistov zo Španielska. Na štarte ich bolo 35, v pretekoch ich pokračuje ešte 28. O dvoch menej je v aktuálnom štartovom poli domácich Francúzov, z ktorých už štyria odstúpili. Talianov ostalo 22, Nemcov 15, Austrálčanov 10, Belgičanov a Američanov po 8, Holanďanov 7, Švajčiarov 6, Ukrajinci sú momentálne štyria, Rakúšania traja, Dáni, Nóri a Rusi po dvaja a symbolické zastúpenie v podobe jedného cyklistu majú momentálne v pelotóne Kolumbijčania, Fíni, Maďari, Uzbeci, Portugalci, Česi, Slovinci a Venezuelčania.
Po štrnástich etapách len štyri z 21 tímov pokračujú v kompletnom zložení. Z celkovo 31 cyklistov, ktorí z Tour odstúpili, nebol ani jeden z T-Mobile, Cofidis, Bouyges Telecom a Gerolsteiner. Slovenská cyklistika podobne ako v takmer všetkých predchádzajúcich ročníkoch nemá na najväčších etapových pretekoch priame zastúpenie. Zo Slovákov sa na Tour de France predstavili iba bývalý prezident SZC Milan Jurčo (1987 - nedokončil, 1988 - 139. miesto) a Ján Svorada, ktorý v rokoch 1993 až 1995 jazdil so slovenskou licenciou (1993 a 1995 nedokončil, 1994 - 104. miesto).




V rebríčku príjmov na čele Discovery Channel
Aktuálny stav v zárobkoch na Tour de France 2005

PARÍŽ 18. júla (SITA) - Organizátori cyklistickej Tour de France po nedeľňajšej 15. etape zverejnili aktuálny stav odmien, ktoré prináležia jazdcom z jednotlivých tímov. Najviac zatiaľ na tohtoročnej Tour zarobili Američania z tímu Discovery Channel - 52 330 eur, ktorých lídrom je už niekoľko rokov hlavná postava TdF Lance Armstrong. Len o niečo menej ako Discovery získali holandský Rabobank (49 820 eur) a nemecký T-Mobile (49 540). Nasledujú Crédit Agricole (37 900) a Gerolsteiner (37 160). Poradie 21 tímov pred záverečným týždňom Tour uzatvára talianska stajňa Domina Vacanze zo zárobkom 3810 eur.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up