Tour de France - 18.etapa

Víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France dlhej 189 km z Albi do Mende sa stal Španiel Marcos Serrano. Tridsaťtriročný jazdec tímu Liberty Seguros si pripísal vôbec prvý etapový triumf na najprestížnejších etapových pretekoch sveta v kariére, keď v záverečnom kopci ušiel svojim kolegom z úniku. Druhý skončil s odstupom 27 s Francúz Cédric Vasseur (Cofidis) a tretí v rovnakom čase Belgičan Axel Merckx (Davitamon-Lotto). Líder celkového poradia Američan Lance Armstrong (Discovery Channel) prišiel do cieľa so stratou vyše 11 min, ale bezpečne si aj naďalej udržal žlté tričko vedúceho jazdca pretekov.

Španiel Marcos Serrano sa stal víťazom 18. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Albi do Mende a merala 189 km. Tridsaťtriročný cyklista tímu Liberty Seguros-Würth si vybojoval vôbec prvé víťazstvo na jednom z podujatí Grand Tour, kde okrem najprestížnejších pretekov vo Francúzsku patria aj Giro d´Italia a Vuelta Espaňa. Žlté tričko lídra si bez problémov aj naďalej udržal Američan Lance Armstrong, ktorý prišiel do cieľa so stratou 11:18 na 12. pozícii. Serrano vyťažil z úniku desaťčlennej skupiny, ktorá sa vzdialila z pelotónu na 45. km. Až do záverečných stúpaní išla pokope, potom sa začala trhať. V závere ostal Španiel vpredu sám a vyhral s náskokom 27 sekúnd pred Francúzom Cédricom Vasseurom a Belgičanom Axelom Merckxom. Serrano vybojoval pre svoj ambiciózny tím, pre ktorý je tohtoročné vystúpenie na Tour veľkým sklamaním, prvé víťazstvo na 92. ročníku. "Mám veľkú radosť. Dosiahol som najväčší výsledok svojej kariéry a veľmi si ho vážim. Mám rád jazdu v náročných krátkych stúpaniach. Mal som šťastie, že som sa ocitol v úniku. V závere som zariskoval, našiel odvahu k útoku a napokon to vyšlo," povedal v cieli Serrano.
V celkovom poradí sa na popredných miestach takmer nič nezmenilo. Druhý Talian Ivan Basso prišiel do cieľa plece pri pleci s Armstrongom a stále stráca 2:46 min. Tretí Dán Mickael Rasmussen ale za vedúcim duom v 18. etape trochu zaostal a stratil 37 sekúnd. Štvrtý Jan Ullrich finišoval v skupine s Armstrongom a Bassom a stiahol svoju stratu na Rasmussena na 2:21 min.
Profil 18. etapy nebol s výnimkou záveru až taký náročný, aj keď na pelotón čakalo päť stúpaní. Začalo sa vo veľmi rýchlom tempe, rýchlostný priemer úvodnej časti etapy sa pohyboval okolo 46 km/h. Hneď po štarte bolo niekoľko pokusov o úniky, nebezpečne vyzeral najmä útok 20-člennej skupiny, v ktorej boli aj Heras, Azevedo, Julich, Menčov či Moncoutie. Skupina si vypracovala na pelotón mierny náskok, cyklistický balík ju však po niekoľkých kilometroch pohltil. Na 45. km sa zrodil rozhodujúci únik, v ktorom sa ocitla desiatka jazdcov. Nemec Matthias Kessler, Austrálčan Luke Roberts, Španieli Xabier Zandio, Marcos Serrano a Egoi Martinez, Belgičan Axel Merckx, Talian Oscar Pellizotti a Francúzi Cédric Vasseur, Thomas Voeckler a Carlos Da Cruz si vďaka spolupráci i nezáujmu hlavného poľa vypracovali vyše 15-minútový náskok. Z tejto desiatky doteraz vyhral etapu na Tour len Vasseur, ktorý triumfoval v roku 1997 a na jeden deň si po prvenstve obliekol aj žltý dres. Z desiatky vpredu bol pred etapou najlepší Zandio, ktorému patrila 25. priečka so stratou 39:40 min na vedúceho Armstronga. Zaujímavou postavou v skupine bol aj Austrálčan Roberts, ktorý je iba na svojej prvej Tour de France. Vlani získal na olympijských hrách v Aténach zlato v stíhačke družstiev, pred tromi rokmi zasa skončil druhý na pretekoch Okolo Slovenska. Skupina jazdila spoločne až do záverečných dvoch ostrých stúpaní na Côte de Chabrits a Côte de la Croix Neuve. Vtedy sa začala trhať. Ako prvý sa pokúsil o útok Da Cruz, no čoskoro ho dostihli. Nasledovalo viacero ďalších atakov, napokon to vyšlo až Serranovi, ktorý nastúpil v stúpaní na Côte de la Croix Neuve. Pelotón pokračoval až do posledných kilometrov pokope, aj keď stratu na vedúcu skupinu zmenšoval. V záverečnej náročnej pasáži ho roztrhali favoriti. Z balíka vo veľmi ostrom stúpaní odišli Armstrong, Basso, Ullrich a Evans. Atak vyhovoval predovšetkým Ullrichovi, ktorý sa stále pokúša predstihnúť Rasmussena na 3. mieste celkového poradia. Rozhodovať asi bude sobotňajšia náročná časovka v St. Etienne.
Ešte predtým je však v piatok na programe 19. etapa, čiže 153,5 km z Issoire do Le Puy-en-Velay, ktorá má prevažne kopcovitý charakter.

Výsledky - 92. ročník Tour de France:
18. etapa (Albi - Mende, 189 km): 1. Marcos Serrano (Šp.) Liberty Seguros-Würth 4:37:36, 2. Cédric Vasseur (Fr.) Cofidis, Le Credit Par Telephone, 3. Axel Merckx (Belg,) Davitamon-Lotto obaja +27, 4. Xabier Zandio (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +1:08, 5. Franco Pellizotti (Tal.) Liquigas-Bianchi +1:08, 6. Thomas Voeckler (Fr.) Bouygues Telecom, 7. Luke Roberts (Austr.) Team CSC obaja +1:28, 8. Matthias Kessler (Nem.) T-Mobile Team +1:44, 9. Egoi Martinez (Šp.) Euskaltel-Euskadi +2:03, 10. Carlos Da Cruz (Fr.) Française Des Jeux +2:38, 11. Cadel Evans (Austr.) Davitamon-Lotto, 12. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel, 13. Ivan Basso (Tal.) Team CSC, 14. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team všetci +11:18, 15. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team, 16. Mickael Rasmussen (Dán.) Rabobank obaja +11:55

Poradie po 18. etape: 1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 77:44:44 h, 2. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +2:46, 3. Mickael Rasmussen (Dán.) Rabobank +3:46, 4. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +5:58, 5. Francisco Mancebo (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +7:08, 6. Levi Leipheimer (USA) Gerolsteiner +8:12, 7. Cadel Evans (Austr.) Davitamon-Lotto +9:49, 8. Alexander Vinokurov (Kaz.) T-Mobile Team +10:11, 9. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +10:42, 10. Christophe Moreau (Fr.) Crédit Agricole +13:15.




Armstrongovi kolegovia vyvrátili mýty a povery
Armstrong sa o víťazstve Savoldelliho dozvedel 15 km pred cieľom stredajšej etapy

REVEL 21. júla (SITA) - Od roku 1999 nedokázal žiaden z tímových kolegov Lanca Armstronga až do tohto ročníka vyhrať etapu na cyklistickej Tour de France. Georgovi Hincapiemu a Paolovi Savoldellimu sa ako prvým dvom jazdcom z tímu Discovery Channel podarilo preťať cieľovú pásku v etape na tohtoročnej ceste 33-ročného Američana za siedmym triumfom na starej dáme. Hincapie vyhral v nedeľu, Savoldelli sa radoval v stredu v etape z Pau do Revelu. Obaja tak vyvrátili kuvičie hlasy Armstrongových neprajníkov, že šesťnásobný víťaz Tour nedopraje svojim tímovým kolegom ani etapové víťazstvá. "Bol to skvelý pocit, keď som sa 15 km pred cieľom cez tímovú vysielačku dozvedel, že Paolo vyhral etapu. Už dlho sme od rôznych ľudí počúvali, či Paolo dokáže vyhrať etapu a či ju vôbec môže v tíme so mnou vyhrať. Je skvelé, že to dokázal a tento úspech urobí náš tím ešte súdržnejším," povedal Armstrong.




Armstrong vyrovnal Hinaulta
Lance Armstrong ide vo štvrtok na Tour de France po 79-krát v žltom drese

REVEL 21. júla (SITA) - Američan Lance Armstrong prekonal ďalší míľnik na Tour de France. Vo štvrtkovej 18. etape z Albi do Mende si po 79-krát obliekol na seba žlté tričko lídra pretekov, čím sa vyrovnal ďalšej legende Tour a päťnásobnému víťazovi Bernardovi Hinaultovi. Obaja sa tak delia o 2. miesto v historickom rebríčku dní v žltom drese a keďže Armstong by si mal líderské postavenie udržať aj v nasledujúcich dňoch, dostane sa pravdepodobne pred Hinaulta. Rekordérom je Eddy Merckx, ktorý strávil v pozícii lídra Tour de France 96 dní. Za duom Armstrong, Hinault nasledujú ďalšie legendy Španiel Miguel Indurain (60) a Francúz Jacques Anquetil (52).




Podľa Savoldelliho je Tour oveľa ťažšia ako Giro
Paolo Savoldelli: "Armstrong je akoby z inej planéty"

REVEL 21. júla (SITA) - Taliansky cyklista Paolo Savoldelli sa stal tento rok víťazom Giro d´Italia a pri svojej piatej účasti na Tour de France sa konečne dočkal aj etapového triumfu. Jazdec tímu Discovery Channel má dostatok skúseností a môže obe najväčšie cyklistické podujatia porovnávať. "Pre mňa je vyhrať Tour asi nedosiahnuteľný míľnik. A chce človek pomýšľať na úspech na francúzskych cestách, musí byť enormne mentálne silný. Tour je oveľa náročnejšia ako Giro. Stúpania sú rovnako tvrdé, trať je približne rovnako ťažká, ale cyklisti sú vo Francúzsku oveľa lepšie pripravení a silnejší," porovnáva Savoldelli, ktorý o etapovom víťazstve na Tour už ani nesníval. Na tohtoročných pretekoch je najmä v úlohe pomocníka Lanca Armstronga na jeho siedmej ceste za triumfom. V 17. etape však bol Talian v skupine, ktorá si vypracovala takmer 25-minútový náskok a napokon svoje snaženie dotiahol do úspešného konca. Lídra tímu i celých pretekoch uznáva ako špičkového cyklistu. "Lance jazdí, akoby bol z inej planéty. Keď sa na neho pozriete, vidíte, že je jedinečný. Samozrejme, nie je ľahké byť jeho tímovým kolegom, ale je oveľa ľahšie pomáhať jemu ako niekomu inému, keďže Lance je najlepší," hovorí Savoldelli.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up