Prichádza 101. edícia Tour de France

Zabudnite na futbal, už zajtra, v sobotu 5. júla vypukne v poradí 101. pokračovanie "starej dámy", Tour de France 2014. Opäť nás čakajú tri týždne plné krásnych súbojov a nádherných scenérií vo Francúzsku, v neposlednom rade aj Španielsku, Belgicku a Anglicku. Práve v Spojenom kráľovstve celá Tour odštartuje a tak po minuloročnom najjužnejšie položenom štarte na Korzike si budeme môcť vychutnať ten najsevernejší v regióne Yorkshire.

Veľká Británia zažíva veľký cyklistický rozmach, veď práve Briti sa môžu pochváliť menami ako Bradley Wiggins, Chris Froome či Mark Cavendish. Každopádne nemôžeme odmietnuť nezabudnuteľné zážitky v podobe strhujúcich súbojov o etapové víťazstvá a štyri prestížne dresy. Práve ich držitelia budú stredobodom pozornosti, adeptov na žltý, zelený, bodkovaný a biely dres je hneď niekoľko. Celé Slovensko je v očakávaní, či sa Petrovi Saganovi podarí tretia obhajoba zeleného dresu pre víťaza bodovacej súťaže - všetci budeme držať palce! Netreba zabudnúť na Petra Velitsa, ktorý by mal byť superdomestikom pre svojho lídra Van Garderena. Či už budete sledovať Tour z pohodlia svojho domova, alebo priamo v dianí, užite si túto nepredvídateľnú drámu naplno! Vitajte!

Tour de France mapa
Od prvého šliapnutia v Leedsi až po Elyzejské polia na jazdcov čaká 3656 kilometrov. Na 198 pretekárov z 22 tímov čaká 21 etáp, z nich len jediná časovka deň pred vyvrcholením v Paríži. Etapy vedúce štyrmi krajinami, nádhernými alpskými a pyrenejskými stúpaniami, bojiskami prvej svetovej vojny v Belgicku, deviatimi úsekmi pavé s veľkolepým zakončením pod víťazným oblúkom. Kombinácia etapových miest bude oku lahodiaca, opäť si budeme môcť prezrieť napínavé dojazdy z Sheffieldu, Londýna, Lille, Saint-Étienne, Nancy, Remeša, Nancy či Paríža. Úvody etáp s tisícami fanúšikov pri prezentácii a štarte jednotlivých etáp budú patriť mestám ako Leeds, Cambridge, Ieper, Grenoble či Pau.

O poctu obliekať žltý dres pre najlepšieho pretekára, zelený pre najrýchlejšieho v bodovacej súťaži, bodkovaný pre najúspešnejšieho vrchára, alebo biely pre najlepšieho pretekára do 25 rokov sa bude usilovať nejeden pretekár. Favoritov máte isto aj vy, organizátori Tour ich majú taktiež, pár dní pred štartom zverejnili na svojom facebooku päť kandidátov z každej kategórie, pri žltom drese si trúfli až na desať pretekárov.

Medzi všetkými menami figurujú aj náš Peter Sagan a Čech Leopold König, tu sú:

Žltý dres

Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Bauke Mollema, Alberto Rui Costa, Michal Kwiatkowski, Andrew Talansky, Tejay Van Garderen, Romain Bardet

Zelený dres

Peter Sagan, Mark Cavendish, Arnaud Démare, Marcel Kittel, Andre Greipel

Peter Sagan

Bodkovaný dres

Pierre Rolland, Christophe Riblon, Sylvain Chavanel, Leopold König, Jurgen Van Den Broeck

Biely dres

Thibaut Pinot, Michal Kwiatkowski, Tom Jelte Slagter, Sébastien Reichenbach, Romain Bardet

Verím, že aj vy si nájdete svojich favoritov, prežijete nasledujúce tri týždne v spoločnosti obdivuhodných cyklistických výkonov a okúsite tak ďalšiu nezabudnuteľnú Tour!
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Od základu: Mechanické vs. elektronické radenie na cestnom bicykli - otázka vkusu?

Od základu: Mechanické vs. elektronické radenie na cestnom bicykli - otázka vkusu?

Dnes otvoríme ďalšiu pálčivú tému. Je elektronické radenie nutnosťou alebo radšej „starú" dobrú mechaniku?
Od základu: Cestné kotúčové vs. ráfikové brzdy - výkon, praktickosť, dizajn

Od základu: Cestné kotúčové vs. ráfikové brzdy - výkon, praktickosť, dizajn

Sú kotúčové brzdy to pravé orechové pre cestný bicykel? A ráfikové brzdy už len prežitok?
keyboard_arrow_up