Sagan skončil druhý na 1. etape Tour de France a získal prvé body do súťaže o zelený dres

Sagan skončil druhý na 1. etape Tour de France a získal prvé body do súťaže o zelený dres

Nemec Marcel Kittel sa stal prvým držiteľom žltého dresu lídra cyklistickej Tour de France, keď vyhral úvodnú sobotňajšiu etapu na anglickom území z Leedsu do Harrogate (190,5 km). V záverečnom hromadnom špurte sa jazdec tímu Giant Shimano presadil pred Slovákom Petrom Saganom z Cannondale a Litovcom Ramunasom Navardauskasom z Garminu-Cervelo. Druhý slovenský zástupca Peter Velits je zatiaľ na 45. mieste.

Rovnaké poradie ako v etape je aj celkovo. Sagan je v hodnotení bodovacej súťaže o zelený dres vďaka bodom z rýchlostnej prémie i cieľového šprintu na 2. mieste za Kittelom. Obaja majú po 45 bodov. Slovák je po úvodnej etape držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.



Podľa predpokladov najlepší šprintéri zviedli súboj o prvý žltý dres súboj TdF 2014, ich tímy od úvodu kontrolovali čelo pelotónu. Po slávnostnom štarte, o ktorý sa postarali princovia William a Harry a vojvodkyňa z Cambridgu Kate Middletonová, sa zrodil prvý únik 101. ročníka. Vyprovokoval ho najstarší muž pelotónu Jens Voigt (42), ku ktorému sa pridali Nicolas Edet a Benoit Jarrier. Trio si vypracovalo na pokojne jazdiaci balík trojminútový náskok. Šprintéri boli prvýkrát v akcii na rýchlostnej prémii 113 km pred cieľom, kde bol Peter Sagan šiesty a získal desať bodov do súťaže aktivity. Po prémii sa Voigt osamostatnil na čele a vypracoval si na pelotón päťminútový náskok. Nemec si vybojoval dres s červenými bodmi pre najlepšieho vrchára a jeho aktivita sa skončila na približne 130. km. Potom sa už začal taktický boj. Okrem jazdcov Omega Pharma-Quick Step a Lotto-Belisol boli vpredu aj cyklisti Tinkoff-Saxo a nechýbal tam ani Peter Sagan s kolegami z Cannondale.

Finish a pád Cavendisha

Rozhodovalo sa v taktickom závere do mierneho kopca v Harrogate. Kilometer pred cieľom nastúpil Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý chcel využiť taktickú bitku najlepších šprintérskych tímov, ale napokon svoj pokus nedotiahol do úspešného konca. Asi 300 m pred cieľom spadol domáci Mark Cavendish a šprintérsky líder Omegy mal po nádejach. Záver ovládol Kittel pred Saganom.

Dvadsaťšesťročný jazdec tímu Giant Shimano dosiahol piate víťazstvo na Tour v kariére po štyroch minuloročných a rovnako ako vlani sa v druhej etape oblečie do žltého trička.

"Bolo to skutočne náročné. Kopec na poslednom kilometri všetko sťažil. Okolo trate bolo množstvo divákov, išli sme akoby cez tunel v strašnom hluku. Je neuveriteľné, že sa mi podarilo opäť triumfovať. Mal som dobré nohy, moji kolegovia odviedli excelentnú prácu. Chceli sme kontrolovať etapu, žlté tričko je pre mojich tímových kolegov. Všetci sa podriadili jednému cieľu. Je mi ľúto Marka Cavendisha, želám mu len to najlepšie," uviedol v oficiálnej tlačovej správe Tour Marcel Kittel.

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France:

1. etapa (Leeds - Harrogate, 190,5 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Giant Shimano 4:44:07 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Ramunas Navardauskas (Lit.) Garmin-Sharp, 4. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 5. Michael Rogers (Aus.) Tinkoff-Saxo, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 7. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 8. Sep Vanmarcke (Belg.) Belkin, 9. José Rojas Gil (Šp.) Movistar, 10. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, ... 45. Peter Velits (SR) BMC Racing - všetci čas ako víťaz.

Poradie po prvej etape: 1. Marcel Kittel (Nem.) Giant Shimano 4:44:07 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Ramunas Navardauskas (Lit.) Garmin-Sharp, 4. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 5. Michael Rogers (Aus.) Tinkoff-Saxo, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 7. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 8. Sep Vanmarcke (Belg.) Belkin, 9. José Rojas Gil (Šp.) Movistar, 10. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, ... 45. Peter Velits (SR) BMC Racing - všetci rovnaký čas.

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Kittel (Nem.) 45 bodov, 2. Sagan (SR) 45, 3. Coquard (Fr.) 39

Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Voigt (Nem.) 4 body, 2. Jarrier 1, 3. Edet (obaja Fr.) 1.

Jazdci do 25 rokov (biely dres): 1. Sagan (SR) 4:44:07, 2. Coquard, 3. Delaplace (obaja Fr.) obaja rovnaký čas
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up