Tour de France - 19.etapa

Víťazom 19. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal Talian Giuseppe Guerini. Tridsaťpäťročný rodák z Bergama zvládol 153,5 km z Issoire do Le Puy-en Velay za 3:33,04 h. V závere sa odpútal od svojich partnerov z úniku a po druhý raz v kariére (predtým v roku 1999) si vychutnal pocit triumfu v jednej z etáp na najprestížnejších pretekoch cyklistov. Guerini zároveň získal druhé tohtoročné víťazstvo pre nemecký T-Mobile a 250. víťazstvo pre cyklistu z Talianska v 92-ročnej histórii Tour de France. Druhý skončil v piatkovej etape so stratou 10 sekúnd Francúz Sandy Casar, ktorý v záverečnom špurte zdolal Taliana Franca Pellizottiho. Štvrtý člen únikového kvarteta Španiel Oscar Pereiro Sio (+12) sa v celkovom poradí posunul z 13. na 10. miesto a zosunul z neho Francúza Christopha Moreaua.

Žltý dres vedúceho pretekára si s prehľadom udržal Američan Lance Armstrong, ktorého delí od siedmeho prvenstva na TdF v rade už len záverečný víkend. V sobotu je na programe Armstrongova silná zbraň - časovka jednotlivcov. Jazda proti chronometru má štart aj cieľ v St. Etienne a meria 55 km. Prvý muž sa vydá na trať o 10.45 h, posledného v cieli očakávajú o 17.36 h. V nedeľu potom príde na rad záverečných 144 km z Corbeil-Essonnes do Paríža s cieľom na Elyzejských poliach.

Piatková etapa ponúkla päť vrchárskych prémií a dve možnosti bodovať aj pre šprintérov.
Už od úvodných minút jazdci hýrili aktivitou a nebola núdza o úniky. Ten úplne prvý sa zrodil už po 3,5 km a jeho autorom bol Švajčiar Alexandre Moos. Pelotónu sa vzdialil najviac na 12 s a už po piatich kilometroch sa jeho pokus skončil neúspešne. Z množstva ďalších pokusov v úvodných 30 km nevyšiel ani jeden. Potom sa však od pelotónu začalo vzďaľovať pomerne silné trio Oscar Pereiro Sio (Phonak), Sandy Casar (Francaise des Jeux) a Giuseppe Guerini (T-Mobile), ku ktorému sa neskôr pridal Franco Pellizotti (Liquigas-Bianchi). Na 64. km bol náskok "odídencov" už takmer štvorminútový. Na vrchole Col des Pradeux (1196 m), poslednej horskej prémie II. kategórie v itinerári tohtoročnej Tour, bol prvý Pereiro Sio. Po osemdesiatich kilometroch sa náskok vedúceho kvarteta pred pelotónom vyšplhal na 6 min a neskôr dokonca na 8:40 min. V tej chvíli sa líder unikajúcich Pereiro Sio, ktorému pred etapou patrila 13. priečka so stratou 17:10 min na Armstronga, ocitol virtuálne už v prvej desiatke priebežnej klasifikácie a napokon si ju aj udržal. Medzitým sa na stíhanie štvorky vydalo 10 mužov, z ktorých to najďalej dotiahli Salvatore Commesso (Lampre), Sylvaine Chavanel (Cofidis), Kurt-Asle Arvesen (CSC), Bert Grabsch (Phonak) a Nicolas Portal (Ag2r). Celkovo piaty Commesso prišiel do cieľa so stratou 2:43 na víťaza. Hlavné pole doviedol na 14. mieste austrálsky šprintér Robbie McEwen so stratou 4:31. Víťazný Guerini sa odhodlal k záverečnému útoku 2 km pred cieľom a s prehľadom napokon etapu vyhral.

Piatok - výsledky 19. etapa (Issoire - Le Puy-en Valley, 153,5 km):
1. Giuseppe Guerini (Tal.) T-Mobile Team 3:33:04 h,
2. Sandy Casar (Fr.) Francaise des Jeux +10,
3. Franco Pellizotti (Tal.) Liquigas-Bianchi +10,
4. Oscar Pereiro Sio (Šp.) Phonak Hearing Systems +12,
5. Salvatore Commesso (Tal.) Lampre +2:43,
6. Kurt-Asle Arvesen (Nór.) CSC Team +2:48,
7. Nicolas Portal (Fr.) CSC +2:48,
8. Bert Grabsch (Nem.) Phonak +2:48,
9. Sylvain Chavanel (Fr.) Cofidis +2:48,
10. Peeter Weening (Hol.) Rabobank +3:49,
...
56. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel +4:31

Poradie po 19. etape:
1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 81:22:19 h,
2. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +2:46,
3. Mickael Rasmussen (Dán.) Rabobank +3:46,
4. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +5:58,
5. Francisco Mancebo (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +7:08,
6. Levi Leipheimer (USA) Gerolsteiner +8:12,
7. Cadel Evans (Austr.) Davitamon-Lotto +9:49,
8. Alexander Vinokurov (Kaz.) T-Mobile Team +10:11,
9. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +10:42,
10. Oscar Pereiro Sio (Šp.) Phonak Hearing Systems +12:39



Armstrong netúži po etapovom triumfe
Lance Armstrong môže po druhý raz (predtým 2000) vyhrať Tour de France bez etapového triumfu

Už len dva dni uvidia cyklistickí priaznivci Lanca Armstronga na pretekárskom bicykli. Toľko totiž chýba do záveru tohtoročnej Tour de France, kde si 33-ročný Texasan robí zálusk na siedmy triumf v rade a potom súperom aj fanúšikom definitívne zakýva na rozlúčku. "Moje rozhodnutie je nemenné, ešte záverečný víkend a koniec," nechal sa už niekoľkokrát počuť Armstrong. Pred sobotňajšou časovkou má fenomenálny Američan na čele priebežnej klasifikácie náskok 2:46 min pred Talianom Ivanom Bassom. Tretí Dán Mickael Rasmussen stráca o minútu viac. Armstrong si uvedomuje, že na tohtoročnej Tour ešte nevyhral žiadnu etapu a ak by to zostalo v platnosti aj po 55 km dlhej časovke i nedeľňajšej derniére s cieľom na Champs Elyseés, mohol by sa zopakovať rok 2000. Vtedy Američan triumfoval na francúzskych cestách práve bez čiastkového triumfu v niektorej z etáp. "Nevyhral som etapu, a v tomto roku dokonca ešte ani jedny preteky. To nie je teraz podstatné. Ak nevyhrám ani časovku, ale uchránim si náskok pred Bassom, bude všetko oukej," povedal Armstrong. Na otázku, koho favorizuje v sobotňajšej jazde proti času v St. Etienne, odpovedal: "Osobne si myslím, že nebezpečný môže byť najmä Ullrich." Nemec stráca na Američana zo 4. pozície už priepastných 5:58. Ak sa Armstrong stane víťazom tohtoročnej TdF bez víťazstva v etape, zaradí sa po druhý raz k dvojici Lucien Aimar - Greg Lemond. Francúz vyhral celkovo, ale nevyhral etapu v roku 1966 a Američan to isté zopakoval v roku 1990.



Dán Rasmussen už takmer istým víťazom súťaže vrchárov
Na cyklistických pretekoch Tour de France je už prakticky rozhodnuté o víťazovi súťaže vrchárov

Na cyklistických pretekoch Tour de France je už prakticky rozhodnuté o víťazovi súťaže vrchárov. Dánovi Mickaelovi Rasmussenovi stačí už len prísť v nedeľu do cieľa na Elyzejských poliach v Paríži. Tridsaťjedenročný jazdec tímu Rabobank má pred druhým v poradí súťaže o bodkovaný dres nedostihnuteľný 50-bodový náskok. Rasmussen v doterajšom priebehu Tour nazbieral 185 bodov. "Je to pre mňa veľká satisfakcia. Na tohtoročnej Tour de France som si už prakticky splnil oba ciele. Prvým bolo etapové víťazstvo, druhým víťazstvo v súťaži vrchárov. Ak by som udržal 3. miesto v konečnom poradí, bol by som veľmi spokojný," povedal Rasmussen, ktorý má pred 19. etapou na zatiaľ štvrtého Jana Ullricha náskok 2:12 min. Rozhodovať bude pravdepodobne sobotňajšia náročná časovka v St. Etienne, v ktorej je však Ullrich lepší. "Budem mať výhodu, že budem štartovať za ním. Budem tomu môcť prispôsobiť tempo. Prioritou však ostáva, aby som došiel do cieľa v Paríži a oslávil definitívny zisk bodkovaného dresu," dodáva Rasmussen. Pred víkendom je prakticky rozhodnuté aj o držiteľoch ďalších dvoch prestížnych tričiek na 92. ročníku. Len málokto predpokladá, že by do cieľa v Paríži neprišiel v žltom drese po siedmy raz v kariére Američan Lance Armstrong, ktorý má pred druhým Ivanom Bassom k dobru 2:46 min. Ešte väčší náskok má v súťaži mladých jazdcov do 25 rokov ďalší jazdec tímu Discovery Channel Jaroslav Popovič. Kazach Andrej Kašečkin stráca v bojoch o biely dres na Ukrajinca 7:47 min a je len veľmi málo pravdepodobné, že by tento náskok Popovič stratil. Zaujímavý bude však boj o zelený dres najaktívnejšieho jazdca, o ktorý sa bude súťažiť pravdepodobne až do posledných metrov 92. ročníka. Nór Thor Hushovd má zatiaľ na čele tejto klasifikácie 164 bodov, o 14 viac ako druhý Stuart O"Grady a o 22 viac ako Robbie McEwen. V posledných etapách sa bude rozhodovať aj o najlepšom tíme, v tejto súťaži zatiaľ vedie nemecké zoskupenie T-Mobile s 11-minútovým náskokom pred Discovery Channel.


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up