Sagana v 7. etape delilo od víťazstva pár centimetrov

Slovenský cyklista Peter Sagan obadil 2. miesto v piatkovej 7. etape Tour de France z Épernay do Nancy, ktorá merala 234,5 km. Kapitán a líder tímu Cannondale Sagan v záverečnom tesnom špurte iba o maličký kúsok "galusky" podľahol Talianovi Matteovi Trentinovi z tímu Omega Pharma Quick-Step. Tretí špurtoval v Nancy Francúz Tony Gallopin (Lotto Belisol).

Sagan pridal tretie 2. miesto do svojej skvelej bilancie na tohtoročnej Tour de France, ktorá obsahuje aj tri štvrté a jednu piatu pozíciu. Saganovi patrí v celkovej klasifikácii tretia priečka a je držiteľom zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra ako aj bieleho pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.



Žltý dres vedúceho muža si udržal naďalej Talian Vincenzo Nibali, ktorý vedie s náskokom dvoch sekúnd pred tímovým kolegom z Astany Dánom Jakobom Fuglsangom. Tretí Sagan má manko 44 sekúnd.

"Keď vyhrávam, ľudia väčšinou hovoria, že to bolo ľahké. Teraz zasa debatujú o tom, že je to zvláštne, prečo nedokážem vyhrať etapu. Realita je taká, že na Tour de France sa nevíťazí ľahko,“ začal Peter Sagan hodnotenie 7. etapy, ktorá po 234,5 km vrcholila v Nancy.

Sagan aj v druhej najdlhšej etape 101. ročníka prekypoval aktivitou a tentoraz mu vpredu výrazne pomáhali aj jeho tímoví kolegovia z Cannondalu. V záverečnom kopci necelých 6 km pred cieľom Sagan zaútočil spoločne s Belgičanom Gregom van Avermaetom. Aj sa vzdialili pelotónu, ale ten ich dostihol približne 1,6 km pred cieľovou métou. Napriek tomu si 24-ročný Žilinčan vybudoval pozíciu pre záverečný špurt a napokon bolo z toho jeho tretie druhé miesto na tohtoročnej TdF. Okrem toho má na konte aj tri štvrté a jednu piatu priečku.

"V poslednom kopci som sa snažil útočiť, ale keď som sa obzrel za seba, bolo mi jasné, že skupina nás dostihne. Napriek tomu som dal v závere do toho všetko. Bol som veľmi blízko, ale nezvíťazil som. V cieli som chvíľu čakal, ako to vlastne dopadlo, lebo som vedel, že to bolo veľmi tesné. Nevadí, bol to ďalší dobrý deň pre moju ambíciu získať zelený dres na konci pretekov. Verím tomu, že môj deň ešte len príde," cituje Sagana oficiálny portál Tour de France.

Peter Sagan je suverénne na čele šprintérskej súťaže o zelený dres, v ktorej má po piatku náskok už 113 bodov pred Francúzom Bryanom Coquardom z tímu Europcar. Slovenskému cyklistovi patrí aj biele tričko pre najlepšieho jazdca do 25 rokov, s čím pred pretekmi možno ani nerátal. To vyplýva zo skvelého 3. miesta v celkovej klasifikácii iba 44 sekúnd za talianskym lídrom Vincenzom Nibalim.

Na Sagana čaká v sobotu jubilejná 50. etapa počas jeho trojročného pôsobenia na Tour de France, z toho štyridsiaty tretí raz bude mať na sebe zelený dres pre najlepšieho šprintéra. V roku 2012 sa doňho obliekol po dvoch dňoch, vlani po troch a teraz pred treťou etapou. Sagan skončil vo finiši na pódiovej priečke doteraz sedemnásťkrát, štyrikrát sa tešil z etapového prvenstva.

Poradie po piatkovej 7. etape Tour de France 2014:
Bodovacia súťaž (zelené tričko):
1. Peter Sagan (SR) Cannondale 259 bodov, 2. Bryan Coquard (Fr.) Team Europcar 146, 3. Marcel Kittel Giant-Shimano (Nem.) 137, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 117, 5. Mark Renshaw (Aus.) Omega Pharma Quick-Step 95, 6. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 91.

Súťaž pretekárov do 25 rokov (biele tričko):
1. Peter Sagan (SR) 29:57:48 h, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ.) +6 s, 3. Romain Bardet (Fr,) AG2R La Mondiale +1:27 min, 4. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Shimano +1:41, 5. Thibaut Pinot (Fr.) FDR.fr +2:40, 6. Matteo Trentin (Tal.) Omega Pharma Quick-Step +11:39.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up