Tour de France - 20.etapa

Americký cyklista Lance Armstrong sa so svetovým pelotón na Tour de France lúči vo veľkom štýle. V predposlednej 20. etape 92. ročníka najväčších pretekov na svete, ktorou bola náročná časovka na 55 km v okolí baníckeho mesta St. Etienne, sa jazdec tímu Discovery Channel konečne dočkal prvého tohtoročného víťazstva a prakticky si zaistil siedme prvenstvo v rade na Tour. O prvenstvo by ho mohla pripraviť len nejaká nepredvídateľná náhoda v nedeľňajšej záverečnej etape do Paríža, po ktorej definitívne ukončí svoju bohatú športovú kariéru. Armstrong víťazstvom v náročnej jazde proti chronometru zvýšil v celkovom poradí svoj náskok pred Talianom Ivanom Bassom na 4:40 min.

Tridsaťtriročnému Texasanovi na tohtoročnej Tour hrozilo, že by na nej triumfoval bez individuálneho etapového víťazstva, keďže predtým vyhral iba tímovú časovku. Doteraz len pätica cyklistov - Greg LeMond (1990), Lucien Aimar (1966), Gastone Nencini (1960), Roger Walkowiak (1956) a Firmin Lambot (1922) vyhrala slávne preteky bez prvenstva v etape. Napokon sa radoval v časovke, keď 55 km dlhú trať zvládol rýchlostným priemerom 46,4 km/h za 1:11:46 h. "Je nádherné zakončiť kariéru v takomto štýle. Nie je nič lepšie, ako odísť na vrchole. A teraz nemám na mysli len celkové víťazstvo v pretekoch, ale aj prvenstvo v tejto časovke," povedal v cieli Armstrong. "Nikto na mňa nevyvíjal nátlak, že musím vyhrať časovku či niektorú z etáp. Ako športovec som však vždy chcel byť na vrchole. To bol na mňa jediný tlak." Armstronga v cieli čakali jeho tri deti, priateľka Sheryl Crowová, mama Linda či neúspešný americký prezidentský kandidát John Kerry.

Američan jazdu proti chronometru začal relatívne pomaly, na 17. km ešte strácal na Bassa sedem sekúnd. Následne však pridal, na svojom špeciálne upravenom a jedinečnom časovkárskom bicykli predviedol ukážkovú jazdu a v cieli vyhral o 23 sekúnd pred svojím veľkým rivalom Janom Ullrichom. "Nebol to ľahký deň. Vedel som, že Jan bude silný. Navyše, znepokojilo ma, keď mal Ivan Basso na medzičase sedemsekundový náskok. Napokon sa to obrátilo vo víťazstvo a všetko dobre dopadlo," dodal Armstrong.

Nemcovi Ullrichovi napokon vyšiel útok na miesta na stupni víťazov v celkovej klasifikácii. Pred časovkou bol štvrtý, ale využil nečakané zakopnutia doteraz istého Mickaela Rasmussena a predstihol ho vo výsledkovej listine. Dán z tímu CSC a kráľ vrchárov tohto ročníka spadol hneď v úvode časovky v pravotočivej zákrute. Potom pre technické problémy a defekty štyrikrát menil bicykel a čierny deň zakončil ďalším pádom. Rasmussen napokon skončil hlboko v poli porazených a prepadol sa na siedmu pozíciu. Ullrich sa tak radoval nielen z 2. miesta v časovke, ale aj z posunu na stupne víťazov. Na Armstronga však stále stráca vyše 6 minút. "Dal som do toho všetko, ale na Lanca to jednoducho nestačilo. Musím byť spokojný s tým, že som sa dostal na stupne víťazov a Tour napokon dokončím zdravý," uviedol Ullrich, ktorý narážal na svoje dva pády pred a v úvode pretekov.

Na 3. mieste v časovke skončil ďalší jazdec nemeckého zoskupenia T-Mobile Alexander Vinokurov z Kazachstanu, ktorý za Armstrongom zaostal o 1:16 min. "Bol to pre mňa špeciálny deň. Mám veľa spomienok na St. Etienne a chcel som zo seba vydať maximum. Ďakujem divákom, ktorí ma skvele povzbudzovali a boli neskutoční," uviedol Vinokurov. Talian Ivan Basso po najlepšom medzičase na 17. km napokon skončil až piaty.

Výsledky - 92. ročník Tour de France: 20. etapa (St. Etienne - St. Etienne, časovka na 55 km):
1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 1:11:46 (46,4 km/h),
2. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +23 s,
3. Alexander Vinokourov (Kazach.) T-Mobile Team +1:16,
4. Bobby Julich (USA) Team CSC +1:33,
5. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +1:54,
6. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +2:02,
7. Cadel Evans (Austr.) Davitamon-Lotto +2:06,
8. George Hincapie (USA) Discovery Channel +2:25,
9. Francisco Mancebo (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +2:51,
10. Vladimir Karpec (Rus.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +3:05

Poradie po 20. etape:
1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 82:34:05,
2. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +4:40,
3. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +6:21,
4. Francisco Mancebo (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +9:59,
5. Levi Leipheimer (USA) Gerolsteiner +11:25,
6. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team +11:27,
7. Michael Rasmussen (Dán.) Rabobank +11:33,
8. Cadel Evans (Austr.) Davitamon-Lotto +11:55,
9. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +12:44,
10. Oscar Pereiro Sio (Šp.) Phonak Hearing Systems +16:04



Kerry tvrdí, že z Armstronga bude dobrý politik
John Kerry chváli Armstronga, i keď sa obáva, že bude z neho republikán

ST. ETIENNE 23. júla (SITA) - Neúspešný kandidát v amerických prezidentských voľbách John Kerry tvrdí, že z cyklistu Lanca Armstronga bude dobrý politik, i keď sa obáva, že na rozdiel od neho bude podporovať republikánsku stranu. "Na Tour de France je tak úspešný, pretože má úžasnú disciplínu, schopnosť sústrediť sa, inteligenciu, výdrž, a pre to všetko má fungujúcu stratégiu," povedal demokratický senátor Kerry, podľa ktorého sú tieto vlastnosti dôležité aj v politike. Ako je známe, Kerry prehral prezidentský boj s George W. Bushom, ktorý je rovnako ako Armstrong rodeným Texasanom a zároveň cyklistovým priateľom. "Určite by sa presadil aj v politike, len dúfam, že bude ´jazdiť´za správny tím," dodal Kerry, bývalý aktívny cyklista a dlhoročný fanúšik Tour de France. Lance Armstrong, ktorý má na dosah historický siedmy triumf na TdF za sebou, po tohtoročnej edícii prestížnych pretekov končí s aktívnou kariérou. Pred časom pripustil, že v budúcnosti by sa mohol venovať aj politike.


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up