Zdroj: BMC/Graham Watson

Peter a Martin Velitsovci sa predstavili na historicky prvej etape pretekov najvyššej kategórie cyklistickej World Tour na Slovensku

5. etapu Okolo Poľska so štartom v Zakopanom a cieľom v Štrbskom Plese vyhral Poliak Rafal Majka. Slovák Peter Velits (BMC Racing) bol v hre o víťazstvo až takmer do samého záveru a napokon obsadil 17. miesto. V celkovej klasifikácii sa Peter Velits posunul už na 8. miesto s odstupom 11 sekúnd za Čechom Petrom Vakočom. Na druhú priečku postúpil štvrtkový víťaz Majka s minimálnym mankom jednej sekundy za Vakočom. Peter Velits má po štvrtku reálnu šancu zaútočiť aj na konečné stupne víťazov, keďže preteky Okolo Poľska vyvrcholia v sobotu časovkou jednotlivcov v Krakove.

S výnimkou úvodných 17 km sa piata etapa odohrávala iba na slovenskom území a mala výrazne horský profil. Cyklisti sa cez hranicu na Suchej Hore presunuli na Oravu, neskôr prešli Liptovom až do Vysokých Tatier. Vyše 7 km dlhé stúpanie z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso absolvovali trikrát (zároveň tri horské prémie I. kat.), pričom dvakrát bolo súčasťou 25 km dlhého okruhu po vysokotatranskej krajine.

Už v úvode etapy sa sformoval únik osmičky jazdcov, v ktorom boli Matteo Bono (Lampre-Merida), Jaroslav Popovič (Trek Factory), Sebastian Lander (BMC), Maciej Paterski (CCC Polsat), Pawel Bernas (Poland), Marco Haller (Kaťuša), Carlos Betancour (AG2R La Mondiale) a Jimmy Engoulvent (Europcar). Až tri z piatich horských prémií vyhral Poliak Paterski, ktorý sa stal lídrom vrchárskej súťaže. Pri predposlednom prejazde Štrbským Plesom bol vpredu Kanaďan Christian Meier (Orica GreenEdge), ale 11 km pred cieľom bol už jeho únik minulosťou. Päť kilometrov pred métou prišiel nástup Bielorusa v drese Sky Konstantina Sivcova, ani on však neuspel. V závere si to v skupine vpredu rozdali špecialisti - vrchári a napokon mal najviac síl víťaz vrchárskej súťaže na nedávnej Tour de France Majka.


"Bolo to celkom dobré. Záver sa išiel skutočne rýchlo. Nespravil som žiadnu vážnejšiu chybu a ani som nezaváhal. Výkonnostne boli dnes niektorí lepší. Teší ma, že som prišiel do cieľa bez straty nejakých sekúnd. Uvidíme, ako sa mi pôjde v piatok alebo v sobotňajšej časovke. Umiestnenie v najlepšej desiatke je však reálne. Po Tour de France nemám zlé nohy, ale už nie sú ani najčerstvejšie," povedal Peter Velits.

"Dnes to bola skutočne pekná etapa. Osobne som sa snažil pomáhať Petrovi Vakočovi, aj keď najväčšie penzum práce odviedol Nikolas Maes. Po prvom prejazde Štrbským Plesom sme museli ísť, pri druhom som prvýkrát stratil kontakt s najlepšími. Viacerí, čo sme nestačili so špicou, sme sa potom zišli v jednej skupine a poslednýkrát vyšli hore. Pre slovenskú cyklistiku to bola historická udalosť. Boli to prvé ProTour preteky u nás, prišlo množstvo ľudí a je to ďalší stupienok pre vzostup cyklistiky," dodal Martin Velits.

"Fanúšikovia pri trati boli skvelí. V záverečnom stúpaní boli davy ľudí, bolo to porovnateľné s Tour de France. Je super, že nás ľudia takto podporili," hovoril Peter Velits. Na slovenských cestách sa objavilo množstvo nápisov s menami púchovských dvojičiek. Ľudia pri trati ich mohutne povzbudzovali. "Človek si tie nápisy hneď všimne. Mal som zimomriavky. Prešli sme hranicu a videl som v mestách, dedinách a stúpaniach množstvo ľudí. Všetci kričali, povzbudzovali, mnohí mali v rukách vlajky," uviedol Peter Velits a Martin ho doplnil: "Tá podpora bola skvelá. Keď som videl tie nápisy na cestách, cítil som sa ako superfavorit. Bolo to skutočne pekné. Budeme na to spomínať v dobrom."

Cyklistom nevadilo ani upršané počasie pod Tatrami, teploty sa pohybovali okolo 14 °C. "Tento rok si zvykáme na dážď. Pršalo nám celú Tour či na majstrovstvách Slovenska. Vôbec mi to nevadilo, keď som videl tých ľudí pri trati. Rozhodol som sa správne pre štart na týchto pretekoch a som rád, že som mohol absolvovať dnešnú etapu," tvrdil Peter Velits, ktorý by sa nebránil ani tomu, ak by sa elitné preteky išli na Slovensku niekedy v budúcnosti opäť. "Bolo by to skvelé, ak by k nám zavítal pelotón ProTour aj v budúcnosti. Bolo to dobre urobené. Uvedomujem si však, že niečo podobné sa môže zopakovať len raz za dosť dlhý čas," doplnil Peter Velits.

Okolo Poľska - výsledky

5. etapa: (Zakopané - Štrbské Pleso, 190 km): 1. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo 4:30:38 h, 2. Beant Intxausti (Šp.) Movistar, 3. Jon Izaguirre (Šp.) Movistar, 4. Gianluca Brambilla (Tal.) Omega Pharma - Quick-Step, 5. Warren Barguil (Fr.) Giant Shimano, 6. Samuel Sánchez (Šp.) BMC Racing,... 17. Peter Velits (SR) BMC Racing - všetci v rovnakom čase ako víťaz, 88. Martin Velits (SR) Omega Pharma - Quick-Step +9:26 min.

Poradie po 5. etape: 1. Petr Vakoč (ČR) Omega Pharma - Quick-Step 25:05:28 h, 2. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +1 s, 3. Beant Intxausti (Šp.) Movistar +5, 4. Jon Izaguirre (Šp.) Movistar +7, 5. Davide Formolo (Tal.) Cannondale +11, 6. Giampaolo Caruso (Tal.) Kaťuša +11, 7. Marek Rutkiewicz (Poľ.) CCC Polsat +11, 8. Peter Velits (SR) BMC Racing +10, 73. Martin Velits (SR) Omega Pharma - Quick-Step +9:37 min.

[Foto na úvode: BMC/Graham Watson]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Martin Velits - svetové prvenstvo oblečenia Isadore

Video: Martin Velits - svetové prvenstvo oblečenia Isadore

Ako ťažké je pre profesionálneho cyklistu rozbiehať vlastnú firmu, čo bol po oblečení druhý najlepší nápad na podnikanie a prečo vyzerá oblečenie Isadore, ako vyzerá?
Video: Spomienka na Bjorga Lambrechta

Video: Spomienka na Bjorga Lambrechta

Zrejme ste už počuli, čo sa stalo tomuto len 22 ročnému pretekárovi a veľkej belgickej nádeji na etapových pretekoch Okolo Poľska. Video je spomienkou práve na tohto jazdca.
Simon Yates už istým víťazom UCI WorldTour, Peter Sagan na 2. mieste

Simon Yates už istým víťazom UCI WorldTour, Peter Sagan na 2. mieste

Britský cyklista Simon Yates (Mitchelton-Scott) je už istým víťazom prestížneho hodnotenia UCI WorldTour, kde sa rátajú výsledky z najväčších podujatí v sezóne.
keyboard_arrow_up