Test: Akčná kamera BenQ SP2 s diaľkovým ovládaním na hodinkách

Test: Akčná kamera BenQ SP2 s diaľkovým ovládaním na hodinkách

Mať v ponuke outdoorovú kameru sa pomaly stáva povinnosťou každej väčšej značky zameranej na elektroniku. V BenQ si povedali, že vyrobiť „obyčajnú“ akčnú kameru je predsa len v tejto dobe nudné a tak siahli po originálnom spojení hodiniek a kamery. Výsledok v podobe BenQ SP2 sa nám dostal do rúk na testovanie a veru sme nelenili vyskúšať, čo všetko dokáže.

Obsah balenia

Keď som prvýkrát uvidel balík od kuriéra, myslel som, že ide o omyl a poslali mi kameru na natáčanie celovečerného filmu. Veľká krabica v sebe po otvorení skrývala dve menšie krabičky. Jedna z krabičiek v sebe skrývala originálne balenie kamery s vodotesným puzdrom štandardu IPX8, hodinky, káble a návody. Z druhej sa vysypalo toľko príslušenstva, ako keby som si s ním mal otvoriť špecializovaný obchod. Hrudný pás, hlavový pás, veľké množstvo adaptérov na prichytenie- plochý, zakrivený, montážny T adaptér s hrotom, T adaptér s otočnou guľou, otočný T hrot a držiak s prísavkou. K tomu bol v krabici ešte červenučký prenosný konektor, vložky proti zahmlievaniu, suchý zips a montážne zadné dvierka krytu s vetraním.

Kamera

Popis kamery a príslušenstva

BenQ SP2 je samozrejme Full HD s rozlíšením 1080p pri 60 snímkach za sekundu. Samotná kamera je proporciami tak akurát, výrobca udáva rozmery 59,2 (šírka) x 42,7 (výška) x 26,4 (hĺbka) mm – udávaná bez objektívu, čomu celkom nerozumiem. Udávaná váha je 80g čo je váha bez baterky a s dodanou batériou je to 115 g. Čísla aj tak nie najhoršie, s čím ale treba rátať pri reálnom používaní je vodotesné puzdro, bez ktorého si pri používaní neškrtnete (jedine ak ste domáci kutil a vlastnoručne sa pustíte do tuningu kamery). Po vložení kamery do puzdra nám tak rozmery narastú na 72 Š x 68 V x 60 H a hmotnosť nám razom vystrelí k 220g., čo už veru pri používaní na bicykli cítiť.

Púzdro
Pri pohľade na kameru zhora nájdeme dve tlačidlá, ľavé na spustenie kamery a prepínanie medzi módmi, pravé slúžiace ako spúšť. Medzi tlačidlami je umiestnený OLED displej, ktorý je aj pri ostrejšom svetle dobre čitateľný. Na ľavej strane kamery nájdeme konektor micro USB a vstup na mikrofón pre 2,5mm jack. Na pravej strane sa nachádza slot na pamäťové karty micro SD a konektor mini HDMI. Zospodu nájdeme mikrofónovú dierku. Benq SP2 je tiež vybavená 4 notifikačnými LED diódami (vpredu,vzadu,hore a dole).

Kamera je vybavená 1/2.3" 16M CMOS senzorom ( ambarella ) s objektívom F 2.8 (7 elements aspherical lenses).Video zaznamenáva vo formáte mp4 1080p (16:9): 60,30fps, 960P (4:3):60,30fps, 720P (16:9): 120,60fps, WVGA (16:9): 240fps. Fotografie sú ukladané vo formáte jpg v rozlíšení 16MP, 12MP, 8MP, 5MP.

Kamera
Najväčšiu pochvalu si v BenQ zaslúžia za Li-ion batériu, ktorá s výkonom 2260 mAh = 8,36 Wh. Znamená to asi toľko, že kamera vydrží asi 2x viac ako konkurencia. 3 hodiny záznamu alebo 460 fotografií je veru slušné číslo, ktoré poteší. Navyše je batéria bez problémov vymeniteľná, takže aj prípade, že dôjde šťava netreba kameru namrzene hádzať do batohu. Nám počas testu vydržala počas jazdenie na celodennom výjazde, pri Enduro pretekoch sa počas dvoj dňového natáčania nemusela nabíjať. Poklona batérii patrí ozaj právom.

Z funkcií kamery stojí za zmienku režim Time – Lapse, ktorý umožňuje intervalové fotenie, ktoré ukladá ako Full HD video, ktoré už nijak netreba upravovať. V nastavení sa dá nastaviť interval na 1, 3, 5, 10, 30 alebo 60 sekúnd. Snímky sa dajú ukladať aj v klasickom formáte.

Na helme
Konečne sme sa dostali k hodinkám, ktoré kameru odlišujú od konkurencie. Vzhľadom síce nepôsobia práve najpríťažlivejšie, funkcie, ktoré ponúkajú však vysoko prevyšujú ich nie práve najkrajší dizajn. Pomocou tlačidiel na hodinkách sa dá kamera bezproblémovo ovládať. Veľko výhodou je komunikácia medzi hodinkami a kamerou, kde wifi nahradila RF frekvencia, čo cítiť najmä na výdrži batérií. Hodinky na nabitie vydržia ozaj dlho, počas vyše 3 týždňov testovania boli nabíjané iba 3 krát. Nabíjací atypický port sa nachádza pod krytom na pravej hrane hodiniek. Pri ďalšej verzii kamery by som dozaista privítal micro USB port, čím sa ušetrí kábel v balení a zabráni možným problémom pri zháňaní novej nabíjačky pre hodinky pri zničení alebo strate nabíjačky.

V režime Live – View možno priamo na displeji hodiniek sledovať záber kamery. Taktiež je možné snímať sprievodné snímky počas nahrávania videa. Slabinou v komunikácii hodiniek a kamery je ich párovanie. Ak sa nahrávanie spustí na kamere, pri prebudení hodiniek sa nahrávanie zastaví. Túto podstatnú drobnosť som si uvedomil, keď som sa s radosťou pustil do prezerania videí natočených na Kráľovskom endure. Videá mali po 10-20 sekúnd a bolo na nich akurát nastavovanie kamery na helme, potom koniec videa. Prišiel som tak o pekné zábery, čo je ozaj škoda. Je teda potrebné vypnutie a zapnutie nahrávania robiť výlučne na hodinkách alebo kamere, na čo sa ale dá zvyknúť. Hodinky okrem hi-tech komunikácie s kamerou disponujú aj všednejšími funkciami ako sú stopky, budík, odpočítavanie či zvolenie farebnej témy.

Ovládanie kamery je možné aj prostredníctvom WiFi a to buď aplikáciou Benq Action Cam v telefóne alebo cez rozhranie na PC. Párovanie kamery s softvérom prebehlo bez problémov.

Kamera

Používanie

Umiestnenie kamery na prilbu, riadidlá alebo hrudný pás prebehlo bez problémov. Hrudný pás sa však nedá nastaviť, čo ho prakticky okamžite diskvalifikovalo z používania. Neodpustím si odkaz výrobcom a dizajnérom doplnkov – hrudné pásy bez nastavenia neponúkajte, nikto ich kupovať a jazdiť nebude a siahne po konkurencii.
Vrátim sa opäť k vodotesnému puzdru, v ktorom musí chtiac nechtiac kamera byť. Bez puzdra sa kamera nedá prichytiť na držiaky a tak sa stáva pre bikera prakticky nepoužiteľná. Vodotesné puzdro okrem váhy však zvyšuje aj odolnosť kamery. Potápať sa 60 metrov hlboko sa asi pri používaní väčšina z nás nebude, je ale dobré vedieť, že kamera vydrží veľa (test pod hydrantom vydržala bez problémov ).

Ovládanie kamery je jednoduché, kto už držal v rukách akúkoľvek športovú kameru, okamžite vie čo robiť. Ovládanie hodinkami je obrovské plus nie len pri nastavovaní. Po zapnutí kamery som ju prakticky okamžite začal ignorovať a pohľad som uprel na hodinky. Ovládanie hodinkami je ozaj vychytávka, ktorá odlišuje a dáva BenQ SP2 konkurenčnú výhodu.

Hodinky
Natáčanie prebiehalo bez problémov, kvalita videa a zvuku je na dobrej úrovni, osobne by som uvítal predsa len troška väčšiu ostrosť záberov.

Zhrnutie

BenQ SP2 spojením kamery a ovládaním hodinkami prináša na trh zaujímavý produkt, ktorý sa odlišuje od konkurencie. Okrem ovládania treba pochváliť vynikajúcu výdrž batérie a množstvo módov a fukncií. Z mínusov by som vypichol iba väčšiu váhu a rozmery pri použití s puzdrom, inak sú nedostatky iba okrajové a nijako nevplývajú na funkčnosť a používanie kamery. Cena, s ktorou sa má BenQ SP2 u nás predávať je stanovená na 324 €, čo nie je práve najmenej, avšak do úvahy treba brať fakt, že v balení nečaká iba kamera ale aj hodinky a kopec príslušenstva. Kto teda hľadá kvalitnú športovú kameru, ktorá ponúkne čosi naviac, v prípade BenQ SP2 je na správnej adrese.


Plusy

  • ovládanie hodinkami s Live View na RF frekvencii
  • vynikajúca výdrž batérie
  • dobre čitateľný OLED displej
  • veľa funkcií a módov ako napr. Time – Lapse
  • bohaté príslušenstvo

Mínusy

  • možnosť uchytiť iba s vodotesným puzdrom = zvýšenie váhy na 220g
  • párovanie hodiniek a kamery – výlučné ovládanie hodinky/kamera tj. pri zapnutí nahrávania z kamery sa pri zapnutí hodiniek stopne nahrávanie
  • atypické nabíjanie hodiniek, škoda že nebolo použité USB rozhranie

info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Cyklosedačka OGK Urban Iki - japonská kvalita s holandským dizajnom

Test: Cyklosedačka OGK Urban Iki - japonská kvalita s holandským dizajnom

O spoločnosti OGK ste pravdepodobne ešte nepočuli, no v Japonsku patrí v rámci segmentu cyklosedačiek a doplnkov na bicykle k lídrom už viac ako 80 rokov.
Test: Kogel KOLOSSOS - toto nie je bižutéria

Test: Kogel KOLOSSOS - toto nie je bižutéria

Ako funguje ramienko prehadzovačky s oversized kladkami na keramických ložiskách? Zlepší sa len vzhľad alebo aj funkcia?
Test: Craft PRO Wool Extreme X – tričko na všetky aktivity

Test: Craft PRO Wool Extreme X – tričko na všetky aktivity

Nájsť spodnú vrstvu vhodnú na viacero aktivít s dobrými vlastnosťami je dnes problém. Švédska značka Craft s dlhoročnými skúsenosťami s týmito potrebami vytvorila tričko s prímesou merino vlny.
keyboard_arrow_up