Contador nemal na Vuelte štartovať a napokon vyhral

Koncom júla vyslal cyklista Alberto Contador do sveta poplašnú správu, že sa nestačil zotaviť zo zranenia holennej kosti z Tour de France a na prestížnych pretekoch Okolo Španielska bude chýbať. "Noha sa hojí iba pomaly. Zbohom Vuelta,“ napísal vtedy na sociálnych sieťach populárny El Pistolero. Dvadsiateho tretieho ausgusta v Jereze napriek nesúhlasnému stanovisku niektorých lekárov predsa len vysadol do sedla bicykla v ústrety tretím pretekom Grand Tour v sezóne.

Keď z neho po 3240 km posledný raz zosadol, mal najrýchlejší čas zo všetkých. Druhému v konečnom poradí Britovi Christopherovi Froomovi nadelil minútu a desať sekúnd, tretiemu Španielovi Alejandrovi Valverdemu minútu a päťdesiat sekúnd. Sen, v ktorý možno ani sám neveril, premenil na skutočnosť. Definitívu priniesla už sobotňajšia predposledná etapa s posledným strmým horským dojazdom na Ancares, kde Contador ukázal všetkým chrbát. Takticky prenechal úlohu ťahúňov svojim súperom a počas takmer celých 12 km stúpania zostal nalepený na Froomovom zadnom kolese. V posledných 500 m potom húževnatému Britovi zakýval na rozlúčku a potvrdil, že tento rok je na Vuelte najlepší. V záverečnej krátkej časovke v Santiago de Compostela stačila 31-ročnému Španielovi aj 101. priečka na potvrdenie celkového triumfu. Na necelých desiatich kilometroch sa už Froomovo manko vyše jeden a pol minúty nedalo zlikvidovať.

Froome chcel zdolať Contadora, ale nakoniec Contador naložil Froomovi v 20. etape



"Vyhrať tri Vuelty je sen. Ďakujem tímovým kolegom, ale aj fanúšikom, ktorí mi pri trati aj na diaľku dodávali energiu. Froome bol vo svojich atakoch v poslednom kopci nebezpečný, často menil rytmus, ale ja som ukázal silné nohy aj vôľu. Vyhrať ďalšie preteky Grand Tour a ešte k tomu získať etapové triumfy vo dvoch kráľovských dojazdoch v kopcoch, čo viac som si mohol želať?“ radostne skonštatoval Contador aj pre server cyclingnews.com.

Alberto Contador vyhral preteky Vuelta a Espaňa tretí raz v kariére (predtým 2008 a 2012) a celkovo si pripísal šiesty triumf na podujatiach s označením Grand Tour, čiže veľkej trojky Giro d´Italia, Tour de France a Vuelta. Športový denník Marca označil Contadorov aktuálny triumf výstižným nadpisom: "Alberto VI" Španieli zároveň pripomínajú, že v skutočnosti už vyhral osem pretekov Grand Tour, ale vo dvoch z nich (Tour de France 2010 a Giro d´Italia 2011) mu spätne odobrali tituly pre nedostatočne vysvetlenú aféru s clenbuterolom. "V takom prípade by už patril na jednu úroveň s historicky najúspešnejším triom - Merckxom, Hinaultom či Anquetilom,“ uvádza Marca.

Contador pred Vueltou 2014




Isté je, že s tromi víťazstvami na Vuelte sa Contador dostal na úroveň Švajčiara Tonyho Romingera a stal sa jedným z tria najúspešnejších účastníkov týchto pretekov v histórii. Viac titulov na španielskych cestách má na konte iba Contadorov krajan Roberto Heras. Aj to je však diskutabilné. Jeho štvrté víťazstvo v roku 2005 mu najprv odobrali pre doping, ale napokon sa úspešne odvolal, a tak v historickej tabuľke úspešnosti figuruje zatiaľ na prvom mieste.

Prehľad cyklistov s najväčším počtom triumfov na pretekoch Grand Tour (Giro d´ITalia + Tour de France + Vuelta):
Eddy Merckx (Belg.) 11
Bernard Hinault (Fr.) 10
Jacques Anquetil (Fr.) 8
Fausto Coppi (Tal.) a Miguel Indurain (Šp.) po 7
Alberto Contador (Šp.) 6
Gino Bartali, Alfredo Binda a Felice Gimondi (všetci Tal.) po 5
*V prehľade nie je zarátaných 7 triumfov Američana Lancea Armstronga na Tour de France, keďže po priznaní dopingu mu spätne odobrali všetky jeho cyklistické tituly.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Tip na výlet: Calp – po stopách Zwift Academy

Tip na výlet: Calp – po stopách Zwift Academy

Poďte sa so mnou pozrieť do populárnej tréningovej lokality profesionálnych tímov vďaka ideálnej mikroklíme a krásnemu prostrediu – na Costa Blancu.
Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka je vraj snom každého zanieteného cyklistu – tak prečo si ho nesplniť?
keyboard_arrow_up