Projekt: Trail Bielý kríž pri Bratislave

Tí ktorí nebajkujú len výlúčne po hrádzi, alebo do sedla horského bicykla nesadli prvýkrát minulú sobotu nemohli si nevšimnúť zmeny tu a tam v slovenských lesoch. Nie, nemám na mysli výrub a devastáciu lesov, ale nové cesty pre horské bicykle.

Traily už nemusia byť iba široké zvážnice, a turistické chodníky. Vysoké zdvihy, skúsení jazdci priniesli dopyt po zábavnejšej forme jazdenia. Skoky, vlny na pumpovanie, switchbacky, klopenky ktoré sa dajú krásne rezať, to sú veci ktoré sa okrem bikeparkov nachádzajú aj na mnohých miestach lesov Malých karpát.

Ich budovanie od vybavovanie povolení až po samotnú stavbu, či priebežnú údržbu týchto trailov často vyžaduje dostatok pevných nervov a svalov predlaktia.

Myslím si, že tieto aktivity sú nedocenené, nie že by jazdci si dostatočne nevážili, čo sa pre nich robí, ale jednoducho chýbajú informácie. Horšie je že kompetentní ludia, ktorí rozhodujú o bytí a nebytí, podotýkam, legálného trailu majú často skreslené predstavy čo to ten trail a jazda po ňom je.

Inšpirátorom nášho projektu je náš dobrý kamarát Alan Formánek, ktorí nie je žiadny veľký mountainbiker, ale vášnivý lezec, a riaditeľ festivalu Hory a Mesto. Pri naších častých posedeniach padol nápad, že ak má vzniknúť ďalšie bajkerské video malo by mať posolstvo. Robo Vrlák ako skúsený fotograf a kameraman so správnými kontaktmi sa okamžite nadchol a stal sa hnacím motorom projektu. Momentálne oslovujeme autorov, stavitelov trailov a partnerov. Chceli by sme zapojiť podľa možností nielen ludí, ktorí traily stavajú, ale aj ochranárov a organizácie ako napr. SLOMBA, Slobodný bajker.


Na jednej strane chceme priblížiť bajkerom pozadie stavieb, čo všetko to obnáša. A zároveň aby sme ich motivovali k tomu, že ak sa v ich blízkost nachádza vhodná lokalita nebáli sa iniciovať stavbu trailov a hlavne aby mali všetko legálné. Len vtedy sa totiž zaručí aká-taká trvácnosť trailu.

Na strane druhej ak si pre svoj projekt získame správných ludí alebo organizácie ako ochranári, turistické informačné kancelárie, ktoré by mohli film použiť aj ako materiál na propagáciu turistického ruchu v Bratislavskom kraji, môžeme povedať, že sme niečo urobili aby sme mountainbiking alebo trailbiking ak sa páči, posunuli kúsok dopredu. Zo skúseností vieme, že nadšenie je nákazlivé a my chceme nadchnúť pre mountainbiking ludí tak ako nadšení sme my.

Je to iniciatíva, ktorá snáď pomôže nám všetkým bajkerom ale aj ostaným uživateľom lesov.

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Rozhovor: Budovanie trailov v hlavnom meste – Trail Biely kríž

Rozhovor: Budovanie trailov v hlavnom meste – Trail Biely kríž

10-ročné skúsenosti trailbuilderov z OZ Trail Biely kríž nám napovedajú, že sa traily dajú robiť poriadne a legálne.
Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Trailcentrum v hlavnom meste Bratislava? 5 trailov rôznych obtiažností? V tomto videu si predstavíme TBK alebo Trail Biely kríž.
keyboard_arrow_up