Sezóna 2014 so ŠKODA BIKE OPEN TOUR

Určite ste si mnohí z vás všimli, že popri tradičnej Slovak XCM sérii a medzinárodnej IMS sérii vznikla aj jedna nová s názvom ŠKODA BIKE OPEN TOUR. Bola to teda premiéra a keďže je pomaly ale isto záver sezóny, dovolím si také malé zhrnutie.

Za posledné roky sa u nás vykryštalizovalo viacero kvalitných podujatí. Cieľom bolo v podstate dať časť z nich dokopy,  vytvoriť jednotný formát a zaradiť do neho najväčšie maratóny ako napr. aj veľmi populárny a kvalitný Súľovský maratón, ktorý doteraz nebol súčasťou žiadnej série. Počas roka mohli bikeri zbierať body na 5 podujatiach, z ktorých sa následne brali do úvahy 4 najlepšie výsledky. V porovnaní so Slovak XCM Tour alebo medzinárodnou IMS (Inter Mountain Series), ktoré sú u nás už zabehnuté, spočíval rozdiel najmä v zaradení iba čisto domácich podujatí.

Foto

Súčasťou prvého ročníka sa teda stali tieto maratóny a o každom z nich sme vám priniesli podrobnú reportáž:

Výber akcií

Musím povedať, že výber bol naozaj rozmanitý a zahŕňal všetky možné druhy terénu a stupne náročnosti. Či už kratší a veľmi technický maratón Maríkovskou dolinou, poriadny Súľovský zaberák v typickom prostredí skál, rýchlu Stupavu alebo už skutočný extrém v podobe dlhej trati na Horalovi, ktorá bola...no, bola skutočne Krejzi - teda hodná svojho názvu . Záverečné kolo zavítalo do chránenej oblasti Slovenského Raja súčasťou ktorého boli aj tradičné rebríky, na ktorých mimo preteku asi veľa bikerov neuvidíte . To svoje obľúbené si mohol nájsť skutočne každý. A myslím, že sa aj stalo keďže dokopy všetky podujatia zaznamenali pekný počet 4081 účastníkov. V porovnaní s našimi západnými susedmi to síce nie je až tak veľa, ale určite sme na dobrej ceste tento stav v ďalších rokoch zlepšiť. Ja osobne by som bol najradšej ak by sa ešte viacej ľudí zúčastňovalo na najdlhších tratiach, ktoré sú práve tými skutočne maratónskymi. Vytvorenie série akou je ŠKODA BIKE OPEN TOUR by mohlo pomôcť trochu vyriešiť aj tento problém a prilákať ďalších „bláznov“ .

Organizácia a zhodnotenie

Čo sa týka organizácie a kvality jednotlivých maratónov určite sa dajú nájsť drobné chybičky, ale vždy som bol nakoniec spokojný. Kvalitu neurčuje počet vecí v igelitovej taške, ale najmä zaujímavá trať, dobré značenie, zabezpečené bufety na trati, spoľahlivá časomiera a dostatok hadíc/wapiek na umývanie (najmä ak je toľko blata ako bolo tento rok zvykom). A keďže ŠKODA sa chystá so seriálom pokračovať aj v sezóne 2015 tak verím, že sa úroveň opäť posunie znovu o kúsok vyššie...

Zopár momentiek


Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Jarná klasika vo Svätom Jure bude otváracím podujatím v rámci série Škoda Bike Open Tour. Čo nás čaká počas 15. ročníka?
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
keyboard_arrow_up