Cyklotrasu JURAVA otvorili slávnostnou cyklojazdou

Viac ako 400 cyklistov v nedeľu 19.10. 2014 prešlo po novootvorenej cyklotrase JURAVA, ktorá spája Svätý Jur, Raču a Vajnory. Cyklotrasa je súčasťou systému cyklomagistrály, ktorá prepája obce a mestá v malokarpatskej oblasti. Financovaná bola v rámci Operačného programu Bratislavský kraj a výška nenávratného finančného príspevku predstavuje cca 614-tisíc €.

„Je to jeden dlhodobý plán, aby vznikla pod Karpatmi jedna cyklotrasa, ktorá spája Bratislavu s podkarpatskými obcami a hlavne, aby táto cyklotrasa bola bezpečná pre rodiny s deťmi. Pevne verím, že táto etapa bude pokračovať aj na smer Svätý Jur, Pezinok až po Modru,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý prešiel na bicykli spolu so starostom Vajnor Jánom Mrvom a desiatkami cyklistov úsek z Vajnôr k Pustému kostolíku v Svätom Jure, kde cyklotrasu slávnostne posvätili. Župan zároveň dodal, že je úplne zrozumiteľne a normálne, aby sme nechodili za dobrými cyklotrasami do Dolného Rakúska, ale aby sme si to užili tu u nás. Slávnostné otvorenie a posvätenie cyklotrasy sa konalo pri Pustom kostolíku v Svätom Jure.

Mapa
Podľa starostu bratislavskej mestskej časti Vajnory Jána Mrvu sa pripravoval projekt sedem rokov. „Teraz je skolaudovaných 12 stavebných objektov z 26 v troch samosprávach, štyroch katastrálnych územiach a v dvoch okresoch. Celý projekt bol schválený v januári, stavať sa začalo v apríli, teraz kolaudujeme,“ priblížil starosta. Zároveň doplnil, že ďalšie časti v intravilánoch obcí budú označené v priebehu novembra.

Najpočetnejšia skupina cyklistov vyrazila z Rače, medzi účastníkmi tohto úseku boli aj primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, starosta Rače Peter Pilinský. Na bicykli prišli aj europoslanec Ivan Štefanec a starosta Lamača Peter Šramko. Ďalšie skupiny cyklistov prišli ku kostolíku aj zo smeru od Pezinka, v peletóne bol aj primátor Svätého Jura Alexander Achberger. Slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj primátor Pezinka Oliver Solga.

Trasa bude napojená na plánované cyklistické trasy v zmysle Koncepcie rozvoja siete cyklotrás na území BSK. Prepojenie na už vybudované, alebo plánované cyklotrasy je nasledovné:
- v smere do centra Bratislavy na existujúcu cyklotrasu od Gaštanového hájika v Krasňanoch
- v smere z Krasňan a Rače do lesného masívu Malých Karpát,
- v smere zo Svätého Jura do Pezinka po hrádzi Šúrskeho potoka na vyprojektované cyklotrasy v katastri a intraviláne mesta Pezinok
- v smere zo Svätého Jura do lesného masívu Malých Karpát,
- v smere z Vajnor do Ivánky pri Dunaji a Vrakune popri Šúrskom potoku a Malom Dunaji s napojením na Medzinárodnú dunajskú cyklistickú cestu pri Slovnafte

JURAVA alebo tiež Malokarpatsko-vínna cyklomagistrála s dĺžkou 28 kilometrov bude súčasťou plánovaného nultého okruhu cyklotrasy okolo Bratislavy a zároveň bude vstupnou bránou do Malokarpatskej cyklomagistrály, ktorá by sa mala tiahnuť po celom východnom úpätí Malých Karpát. Projekt tak prispeje jednak k zvýšeniu kvality života obyvateľov Bratislavského kraja ale zároveň zvýši atraktívnosť tohto prostredia z hľadiska rozvoja aktivít cestovného ruchu.

Na území Bratislavského kraja sa v súčasnosti nachádza 800 km cyklotrás, pričom regiónom prechádzajú aj dve medzinárodné trasy EuroVelo a tri národné cyklomagistrály. V tomto roku pribudli aj tri cykloodpočívadlá, čo oceňujú najmä diaľkoví cykloturisti, a to v obciach Malé Leváre, Vysoká pri Morave a v Malých Karpatoch na Bielom kríži.

Tlačová správa BSK
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Šesť bratislavských trailov aj pre začiatočníkov

Bratislavský lesopark, to nie je len Slalomka, TBK3, Baník či Rohatka. Na svoje si tu prídu aj začiatočníci.
Malokarpatský expres – turistickým autobusom a s bicyklami do Malých Karpát PR článok

Malokarpatský expres – turistickým autobusom a s bicyklami do Malých Karpát

Kombinácia autobusu a bicykla nejde až tak dokopy, no v prípade turistického autobusu Malokarpatský expres je tomu inak. Ponúka o dôvod viac spoznať krásy Malých Karpát na dvoch kolesách.
keyboard_arrow_up