Zdroj: Zdroj: proteam-astana.com

Tím Astana na čele s úradujúcim víťazom Tour de France Vincenzom Nibalim predsa len dostal licenciu Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) pre účasť v elitnom seriáli World Tour, ale iba podmienečne. Licenčná komisia na zoskupenie poznačené sériou dopingových prípadov uvalila skúšobnú dobu.

Nad tímom s finančnou podporou kazašskej vlády visí Damoklov meč v podobe vyšetrovania talianskymi úradmi. Podľa správy padovskej polície, ktorej obsah aj s menami 38 namočených cyklistov zverejnil v stredu denník Gazzetta dello Sport, je Astana systémovo napojená na známeho lekára Michela Ferrariho. Tomu doživotne zakázali prax pre účasť na podvode Lancea Armstronga.

"Ak sa objavia nové dôkazy svedčiace proti tímu, UCI prípad podstúpi komisii," reagovala na vývoj udalostí UCI, zatiaľ čo Astana akoby si neuvedomovala vážnosť situácie a vyhlásila: "Astana Pro Team s radosťou a pýchou oznamuje, že získala licenciu World Tour pre rok 2015 a aj v nasledujúcej sezóne bude účinkovať na najvyššej úrovni."

UCI zároveň v stredu poverila Švajčiarsku univerzitu auditom "vnútorných štruktúr, kultúry a riadiacich systémov" v tíme Astana, ktorej generálnym manažérom je Alexander Vinokurov. Bývalý kazašský cyklista mal dva roky zastavenú činnosť za doping, po návrate sa stal olympijským víťazom v Londýne 2012. Výsledky kontroly by mali byť známe vo februári, teda ešte pred začiatkom sezóny v Európe. Nepriaznivý rezultát auditu alebo akýkoľvek ďalší dopingový prípad vráti Astanu späť pred licenčnú komisiu, tvrdí UCI.

Licenciu World Tour nezískal z finančných dôvodov francúzsky tím Europcar.

[Foto na úvode: Zdroj: proteam-astana.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
keyboard_arrow_up