FELT technológia pruženia FAST

Mnoho ľudí vie, že odpruženie dokáže vašu jazdu urobiť hladšou a komfortnejšou, ale účinný systém odpruženia môže viesť k tomu, že vaša jazda bude rýchlejšia. Vo Felte sme vyvinuli naše vlastné patentované odpružené platformy, každá je jedinečná v tom, ako sa správa a čo ponúka: FAST™ a Equilink™.

Prečo navrhovať vlastný systém pruženia?

Mnoho firiem používa existujúce systémy pruženia, ktoré jednoducho začlení do vopred daného hlavného rámu. Problém je, že zatiaľ čo pruženie pracuje teoreticky, väčšinou nie je optimalizované pre konkrétny rám. Jediný spôsob, ako navrhnúť lepší celo odpružený bicykel je začať od základov a navrhnúť každý aspekt bicykla, vrátane jeho systému pruženia.

Navrhujeme vlastné pruženie a rám súčasne s jediným cieľom, zaistiť najlepšie možné jazdné vlastnosti pre určitý konkrétny súbor podmienok, alebo jazdných okolností. V súlade s týmto prístupom sme schopní vyladiť naše bicykle a odpruženie pre dosiahnutie skutočne mimoriadnych jazdných vlastností pre elitnej jazdcov, ale i rekreačnú jazdu a podobne.


FELT EDICT 1 s pružením FAST™ (Model 2015) - viac o biku na http://www.feltbicykle.sk/katalog/xc-celoodpruzene-29quot/felt-edict-1

Stúpanie

Pri stúpaní, bude celo odpružený bicykel poskytovať viac trakcie ako hardtail. S väčšou trakciou prichádza zvýšenie účinnosti a výsledkom je rýchlejšie a jednoduchšie stúpanie. Dokonca i najstrmejšie a najtechnickejšie stúpania sa ľahšie zdolávajú na celoodpruženom bicykli.

Ovládanie

Pokiaľ ide o trakciu, výhody celoodpruženého bicykla sú dobre zdokumentované. Správne naladený celoodpružený bicykel pomáha jazdcovi v zákrutách, na nerovnostiach či technických pasážach a tým umožňuje prejsť lesnú cestičku s väčšou kontrolou. Nakoniec to má za následok vyššiu rýchlosť a istotu v stope.

Klesanie

I keď pruženie ponúka trakciu po celej trase, najviac viditeľnou výhodou je absorpcia nerovností. Keď sa jazdec dostane do technického zjazdu, zadné pruženie ho udrží v plynulom pohybe a menej unaveného, pretože absorbuje nárazy a nerovnosti od kameňov, koreňov, alebo iných prekážok.

Účinnosť

Efektívna konštrukcia odpruženie nie je len tá, ktorá prenáša všetku vašu silu do pedálov a pohybu vpred, ale tá, ktorá pomáha udržať plynulé tempo. Ak chcete využívať všetky výhody dobrého pruženia na bicykli, potrebujete aby vás vystrelilo dopredu zakaždým, keď dáte silu do pedálov, ale zároveň ostane aktívne, aby bolo pripravené spracovávať prípadné nerovnosti. Ak systém používa blokovanie (lockout), alebo utlmenie (propedal) pruženia získava výhodu v účinnosti pedálovania, ale je ohrozená aktivita zadného pruženia a jazda je kompromisná. S pružením Equilink a FAST nemusíte robiť kompromisy.


SAG
FAST ™

FAST™ bol vyvinutý Feltom, aby bol najefektívnejším Cross Country (XC) pružením. Tento systém je veľmi ľahký a efektívny a prináša viac než je požadované v akejkoľvek XC disciplíne, vrátane profesionálnych závodov, ale i víkendovej jazdy s priateľmi! Pevný, efektívny a ostrý to je FAST ™.

Equilink™ používa Felt na svojich trail a all-mountain bicykloch. Bol vyvinutý ponúknuť maximálnu efektivitu pri pedálovaní a zároveň zachovať tlmič úplne aktívny. Equilink ™ je zadné pruženie ideálne pre celodenné dobrodružstvo, alebo agresívnu jazdu na trailoch. Equilink ™ pruženie prispieva k rýchlejšiemu stúpaniu a rýchlejšej jazde dole kopcom. Luxusný, sebaistý a univerzálny to je Equilink ™.

FELT ACTIVE STAY TECHNOLOGY (FAST™)

XC jazdci sa stretávajú s ťažkými stúpaniami, klesaním a širokou škálou zvlneného terénu. Preto potrebujú jedinú zbraň, ktorá ich prevedie od štartu až do cieľa, tak rýchlo, ako je to len možné a to bez ohľadu na drsnosť a technické podmienky. Byť úspešní v akomkoľvek XC závode, potrebujete bicykel, ktorý využíva premyslený systém pruženia, ktorý priamo zabezpečuje špecifické požiadavky XC jazdca. Či už s ostatnými pretekármi čakáte na výstrel štartovacej pištole na majstrovstvách sveta, alebo sa len snažíte o dosiahnutie najlepšieho osobného rekordu, to čo očakávate od vybavenie je totožné.

Felt Active Stay Technology (FAST ™) je odpoveďou pre jazdcov, ktorí požadujú ľahký, efektívny a na údržbu nenáročný systému pruženia. FAST ™ bol vyvinutý pre jazdcov hľadajúcich rýchly, na trail vždy pripravený XC bicykel.

Výzva návhu XC pruženia

Pred začiatkom vývoja tohto prvotriedneho bicykla, Felt študoval nedostatky existujúcich XC bicyklov a identifikoval najčastejšie sťažnosti a požiadavky závodných XC jazdcov.

Hmotnosť

Profesionálny XC jazdci musia šetriť energiu a každú sekundu. Vozenie zbytočnej váhy môže stáť cenné sekundy a spôsobuje výdaj energetických rezerv, ktoré môžu byť použité pre vyšší výkon, alebo výdrž v akýchkoľvek pretekoch či jazde.

Komplexnosť

Porucha na závodnej dráhe, alebo na akejkoľvek jazde nie je nikdy príjemná. Profesionálny XC jazdci podstupujú mnoho príprav, aby mohli absolvovať preteky, preto je dôležité, aby bicykel vydržal tak dlho ako jazdec. Odstránením zložitých, alebo nepotrebných pohyblivých častí a tým že veci urobíte jednoduché ako je len možné, je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, že vás neprekvapí žiadny mechanický problém.

BOB & SQUAT

Tendencie známe ako húpanie "bob“ a zanorenie "squat" patria medzi nežiaduce pohyby pruženia. Zanorenie spôsobujú sily hnacieho ústrojenstva ktoré sa snažia stlačiť pruženie, zatiaľ čo húpanie môže byť dôsledkom príliš veľkého, alebo príliš malého "anti-squat" nastavenia, alebo len hmotnosť jazdca poskakujúca na sedadle počas ťahania.

Technológie

FAST ™ je Felt je patentovaný systém pre krátko zdvihové XC odpruženie. FAST je skratka pre "Felt Active Stay Technology", je to špeciálne vyladený „jednočapový systém“, pri ktorom Felt využil obrovské znalosti zo spracovania uhlíkových vlákien a naše obrovské závodné dedičstvo, aby vytvoril najrýchlejší XC bicykel na svete. Zdvih 100 mm (4 ") je ideálny pre závodný XC bicykel, umožňuje použitie jednoduchšieho dizajnu, ktorý môže byť prispôsobený k tomuto štýlu jazdy, vrcholom je použitie vlastností materiálu z uhlíkových vlákien. Zadný trojuholník je uspôsobený tak, aby bol flexibilný, v oblasti upnutia zadného kolesa a vrchných vzpier, čím vlastne nahrádza zadný čap. Vďaka tejto konštrukcii dosahujeme jednoduchosť jednočapového systému s jazdnými vlastnosťami štvorčapového.

Vlastnosti & Výhody


Karbón

Nízka hmotnosť

FAST ™ využíva optimalizované uhlíkové vlákna a minimálne množstvo mechanických čapov, čo zaručuje jednodielnemu zadnému trojuholníku neuveriteľnú ľahkosť, ale i tuhosť. Čapy a ostatný hardware váži spolu len 125g (EDICT FRD s titánovým hardvérom)! Pre každú časť FAST ™ pruženia je použitý len ten najlepší materiál. Nízka hmotnosť tohto systému ideálne zapadá k Edict XC závodnej platforme.

Jednoduchosť

FAST ™ systém používa karbónové vlákno s dlhou životnosťou a odolnosťou voči permanentnej deformácii, čo je jeho výhodou. Takáto konštrukcia dovoľuje Feltu odstrániť množstvo komplikovaných častí, ako mechanické čapy, ložiská a skrutky. FAST ™ tiež využíva Felt znalosti so spracovaním karbónových vlákien a stavbou bicyklov s požadovanou charakteristikou šliapania a pruženia, preto môže byť navrhnutý s tlmičom, ktorý nepoužíva príliš náročné, alebo komplikované vnútorné nastavenia. Pevnosť a jednoduchosť systému FAST ™ vzbudzuje v jazdcoch dôveru a pokoj, že bicykel Edict ich nesklame a nezlyhá, keď im bude najviac záležať na výsledku.

ANTI-BOB & ANTI-SQUAT

FAST ™ využíva flexibilitu zámerne. Zadné pruženie funguje ako listová pružina a napomáha zadnému tlmiču v boji proti silám hnacieho ústrojenstva, ktoré spôsobuje zanorenie "squat" a tiež jazdcom vyvolané húpanie "bob". Vďaka optimalizácii bodu otáčania sme dosiahli maximálnu efektivitu pedálovania a prijateľnú dráhu zadného kolesa, tým sme vytvorili základ s jednoduchým, efektívnym, nízko zdvihovým pružením .
Potom sme využili vlastnosti uhlíkových vlákien a zostrojili zadný trojuholník, ktorý napomáha tlmiču udržať pruženie v stabilnej pozícii zanorenia pruženia v takzvanom "sag" bode. Stručne povedané, zadný trojuholník je navrhnutý tak, aby bol neutrálny, uvoľnený, keď jazdec sedí na bicykli. Teda v pozícii, aby sa odpruženie mohlo stláčať, ale i expandovať z neutrálneho "sag" bodu. Aby sa pruženie dostalo z tohto bodu, musí prekonať nepatrné množstvo odporu, ktoré vytvára zadný karbónový trojuholník. Tento odpor je dostatočný, aby pomáhal neutralizovať nežiaduci pohyb zadného pruženia, ale nie tak veľký, aby bola ohrozená citlivosť systému na nerovnosti.



FELT EDICT 5 s pružením FAST™ (Model 2015) - viac o biku na http://www.feltbicykle.sk/katalog/xc-celoodpruzene-29quot/felt-edict-5

Ako to funguje

Neutrálna pozícia

FAST ™ systém pruženia zostáva v neutrálnom stave, keď naň pôsobí hmotnosť jazdca a takzvané "sag" zanorenie tlmiča je nastavené na optimálnu hodnotu 25%. V tomto momente karbón nie je namáhaný ani v jednom smere a je pripravený bojovať proti nežiaducim pohybom, ktoré vznikajú či už pri stlačení, alebo expanzii pruženia.

Stlačenie

Stlačenie zadnej stavby nastáva ak jazdec nie je na bicykli, alebo zadné koleso nemá kontakt s podkladom, vtedy je tlmič úplne roztiahnutý a flexibilné karbónové nohy a vzpery sú stláčané smerom k sebe. Toto je súčasťou FAST™ funkcie. Zadná stavba vykonáva opačný pohyb ako zadný tlmič. Tlmič sa rozťahuje a zadná stavba sa stláča.

Expanzia

Keď je tlmič úplne stlačený, flexibilné karbónové nohy a vzpery sú rozťahované ďalej od seba. Čiže keď je tlmič stláčaný, zadná stavba je rozťahovaná. Priestor medzi reťazovými vzperami a zadnou vidlicou sa mierne zväčšuje.

Materiál

Prostredníctvom špecifického vrstvenia uhlíkových vlákien a ich orientácie, boli Felt inžinieri schopní vytvoriť systém pruženia dostatočne vyhovujúci väčšine technických XC závodov, pritom stále dostatočne pevný a účinný pri pedálovaní.

Felt využíva pružnosť uhlíkových vlákien pri zadnom pružení odvtedy ako vytvoril prvý model Virtue v roku 2007. Vo Formule 1 tiež používajú pružiny z uhlíkových vlákien, pretože materiál má nízku hmotnosť a vysokú odolnosť proti deformácii. Autá Corvetta používajú podobný materiál na svojich listových pružinách od roku 1980, čo je svedectvom o dlhovekosti tohto materiálu v podobnej aplikácii ako na FAST ™ systéme.

Takže, v skratke, Felt sa rozhodol pre uhlíkové vlákna pre ich pružnosť a tlmiace vlastnosti, ktoré sú dôvod, prečo systém FAST ™ ponúka lepšiu efektivitu pedálovania než akékoľvek iné zložitejšie systémy pruženia. Vzhľadom k pomeru tuhosti karbónu k jeho hmotnosti, je tento materiál často považovaný za krehký – ale to rozhodne nie je.

Optimalizácia

Vyladenie & Nastavenie


FAST ™ bol navrhnutý tak, aby zadná stavba pod hmotnosťou jazdca bola v polohe "neutrál". Výhodou je účinnosť. Napomáha udržať zadné koleso a zavesenie zadnej stavby v optimálnej polohe pre efektívne šliapanie a vhodnú XC geometriu.
Nastavenie doporučeného zanorenia tlmiča "SAG" je prvým krokom k získaniu správneho nastavenia pruženia pre vás a váš štýl jazdy. Felt odporúča nastavenie vášho tlmiča na taký tlak, aby sa zanoril približne o 25% svojho zdvihu po nasadnutí na bicykel. Pre jednoduchší príklad, znamená to, že O-krúžok na tlmiči by sa mal zatlačiť dole okolo 9-11 mm od tesnenia.
Toto nastavenie tlmiča udržiava zadný trojuholník v jeho neutrálnej polohe, kedy jazdec sedí na bicykli, rovnako ako plne využíva ideálnu krivku vzduchovej pružiny a na zákazku pre tento systém nastavené tlmenie. Za pomoci flexibility zadného trojuholníka a optimálneho umiestnenia otočného bodu pruženia, sme dosiahli ostrú akceleráciu a na nerovnosti aktívne a citlivé zavesenie pruženia.

Znamená to, že každá nerovnosť cez ktorú prechádzate musí pohnúť len hmotnosťou zadnej časti (zadné koleso, kazeta, kotúč, zadný trojuholník atď ...). Ak predpokladáme, že zadná časť váži asi tak 2,5 kg, tak iba 2,5 kg musí byť presunutých na rozdiel od kombinácie hmotnosti jazdca a bicykla ako je to pri pevnom bicykli, ktorá je často takmer 35krát väčšia. Rozmýšľajte o tom ako o boji "odpružená hmota" vs "neodpružená hmota". Pomáha to šetriť energiu, ktorá vás poháňa vpred (aka-momentum) a to znamená, že budete musieť vynaložiť menej energie k zrýchleniu po každej nerovnosti, ktorú prekonáte.

Práca

Účinnosť

FAST ™ ponúka 100mm kompletne aktívneho zdvihu. Tento systém nepoužíva napnutie reťaze k zníženiu pohybu zadnej stavbu a tiež nepotrebuje žiadne príliš utlmené tlmiče pre splnenie svojho cieľa, dokázať bleskovo akcelerovať. Nezabúdajte, že Felt navrhuje svoje systémy odpruženia vždy spolu s príslušným rámom, aby ponúkol ten najlepší bicykel pre vaše potreby.
Debutoval v roku 2011, pruženie FAST ™ urobilo z modelu Edict ideálny terénny pretekársky stroj. FAST ™ odpruženie dáva jazdcovi konkurenčnú výhodu v porovnaní s inými, osvedčil sa už tým, že v prvom roku výroby vybojoval titul na majstrovstvách sveta XC v kategórii U23. S využitím prirodzených vlastností, ktorými disponujú uhlíkové vlákna a rokom testovania a vývoja, Felt vytvoril systém, ktorý je ľahší, účinnejší a vyžaduje si menej intenzívnej údržby ako iné konkurenčné systémy odpruženia. So systémom FAST ™ teraz XC jazdci a pretekári dostávajú to, čo potrebujú, aby svoje jazdy a súťaže pozdvihli na vyššiu úroveň.

Felt Edict 2015

Pozrite si kompletnú kolekciu našich nových Edict-ov na rok 2015 na http://www.feltbicykle.sk/katalog/xc-celoodpruzene-29quot
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Súčasné trendy v systémoch odpruženia

Súčasné trendy v systémoch odpruženia

Doba sa mení a s ňou aj to, aký systém odpruženia si kúpite na svojom novom biku. Poďme sa teda pozrieť, čo je na trhu dostupné a kam vývoj smeruje.
Unboxing: Felt Decree 3 - karbónový stroj na trail a enduro

Unboxing: Felt Decree 3 - karbónový stroj na trail a enduro

Lákajú vás náročné technické traily a spoznávanie hôr? To všetko vám umožní odolný a ľahký Felt Decree, ktorý sa ocitol aj u nás…
Séria cestných modelov Felt FR - s vetrom o preteky PR článok

Séria cestných modelov Felt FR - s vetrom o preteky

Porovnávať sa s tými najlepšími, dosahovať svoje maximá alebo len chuť sa do toho poriadne oprieť – vtedy je tu modelová rada FR a FRW od Felt.
keyboard_arrow_up