Peter Sagan je už oficiálne členom Tinkoff-Saxo - čo o ňom hovoria jeho kolegovia a úspešní cyklisti?

Peter Sagan je už oficiálne členom Tinkoff-Saxo - čo o ňom hovoria jeho kolegovia a úspešní cyklisti?

Od prvého januárového dňa si už môže definitívne obliekať žlto-modré farby zoskupenia Tinkoff-Saxo. Zmluva platí na tri roky. Spoločným cieľmi Slováka a družstva ruského milionára Olega Tiňkova je posilnenie tímu a posunutie kariéry trojnásobného víťaza bodovacej súťaže na Tour de France na vyššiu úroveň. Sagan už absolvoval s Tinkoff-Saxo viaceré akcie, všetky len vďaka špeciálnemu povoleniu, keďže podľa pravidiel UCI si jazdec nemôže po dobu platnosti zmluvy obliekať iné tímové farby. V prvý januárový deň sa už Sagan na rôznych sociálnych sieťach predstavil prvýkrát nielen v drese Tinkoff-Saxo, ale aj v tréningovej verzii oblečenia tohto tímu.

Čo hovoria na Petra Sagana jeho kolegovia a úspešní cyklisti


U jeho nového zamestnávateľa vidia potenciál na zlepšovanie výkonnosti. Žilinčan by sa mal v družstve sústrediť na klasiky, etapové prvenstvá a triumfy v bodovacích súťažiach. "Dobré by bolo, keby som začal vyhrávať veľké klasické preteky a pritom mal naďalej radosť z cyklistiky,“ vyjadril sa v rozhovore pre Gazzettu dello Sport Sagan.

Prioritou aj zelený dres na Tour de France

Aj v tomto roku by jednou z jeho priorít mal byť zisk zeleného dresu za triumf v bodovacej súťaži na Starej dáme, ako sa zvykne vravieť slávnej Tour de France. A to aj napriek zmene bodovacieho systému, ktorý zvýhodňuje víťazov šprintérskych etáp nad komplexnejšími pretekármi. Rovnako však musí mladší z bratov Saganovcov rátať aj s tým, že sa s ním ráta ako podporným elementom pre Španiela Alberta Contadora a jeho útok na celkové víťazstvo na Tour. Populárny "El Pistolero" (pištoľník) dokonca ohlásil útok na náročné double: Giro d´Italia + Tour de France. "Nemal by to byť až taký problém podporovať Contadora a zároveň jazdiť na zelený dres. V roku 2012 sme v tíme Liquigas tiež všetci pomáhali Vincenzovi Nibalimu, ktorý skončil celkovo tretí, a ja som popri tom stihol získať zelený dres za bodovaciu súťaž. Pravda, celý tím musí príkladne spolupracovať,“ uviedol Peter Sagan.

Cieľ Olega Tiňkova mať v roku 2016 najúspešnejšie družstvo v profesionálnej cyklistike

Získanie Sagana je súčasťou stratégie Olega Tiňkova mať v roku 2016 najúspešnejšie družstvo v profesionálnej cyklistike. "Sagan je skvelý športovec, sympatický človek a má v tomto športe najväčšiu marketingovú hodnotu," vysvetlil Tiňkov v rozhovore pre CyclingNews.com dôvody, prečo preplatil ostatných záujemcov. "Contador zostáva kapitánom nášho tímu, pretože je lídrom na preteky Grand Tour. Peter však má tiež veľkú charizmu. Samozrejme, potrebuje vyhrať prvú veľkú klasiku, čo sa mu ešte nepodarilo. Som presvedčený, že ju vyhrá v našom tíme. Každý videl, čo sa mu stalo počas poslednej jari. Nevyhrával preteky, lebo nemal za sebou silnú podporu družstva. Naše je oveľa silnejšie a môžeme mu v mnohom pomôcť. S jazdcami, ktorých sme angažovali, môžeme hrať svoju hru a miešať karty s dvoma skvelými cyklistami," konštatoval Tiňkov.

Peter Sagan je v profesionálnom pelotóne od roku 2010. Svoju kariéru vo veľkej cyklistike doteraz spájal s tímom Cannondale, ktorý sa v minulosti volal aj Liquigas. V roku 2009 ho testoval vtedajší Quick Step, ale rozhodol sa ho neangažovať. Sagan sa stal trikrát víťazom bodovacej súťaže na Tour de France, na slávnych pretekoch vyhral za tri roky štyri etapy. Na Vuelte si vybojoval štvornásobný majster SR tri prvenstvá, medzi jeho úspechy patria aj triumfy na Okolo Sardínie 2011 a Okolo Poľska 2011, Gent - Wevelgem 2013, Brabantský šíp 2013, GP Montreal 2013 či E3 Harelbeke 2014. V profesionálnom pelotóne dosiahol 68 víťazstiev, najviac - 22 - v roku 2013.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up