Reportáž: Čergovská stopa 2015 - Ideálna zimná akcia

14.02.2015 8:45 slniečko svieti a teplota vonku pomaličky stúpa na plusové hodnoty. Keďže čas je už značne pokročilí a štart kvôli mne neposunú, rezkejšie zliezam z postele. Rýchla ranná príprava, nahadzujem bike do auta a už aj s celou rodinkou fičíme do Raslavíc. Samozrejme, že som zabudol na raňajky. Manželka ma však už pozná a zachraňuje situáciu pripravenými rožkami .

Keďže nebývam ďaleko, za pár minút sme v Raslaviciach pred kulturákom. Obsadené parkovisko naznačuje, že počet účastníkov bude rekordný. Rýchlo vyberám bike z auta a lúčim sa s rodinkou, ktorá pokračuje ďalej. Registráciu stíham len na poslednú chvíľu. Musím povedať, že som vybavený naozaj bleskovo. Vak s bundou na cestu dole hádžem do pripraveného auta a pevne verím, že ho hore nájdem. Utekám na štart...


Autor: stulobiker

Štart

Toľko čo som sa zaradil do davu, je odštartované. Masa asi 200 cyklistov sa hýbe sprvu pomaly (zrejme preto že som na konci davu). Opúšťame Raslavice a ja si pomaly začínam hľadať svoju skupinku. Hneď od začiatku sa ide do mierneho stúpania, tak tempo volím radšej pozvoľné, ved ten pravý kopec začne až v Hertníku. Prvé asfaltové kilometre ubiehajú rýchlo. Na ceste je relatívne sucho, takže nehrozia nejaké pády.


Autor: jaro180

Po príchode do Hertníka sa však situácia výrazne mení. Suchý asfalt vystriedala voda, sneh a ľad. Slečnu predo mnou rozhádzala zamrznutá mláčka. Keďže viem, že ďalej to bude už len horšie idem radšej pred ňu. Vošli sme do lesa a povrch je už len utlačený sneh, ide sa dobre. Na udržanie sa v stope netreba zatiaľ veľa úsilia. Výškove metre pomaly pribúdajú. Naša skupinka sa zredukovala už len na mňa a kolegu predo mnou. Raz je v vpredu on raz ja. Ideme si svoje. Užívame zasneženú krajinku a samozrejme poteší aj slniečko predierajúce sa cez konáre stromov. Asi v polovici kopca začínam cítiť bolesť v pravom kolene. Zvoľňujem a kolega odchádza dopredu. V duchu nadávam na zlu veľkosť rámu. Keď ani po pár sto metroch bolesť neprechádza zastavujem. Par sekúnd na vydýchanie, zopár pohybov na rozcvičenie a hneď je to lepšie.


Autor: jaro180

Percenta stúpania pribúdajú. Keďže už to tu poznám, viem, že do vrchola je ešte asi kilák a pol. Podklad sa medzi tým zmenil z utlačeného snehu na sypký. Už nie je jedno, v akej stope človek ide. Na udržanie sa na biku treba aj nejakú techniku. V duchu ľutujem kamošov, ktorí došli na cesťákoch s krosovými plášťami. Viem, že tu už im nepomôže nič. Asi kilometer pred koncom stúpania skúšam zamknúť tlmič a pomohlo to. Dobieham kolegu zo skupinky a netrvá dlho, nechávam ho za sebou. Zopár serpentín a vrchol je už blízko. A konečne vrchol. Odomykám tlmič a posledných par stovák metrov po rovinke do cieľa už idem v celkom rezkom tempe. Cieľová páska a sme tam.

Cieľ

Hore je skvelo. Počasie, hudba, spoločnosť na chate, proste všetko ako ma byť. Po chvíľke začínajú dochádzať prví súťažiaci z dlhej trate. Najlepší čas na čaj a guláš. V cieli je stále viac ľudí a kapacita chaty pomaly nestíha. Počasie však praje, takže nieje problém byť aj vonku.


Autor: jaro180

Vyhodnotenie, tombola všetko prebieha hladko. Veď predsa Čergovská stopa už tu je nejaký ten rok a muchy sú už vychytané. Jedine čo sa dá vytknúť je snáď len prejazd pretekárov z dlhej trate do druhého kola. Jedna skupinka tu odbočila zle a vrátila sa až do Raslavíc. Čergovská stopa však vyhodnotením nekonči a voľná zábava tu pokračuje až do noci.

Avšak mňa rodina očakáva v Bardejove, tak sadám na bike a spúšťam sa z chaty dole. Našťastie vak s bundou som si hore našiel, takže cestou dole nemrznem. Čo viac k tomu dodať? Teraz už len doliečiť tú nádchu, ktorú som si po ceste uhnal a o rok azda znova sa vidíme na Čergove.

Výsledky

Krátka trať (pdf)
Dlhá trať (pdf)

Fotogaléria




Viac záberov si môžete pozrieť vo fotogalérií.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Čergovská Stopa 2015

calendar_today 14.02.2015
label MTB maratón
place Raslavice (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
Reportáž: Bachureňská Winter MTB Sedmička - štart sezóny ako sa patrí

Reportáž: Bachureňská Winter MTB Sedmička - štart sezóny ako sa patrí

V sobotu 18. februára sa konal nultý ročník týchto zimných pretekov v obci Uzovské Pekľany, kúsok od Sabinova v pohorí Bachureň. Bike a zima sú pre mňa ideálne spojenie, a tak som nemohol chýbať.
keyboard_arrow_up