Kráľovskú etapu Okolo Ománu vyhral Ferri a Sagan je už 237 dní bez víťazstva

Kráľovskú etapu Okolo Ománu vyhral Ferri a Sagan je už 237 dní bez víťazstva

Španiel Rafael Valls Ferri z tímu Lampre vyhral kráľovskú štvrtú etapu cyklistických pretekov Okolo Ománu, ktorá viedla od mešity Qaboos Grande do Zelených vrchov na Jabal al Akhdhar a merala 189 km. Dvadsaťsedemročný rodák z Alcoy sa vďaka triumfu posunul aj na prvé miesto celkového poradia. Druhý prišiel do cieľa tímový kolega Petra Velitsa z BMC Tejay van Garderen, tretí bol Alejandro Valverde z Movistaru.

O osude piatkovej etapy sa rozhodovalo v záverečných jedenástich kilometroch po rýchlostnej prémii, cyklisti sa vyšplhali z nadmorskej výšky 550 do 1235 m. Do súboja o prvenstvo sa zapojili predovšetkým skvelí vrchári. Zo začiatku útočil Vincenzo Nibali, ale potom mu došli sily a zo skupiny favoritov vycúval. Vpredu chýbal aj doterajší líder pretekov Fabian Cancellara, ale aj Peter Sagan, ktorý finišoval na 92. priečke, za víťazom zaostal o 9:19 min. Peter Velits bol 62.


Peter Sagan podáva pravidelne výborné výkony, bojuje o úspechy, ale na víťazstvo už čaká takmer osem mesiacov. Počas 237 dní sa viackrát priblížil k triumfu, ale na cieľovej páske bol neskôr ako jeho súperi. Na výhru čaká už 237 dní, naposledy sa tešil v rámci slovenského šampionátu v júni v Slavkove pri Brne.

Od posledného víťazstva sa dostal osemnásťkrát do najlepšej päťky výsledkovej listiny. Na Tour de France bol počas prvých siedmich dní vždy v Top 5, ale ani raz nevyhral. Na Vuelte bol druhý, tretí či štvrtý a nepodarilo sa mu uspieť ani na majstrovstvách sveta.

Sagan si mal napraviť chuť počas pretekov v Katare a Ománe, ale pribrzdili ho zdravotné komplikácie. V pelotóne v Ázii zatiaľ vládne Nór Alexander Kristoff, ktorý má štyri triumfy. Sagan už vlani v porovnaní s minulosťou išiel s víťazstvami dole. V roku 2014 sa tešil sedemkrát, kým v rokoch predtým 22-krát (2013), 16-krát (2012), päťnásťkrát (2011) a päťkrát (2010).

Majiteľ tímu Tinkoff-Saxo Oleg Tiňkov očakáva od slovenskej medzisezónnej posily svojho cyklistického tímu Petra Sagana triumfy na dvoch - troch veľkých klasikách, nechce však dostávať Žilinčana pod tlak. "Ak neuspeje, budem sklamaný, ale nezahluším ho," predznamenal Tiňkov v rozhovore pre AS a špecifikoval, ktoré prvenstvá by mu urobili najväčšiu radosť: "Podujatie Miláno - San Remo, ktoré zvyknú označovať ako Classicissima, a Okolo Flámska. Azda najvyššie staviam ´Flámsko´, ktoré fanúšikovia vyzdvihujú pre mačacie hlavy, rôznorodý povrch a celkovú náročnosť." Informácie zverejnil web biciclismo.com.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Ománu

4. etapa (mešita Qaboos Grande - Jabal Al Akhdhar, Zelené vrchy, 189 km)

1. Rafael Valls Ferri (Šp.) Lampre 5:46:48 h, 2. Tejay van Garderen (USA) BMC +5 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +19, 4. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +22, 5. Thibault Pinot (Fr.) FDJ +35, 6. Rui Costa (Portug.) +49, ... 62. Peter Velits (SR) BMC +6:04 min, 92. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +9:19 min

Priebežné poradie po 4. etape


1. Rafael Valls Ferri (Šp.) Lampre 18:05:44 h, 2. Tejay van Garderen (USA) BMC +9 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +19, 4. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +32, 5. Jacques Janse van Rensburg (JAR) MTN-Qhubeka +1:04 min, 6. Louis Meintjes (JAR) MTN-Qhubeka +1:08, ... 56. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +9:29 min, 63. Peter Velits (SR) BMC +10:51 min
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
keyboard_arrow_up