FELT technológia zadného pruženia EQUILINK

Equilink™ používa Felt na svojich trail a all-mountain bicykloch. Bol vyvinutý pre maximálnu efektivitu pri pedálovaní a zároveň tak, aby zachoval tlmič úplne aktívny. Ideálne zadné pruženie pre celodenné dobrodružstvo, alebo agresívnu jazdu na trailoch. Equilink™ pruženie prispieva k rýchlejšiemu stúpaniu a rýchlejšej jazde dole kopcom.

Equilink™ debutoval v roku 2007 ako prvý odpružený systém mal za hlavnú úlohu odstrániť negatívne vplyvy, akými sú pohupovanie od šliapania, blokovanie a zdvíhanie zadnej stavby spôsobené brzdnými silami a to vďaka veľmi šikovnej konštrukcii. Od tej doby bicykle s Equilink ™ pružením získali početné redakčné a mediálne ocenenia, vrátane Outside Magazine’s Gear of the Year. Equilink™ bol navrhnutý tak, aby si ľahko poradil s každým druhom prekážky a zároveň udržal maximálnu efektivitu šliapania. To umožňuje akémukoľvek bicyklu s pružením Equilink ™ s ľahkosťou stúpať do kopca a zároveň hravo prekonávať aj tie najtechnickejšie klesania.


Výzva - všestranný systém odpruženia

Na základe podnetov od tímu dizajnérov a inžinierov, bol Equilink™ vyvinutý ako ideálny systém pruženia pre všestranné použitie v teréne. Je spoľahlivý, trvanlivý, efektívny a zároveň poskytuje ničím neobmedzované aktívne pruženie. Vďaka účinnosti pruženia Equilink™ sú športovci schopní dosiahnuť a rozšíriť svoj fyzický potenciál.


Efektívnosť pedálovania

Pruženie a sily vznikajúce pedálovaním by mali byť vzájomne izolované, alebo inač povedané, ani zadný tlmič ani prevodové ústrojenstvo by sa nemali ovplyvňovať navzájom. Znamená to, že zadné koleso zostáva v kontakte s terénom, čoho výsledkom je, že každé šliapnutie do pedálov sa premieňa na pohyb dopredu. Už žiadne ďalšie neplynulé pedálovanie na rozbitom, alebo technickom teréne.

FELT COMPULSION 10 a FELT COMPULSION 10 s technológiou zadného pruženia EQUILINK™


Spoľahlivosť & Trvanlivosť

S každým novým vylepšením, sa Equilink ™ stal spoľahlivejším a jeho životnosť bola zvýšená. Hardware, ktorý drží systém spolu, sa výrazne zlepšil od prvej generácie Equilink™. Felt odborníci na odpruženie neustále testujú a zlepšujú tento systém, aby sa ubezpečil, že Equilink ™ je pripravený odolávať všetkým nástrahám každodenného jazdenia.

BOB & SQUAT

Tendencie známe ako húpanie "bob" a zanorenie "squat" patria medzi nežiaduce pohyby pruženia. Zanorenie spôsobujú sily hnacieho ústrojenstva, ktoré sa snažia stlačiť pruženie, zatiaľ čo húpanie môže byť dôsledkom príliš veľkého, alebo príliš malého "anti-squat" nastavenia, alebo len spôsobené hmotnosťou jazdca poskakujúcou na sedadle počas ťahania. Pri iných konkurenčných systémoch pruženia sa spoliehajú na napnutie reťaze v boji proti húpaniu, zanoreniu a spätnému rázu od pedálov (kickback). Pruženie Equilink™ spája horné i dolné rameno, aby sa pohybovali v súzvuku, pre dosiahnutie izolovaného a aktívneho odpruženie.

Mágia Equilink™ spočíva v systéme, ktorý oddeľuje sily pedálovania od pruženia. Znamená to, že tlmič zostáva plne aktívny, zatiaľ čo celý systém prináša extrémnu efektivitu pedálovania. Bicykel vybavený systémom Equilink™ je extrémne efektívny v dôsledku nezávislosti síl pruženia a pedálovania.

Equilink™ dostal svoje meno podľa ramena, ktoré tvarom pripomína psiu kosť a spája horné a dolné rameno pruženia dohromady. Spojenie medzi horným a dolným ramenom neutralizuje proti sebe pôsobiace sily pruženia a pedálovania a tým ich "equalizuje" čiže vyrovnáva.

Vlastnosti & Výhody


Vyšší zdvih

Equilink™ bol navrhnutý ako systém pruženia určený pre univerzálne a all-mountain celoodpružené bicykle a to tak, aby poskytoval najlepšiu charakteristiku pedálovania, pruženia a prinášal tú najefektívnejšiu jazdu, aká je len možná. Bicykle postavené na platforme Equilink™ poskytujú rovnakú efektivitu pedálovania, ako pretekárske XC bicykle, ale ponúkajú vyšší zdvih. Dizajn je trochu robustnejší a tým o niečo ťažší ako systém FAST™. Vývojom sme hmotnosť redukovali na minimum, ale bez kompromisov vo výkone.

Vpravo Fast™ / vľavo Equilink™
Fast a Equilink

Separácia

Sily vytvorené tým, že šliapete pôsobia na zadné odpruženie a vytvárajú húpanie, alebo zanorenie pruženia. Pod ťahom, sa napnutie reťaze snaží ťahať spodné rameno dole, zatiaľ čo horné rameno je hmotnosťou jazdca ťahané hore. Vzhľadom k tomu, že tieto dve ramená sú spojené, protichodné sily sa navzájom rušia. Znamená to, že aj keď šliapete do pedálov, je pruženie úplne aktívne a pripravené absorbovať nerovnosti.

ANTI-BOB & ANTI-SQUAT

K zanoreniu pruženia "Squat" dochádza, keď naň pôsobí telesná hmotnosť jazdca a sily prichádzajúce s akceleráciou. Táto akcia môže viesť k plytvaniu výkonom, alebo potenciálne k strate energie. Premysleným umiestnením bodov spojenia tiahla s horným a dolným ramenom, inžinieri z Feltu dosiahli, že systém trochu viacej ťahá za horné rameno (modrá), ako za to spodné (šedá). Tento "ťah" neguje "squat" aj "bob" rušením síl spôsobených ťahom reťaze.


Jednoduchosť

Prostredníctvom strategicky rozmiestnených čapov na hliníkovom zadnom trojuholníku, alebo špecificky naladenej zadnej stavbe s karbónu, bol Felt schopný vytvoriť systém, ktorý má nízke nároky na údržbu a je tak jednoduchý, ako je jedinečný.


Ešte jeden faktor bolo treba zobrať do úvahy pri projektovaní pruženia Equilink ™ a to je brzdenie. Sily z brzdenia spôsobujú buď zanorenie alebo zdvíhanie a ovplyvňujú citlivosť pruženia v závislosti od systému pruženia. Systém Equilink™ nie je ovplyvňovaný brzdnými silami - je voči týmto silám imúnny.

Bicykle so systémom Equilink™, ktoré majú hliníkovú zadnú stavbu, aby fungovali rovnako ako bicykle vo verzii s karbónovou stavbou, majú jeden čap na vyše, umiestnený nad zadnou osou. Pri karbónovej zadnej stavbe je tento čap nahradený flexiou karbónu.

Ako to funguje?

Na jeho účinnosť vyplýva z jeho schopnosti bojovať proti pohupovaniu spôsobenému pedálovaním a ďalším nežiaducim pohybom odpruženia, spôsobom vzájomnej izolácie. Základom sú dve oblasti v rámci tohto systému, každá navrhnutá tak, aby riešila iný problém. Spoločne tvoria systém pruženia Equilink™.


Pohupovanie spôsobené pedálovaním

Zostava štyroch predných ramien je zodpovedná za negovanie síl spôsobených ťahom a predĺžením reťaze, čo v konečnom dôsledku vedie k pohupovaniu "bob" a spätnému rázu pedálov "kickback". Tento systém rieši oba druhy síl, pričom každá z nich má negatívny účinok na pruženie.

Pruženie

Zostava štyroch zadných ramien má na starosti len jednu prácu: umožniť bicyklu zachovať neobmedzený pohyb vpred. Tým, že sa zadné koleso pohybuje po nerovnom teréne ľahko a udržuje ho v kontakte s povrchom pomocou kompresie a odskoku, vaša rýchlosť, ovládanie a účinnosť dramaticky vzrastá.

Optimalizácia

Spätný ráz pedálov

Niekedy väčší vplyv na plynulosť jazdy majú iné veci. Jedným z príkladov je "spätný ráz pedálov". Je spôsobené tým, že "predlžuje" vzdialenosť medzi prevodníkmi a kazetou. Vzhľadom k tomu, že sa dĺžka reťazovej linky predlžuje a reťaz sa nevie prispôsobiť tomuto nárastu dĺžky, pedále majú tendenciu tlačiť smerom vzad na nohy jazdca. V podstate, pruženie a kľuky hrajú "preťahovanú", kde reťaz je povraz. Tento odpor zabraňuje jazdcovi plynulo šliapať dopredu, lebo produkuje "spätný ráz".

Vďaka precíznemu kalkulovaniu rovnováhy medzi pohybom zadnej osi vzad a nahor, Felt dosiahol vyvážený pohyb zadnej osi kolesa, ktorý znižuje negatívne vplyvy, ako predlžovanie reťazovej linky a minimalizuje spätný ráz od pedálov.

Ideálne nastavenie?

Pretože neexistuje žiadny jediný ideálny bod, alebo preferované nastavenie, pokiaľ ide o funkčnosť systému Equilink™, efektívnosť pedálovania a výkonnosť nie je ovplyvnená rôznymi nastaveniami tlmiča – jednoducho si ho nastavte pre mäkší, alebo tvrdší pocit a to bez obáv, že to bude mať vplyv na výkon!

Na rozdiel od iných platforiem pruženia Equilink™ poskytuje účinnosť v každom prevodovom pomere. To znamená, že Equilink™ ponúka rovnaké správanie sa systému pruženia a efektivitu pedálovania pri ľubovoľnom zaradenom prevodníku, alebo pastorku na kazete. Zatiaľ čo mnohé konkurenčné systémy sa správajú ideálne len pri určitom zaradenom prevode.


Felt Equilink™ systém pruženia bol navrhnutý s hlavným cieľom - všestrannosť. Chceme navrhovať a vyvíjať najlepšie bicykle na svete, preto sme rýchlo identifikovali oblasť s potenciálom na preskúmanie. Po výskume, spolupráci, diskusii, dizajne, revízií a skúškach, sa narodil Equilink™. Používame ho na všetkých našich Felt trail a all-mountain bicykloch. Equilink™ prechádza vylepšeniami každý rok od svojho vzniku, aby bol ešte lepší a dokonalejší.

FELT VIRTUE 1 (2015)


Pozrite si kompletnú kolekciu FELT 2015 http://www.feltbicykle.sk/katalog/horske-bicykle
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kde robím chyby v zjazde alebo ako byť rýchlejší

Kde robím chyby v zjazde alebo ako byť rýchlejší

Kto by nechcel jazdiť z kopca rýchlejšie a s väčšou istotou? Ja áno a preto som poprosil dobrého enduro jazdca, nech mi pomôže odhaliť, kde treba zapracovať.
Ako si užiť bikovanie na trailoch, aj keď si žena, v 3 bodoch

Ako si užiť bikovanie na trailoch, aj keď si žena, v 3 bodoch

Ak si žena a pohybuješ sa v okruhu cyklistov, určite máš kamaráta/frajera/manžela, ktorý chodí jazdiť na tie „zabíjacké traily".
Séria cestných modelov Felt FR - s vetrom o preteky PR článok

Séria cestných modelov Felt FR - s vetrom o preteky

Porovnávať sa s tými najlepšími, dosahovať svoje maximá alebo len chuť sa do toho poriadne oprieť – vtedy je tu modelová rada FR a FRW od Felt.
keyboard_arrow_up