Pozvánka a reportáž: Kamil Tatarkovič vyhral 1.kolo série závodov WBS

Pozvánka a reportáž: Kamil Tatarkovič vyhral 1.kolo série závodov WBS

Koniec nudy, začala sa po období zimy downhillová sezóna! Tí, ktorí nepoznáte seriál pretekov WBS (Wood Bike Series) by ste mali vedieť, že ide o menšie downhillové podujatia, ktoré sa konajú spravidla v oblasti Zlína alebo Brna. Trate týchto pretekov nie sú tak náročné ako trate slovenského a českého pohára, takže na svoje si prídu začiatočníci, ktorí si chcú vyskúšať po prvý raz pretekanie, ale aj profi pretekári, ktorí si môžu pomeriť sily s mladými talentami. Princípom pretekania vo WBS je tzv. RZ (rychlostní zkouška/rýchlostná skúška). Väčšinou sa idú 4 RZ na dvoch tratiach, čiže každú trať idete dvakrát, časy sa pri týchto pretekoch sčítavajú, takže si to vyžaduje stále plnú koncentráciu a nechybovať.

Lokality: Wood Bike Series 2015

  • 21.03.2015 (So) Bučovice
  • 12.04.2015 (Ne) Otrokovice
  • 02.05.2015 (So) Slopné
  • 05.07.2015 (Ne) Trnava (CZ)
  • 22.08.2015 (So) Podkopná Lhota
  • 13.09.2015 (Ne) Zlín
  • 24.10.2015 (So) Kyčerka

Viac o sérii si môžete prečítať na: http://www.bikegeneration.cz/

Reportáž: 1. kolo WBS Bučovice



Pretekári sa tento rok po prvý raz opreli do gúm v zákrutách na území bučovického lesoparku Kalvária, kde miestny Fesť tým riadený drtivými pokynmi riaditeľa závodu Lukáša Smejkala pripravili krátke, ale divácky atraktívne a fyzicky náročné trate. Počasie vyšlo na jednotku a všetci si užili poriadnu porciu prachu a slniečka hneď na úvod sezóny.


V Bučoviciach sa pretekalo na 4 RZ, ktoré sa išli na dvoch krátkych, približne 30 sekúnd trvajúcich tratiach. Po dlhej dobe sa tiež išli 2 RZ naraz, takže sa fanúšikovia ani jazdci nenudili a mohli si to dávať pekne oldschoolovo v dueli. "Chudák" Michal Berka koľkokrát ani nevedel, či komentovať jednu alebo druhú RZ, ale nakoniec to zvládol bravúrne ako speakmajster. Do závodu odštartovalo úctyhodných 164 jazdcov a jazdkýň, medzi nimi napríklad legendárny Vlasta Hynčica, Kamil Tatarkovič. Do cieľa ich došlo 157. Závodu sa bohužiaľ nevyhýbali ani dva ťažké pády zakončené zlomeninami, chalani už by v tejto chvíli mali byť po operáciách a ležať doma, takže im prajeme skoré uzdravenie a rýchly návrat medzi pásky.

Pád

Priebeh pretekov

Ale teraz už k samotnému preteku. Prvú RZ ovládol Peter Šmíd, nasledovaný o 0,5 sekundy pomalším Petrom Malým (Maloch Racing Team) a Vladimírom Srněnským (Specialized Planet Bikes Team) s rovnakým časom. Ešte sa nestihla skončiť RZ1 a už sa štartovalo druhé kolo, ktoré o 0,1 sekundy ovládol Peter Malý pred Martinom Kolajíkom (SBT Fryšták) a 0,2 sekundy pred Kamilom Tatarkovičom (FDC Commencal Team). Tretiu rýchlostná skúšku ovládol opäť Peter Šmíd o 0,1 sekundy pred Petrom Malým a 0,2 sekundy pred Kamilom Tatarkovičom. Chyboval Srněnský, ktorý vo výjazde na betónový chodník zatiahol za plyn, a podkĺzlo mu zadné kolo. Celkovo sa teda prepadol a na treťom mieste ho vystriedal Kamil Tatarkovič.


Na poslednej RZ prišli veľké zvraty v celkovom poradí. Kamil sa rozhodol, že ukáže mladším ročníkom, prečo jazdil v továrnom tíme Kona Les Gets, Petrovi Malému nadelil 0,9 sekundy a celkovo ho preskočil o 0,2 a vyhral. Druhé miesto v tejto RZ obsadil Vladimír Srněnský, tretí bol Tomáš Navrátil (Gienger Carabik Bike Team). Veľkú chybu spravil Peter Šmíd, ktorý spadol tesne pred cieľom a pripravil sa tak o miesto na stupňoch víťazov.

Ďalší pretek sa už nezadržateľne blíži a 12. apríla sa v meste Otrokovice, na kopci nad Kynologickým ústavom, na ktorý by sme vás radi pozvali.

Skok

Rozhovor s víťazom Kamilom Tatarkovičom

Za koho jazdíš a koľko máš rokov?
Jazdím za Commencal FDF Team a mám 29 rokov.

Prečo si došiel na WBS?
Dlhšiu dobu som žiadny pretek nešiel a na víkend hlásili dobré počasie, tak prečo zostávať doma? Na WBS je vždy super atmosféra a zábavné trate a je to zároveň i dobrý tréning, kde človek musí ísť niekoľko meraných jázd bez chyby.


Čo trate?
Trate boli zábavné, len škoda, že tak krátke. O to bolo vo finále pretekanie náročnejšie, pretože rozhodoval každý detail a každá desatinka.

Bol súboj ťažký?
Na WBS jazdí plno mladých chalanov, ktorí sú na tento formát pretekania a na trate zvyknutí a je ťažké s nimi držať krok. Jednoduché to určíte nebolo, chalani jazdia dosť rýchlo!

Ako dlho žiješ bikom... a čo si dokázal?
Na biku pretekám už 25 rokov, pričom posledné 2 roky je to kvôli ostatným aktivitám o dosť menej. Asi najviac si cením víťazstvo vo svetovom pohári vo fourcrosse v roku 2006, a tretieho miesta vo svetovom pohári vo fourcrosse celkovo, v rovnakom roku. Tiež som rád, že i po tak dlhej dobe ma bike stále baví, a že som vďaka nemu precestoval kus sveta a stretol skvelých ľudí.

report_problem Našiel si v texte chybu?
adamoliva89 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Pozvánka: Mesiac október - koniec sezóny je ešte ďaleko

Vrchol pretekov už máme viac-menej za sebou, ale sezóna rozhodne nekončí.
Pozvánka: L'Etape Czech Republic 2023 - bitka o štartovné

Pozvánka: L'Etape Czech Republic 2023 - bitka o štartovné

Najlepšie podujatia sa často dopredu vypredajú, v prípade L'Etape Czech Republic ma to neprekvapuje. Šanca na štart tento rok ešte je, prípadne si zaistite ten budúci.
Pozvánka: Mesiac jún - leto začína nabitým kalendárom

Pozvánka: Mesiac jún - leto začína nabitým kalendárom

Jar máme takmer za sebou a dúfajme, že už aj teploty budú viac letné. Nabitý kalendár značí, že v júni sa bude vo veľkom pretekať.
keyboard_arrow_up