Tip na cykloturistiku - Útulňa Limba pod Rakytovom

Ešte minulú jeseň som bol ukecaný na turistiku. Som bajker a nevidím dôvod, prečo by som mal chodiť do hôr pešo, ale mám kamarátov, ktorí v tom vidia zmysel a cca raz ročne im podľahnem. Tipujem, že iba málokto z vás pozná turistickú útulňu Limba pod Rakytovom vo Veľkej Fatre.

Táto ustanovizeň funguje asi dve-tri sezóny. Za 5 eur vás prenocujú a majú tam pivo (nečapujú) a fakt dobrú slivovicu. V podstate, všetky informácie, ktoré potrebujete vedieť, ale je tu ešte jedna, a to, že k chate sa dá dostať na bajku. Chata má prístupovú cestu, ktorá je normálne naznačená na mape a bežne tam chodia ľudia na bajku. Jedná sa o klasickú lesnú cestu, ktorá začína ako asfaltka pri horárni Teplé kúsok za Liptovskou Osadou v smere na Liptovské Revúce. Rozhodne to nie je výlet pre rodiny s deťmi, ale okrem záveru sa cesta k chate príjemne kľukatí a výškový rozdiel 600 metrov naberá len pozvoľne.


Samozrejme ako je zvykom pre národné parky, v niektorom bode určite natrafíte na stopy po ťažbe, či už v podobe rozbahnenej cesty alebo oceľových lán na miestach, kde by ste ich nečakali. Toto platí pre jeseň 2014. Je možné, že už je všetko upratané a ťažba skončila. Určite to ale nie je na výlet po dažďoch a za mokra.


Zatiaľ táto trasa nie je zaznamenaná na Cykloserveri vo svojej plnej dĺžke, čo je samozrejme škoda. Touto cestou by som chcel poprosiť bajkerskú verejnosť s príslušným meracím zariadením o zhotovenie gpx tracku a následné poslanie borcom z Cykloservera, nech to vybodkujú ako odporúčanú cyklotrasu. Ak tam niekto budete merať cestu, myslite na to.


Po odpočinku pri jazierku vedľa chaty s pivkom v ruke vás určite napadne, že či by sa oplatilo ísť na hrebeň. Poviem len toľko, že je to strmô. Hneď ako druhé vám napadne, že sa dole, naspäť do Osady, spustíte po žltej značke. Úvaha je to správna, srdce bajkera a odvaha po pive a slivovici spravia svoje, ale takisto neodporúčam. Je to divočina. Pár úsekov by sa aj dalo, ale sú tam popadané stromy a v druhej polovici veľa voľných kameňov vo vysokej tráve. Nie som geológ a ani geodet, ale z laického pozorovania bez bližšieho skúmania googlovaním, sa mi vidí, že tam v období druhohôr zvykli byť kamenné lavíny a všetky tie balvany ostali v Teplej doline.




Žiadny singletrack roka sa nekoná. Je to čistá cykloturistika. Škoda, že táto lokalita je pre bajkera dosť od ruky a nedá sa to rozumne nakombinovať do okruhu. Na druhej strane, atmosféra na chate a jej stály obyvatelia ma nepriamo prinútili napísať tento post a nenechať si toto miesto len pre seba. Ak sa aj na Limbu nevyberiete na bajku, určite odporúčam ako alternatívu ku Chate pod Borišovom, ak sa rozhodnete pre hrebeňovku Veľkej Fatry napešo. Všetky kontakty a čerstvé foto nájdete na ich aktívnom profile na Facebooku.

Chuťovka na záver. Ráno na chate, cca o siedmej počujeme výstrel. Neskôr dole v doline nachádzame aj dôvod. Pravdepodobne sa jednalo o samovraždu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Hodnotiť niečo ako „naj“ bude vždy subjektívne, ale k tomuto tvrdeniu máme pádne argumenty. Poďte sa presvedčiť, či nepreháňame a užiť si naplno jesennú atmosféru.
Peru - prechod cez bikepackingový klenot (3. časť)

Peru - prechod cez bikepackingový klenot (3. časť)

Posledná časť príbehu o prechode cez peruánsku divočinu, ktorý sa odohráva vysoko nad hladinou mora.
Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Že nevieš, čo to je soft bikepacking? To je úplne v poriadku, pretože tento termín mi napadol práve teraz. Na druhej strane, s veľkou pravdepodobnosťou si už takýto typ výletu absolvoval. A ak nie, tak potom ti naň tento článok možno spraví chuť.
keyboard_arrow_up