Ako zmapovať naše traily raz a pre vždy (a pre všetkých)?

Poznáš zaujímavé traily v svojom okolí a chcel(a) by si objaviť ďalšie, či prípadne získať ďalšie informácie od niekoho, kto je na nich doma? Takéto funkcie, spolu s automatickou detekciou prejdených terénov a trailov nájdeš vo Výjazdoch. Avšak hlavne čo sa trailov týka, potrebujeme aj Tvoju pomoc pri mapovaní. V článku Ti ukážeme aké je to jednoduché a ako Tvoje cyklistické srdce môže zahriať fakt, že získané dáta si vďaka OpenStreetMap nenecháme len pre seba, ale poskytneme ich zbytku sveta na ďaľšie zaujímavé využitie.

OpenStreetMap (OSM) je čím ďalej tým obľúbenejšou otvorenou platformou pre tvorbu a zdieľanie celosvetových mapových dát. Okrem dát užitočných pre každodenné navigačné potreby myslí ale aj na dáta špeciálne zaujímavé pre bikerov vrátane MTB trailov. A cestní cyklisti sú na tom vzhľadom k pokrytiu a jemnému rozdeleniu spevnených ciest snáď ešte lepšie.

Jednou z najcennejších vlastností OSM je práve otvorenosť a zdieľanie dát so zbytkom sveta, vďaka čomu vznikajú rôzne zaujímavé projekty, v našich očiach a našom regióne napríklad: freemap.sk, cmaps.gpsteam.eu či mtbmap.cz. My sa k nim pridávame s automatickým rozpoznávaním prejdenej trasy vo Výjazdoch.

Výjazdy už teraz podporujú detekciu úsekov prejdených po jednotlivých terénoch: od asfaltu, cez nespevnené (lesné) cesty až po traily a následne výsledok zobrazia prehľadne na mape, či podľa toho odhadnú náročnosť výjazdu v rebríčkoch. Taktiež, v prípade trailov, dokážu identifikovať aj konkrétny trail označený vlastným názvom, napríklad Bratislavčanom, a chtiac-nechtiac možno aj ostatným, notoricky známu Cerovú dráhu. Vďaka tomu následne vieme zistiť ktorí bikeri (aj ako intenzívne) jazdia po zmapovaných trailoch a pomôcť tak držať lokálnu komunitu pohromade, viď napr. stránka spomínanej Cerovej dráhy.


Obrázok 1: Ukážka importu GPX tracklogu s automatickou detekciou terénov a stránkou konkrétneho trailu

Avšak, aby táto funkcionalita a mnohé ďalšie, ktoré máme v pláne, naozaj vynikla a bola všeobecne užitočná - potrebujeme zásadne vylepšiť mapové pokrytie trailov. Aktuálne máme v databáze prakticky len pár trailov (Cerovú dráhu, Päťbojársku, Trail Biely Kríž a niekoľko tratí, napr. Freeride, z bike parku v Bachledovej doline), ale pozitívna správa je, že tento stav sa dá veľmi ľahko vylepšiť. Zbytok článku je hlavne návod, ako na to.


Obrázok 2: Porovnanie mapového pokrytia u nás a za hranicami, zdroj: mtbmap.cz - 20.5.2015

Realita je totiž taká, že mnohé traily už v databáze zakreslené sú a chýbajú im len náležité štandardizované klasifikačné údaje, aby bolo jasné, že sú to cyklistické traily. Ostrieľaným OSMákom k tomu postačia špecifikácie v dokumentácii detekcie terénov, ale keďže to zrejme nebude prípad drvivej väčšiny cyklistickej populácie, tak základom úspechu bude zodpovedať nasledujúcu zásadnú otázku:

Ako zistím, či už je môj trail zakreslený na mape?

Veľmi jednoducho, postačí Ti k tomu akýkoľvek moderný webový prehliadač a otvorená domovská stránka OSM: openstreetmap.org. Pomocou vyhľadávania, alebo len manuálne, si priblížis požadovanú oblasť a ak v nej vidíš krivku zodpovedajúcu hľadanému trailu, máš už takmer hotovo.


Obrázok 3: Cerová dráha (na obrázku jej začiatok nad Snežienkou) je zakreslená na mape

Ak trail v mape ešte nieje, nie je to žiaden neprekonateľný problém, najmä ak máš trail zaznamenaný na GPS zariadení. Venujme sa teraz ale prvému prípadu - že trail na mape existuje a aby bol správne klasifikovaný, stačí mu len nastaviť príslušné "tagy", t.j.:

Ako správne klasifikovať zakreslený MTB trail?

V prvom rade: toto je úkon, ktorý sa nedá realizovať bez prihlásenia do OSM. Vytvorenie účtu je ale veľmi jednoduché a okamžité, praticky stačí zadať e-mail a zvoliť si heslo. Následne po prepnutí do editovacieho režimu (viď veľké Edit v hornom menu) kliknutím na krivku požadoveného trailu vyvoláš editor jeho vlastností v ľavom menu. Klasifikácia MTB trailu spočíva z:


  • uistenia sa, že cesta je typu "path" (Obr. 4),
  • nastavením vlasnosti indikujúcej, že na ceste môžu jazdiť bicykle t.j. vlastnosť Access -> Bicycles je nastavená na napr. "yes" (Obr. 5),
  • a trail je označený správnym hodnotením náročnosti vo vlastnosti "(IMBA) Mountain Biking Difficulty" a toto má hodnotu aspoň 1 (konkrétnu hodnotu biker s osobnou skúsenosťou s trailom odhadne určite veľmi presne vďaka uvedeným popisom) (Obr. 6),


Obrázok 4: Nastavenie typu cesty na "path"


Obrázok 5: Nastavenie "bicycles=yes"


Obrázok 6: Správna klasifikácia náročnosti trailu

Voliteľne je možné trail popísať jeho názvom vo vlastnosti "Name", ak nejaký má. Následne stačí vykonané zmeny uložiť kliknutím na "Save", zapísaním popisu zmien (t.j. niečo ako "Klasifikácia cesty XYZ ako MTB trailu") a potvrdením.

Tým je celá práca hotová, avšak je treba dať si pozor v prípade, ak trail nie je zložený len z jedného jednoliateho úseku. To sa stáva typicky v prípadoch, kedy je trail križovaný inou cestou, alebo sa skladá z výrazne odlišných častí (napr. v jednej časti je to hladký trail a inde je to kamikadze tobogán vykladaný skalami) a v takom prípade je potrebné vyššie uvedené vlastnosti nastaviť každému z dielčich úsekov zvlášť. To, že by trail mohol byť zložený z viacerých úsekov naznačí prípadne rozkliknuteľná položka "All relations" pod vlastnosťami úseku. Tak je to aj v prípade Cerovej dráhy - tá je totiž definovaná ako tzv. "relation", t.j. objekt, ktorý spája jej dielčie úseky. Viď Obr. 7.


Obrázok 7: Pozor na úseky, ktoré sú súčasťou Relation

V takom prípade je pre kompletnú klasifikáciu potrebné:


  • správne klasifikovať jej jednotlivé úseky (viď vyššie) - samozrejme len tie, ktoré spadajú pod označenie "trail",
  • následne otvoriť vlastnosti samotnej relation a ustiť sa, že je typu "route" (Obr. 8),
  • vlastnosť "route=bicycle", alebo "route=mtb" (Obr. 9),
  • a voliteľne jej nastaviť správny názov.


Obrázok 8: Nastavenie typu Relation na "route"


Obrázok 9: Nastavenie vlastnosti "route=bicycle"

Následne je potrebné už len všetky vykonané zmeny uložiť (Save).

Poznámka: takto označené traily budú určite rozpoznané, ale až po aktualizácii mapy, čo sa zatiaľ nedeje automaticky. Takže, keď doplníš/upravíš dáta v OSM, oznám to autorovi článku, prosím, aby sa zmeny prejavili aj v MTBIKER Výjazdoch.

Ako vôbec zakresliť trail do mapy?

Tento, nie o veľa ťažší, proces veľmi dobre popisuje oficiálna dokumentácia (mimochodom aj na príklade mapovania Nízkych Tatier partou z freemap.sk). Ideálne východisko je mať trail prejdený a zaznamenaný dobre naladeným GPS, potom to už pôjde veľmi ľahko. Po samotnom zakreslení trailu samozrejme pre správnu klasifikáciu platí to isté, ako pre existujúce traily.

Ako to je s asfaltovými cestami?

Aj keď to tak z článku priamo nevyznieva, nemyslíme len na terén a traily. Úseky zaujímavé pre majiteľov galuskových mašín sú na tom rádovo lepšie, aspoň (a občas iba... veď vieme svoje) čo sa týka ich zakreslenia a klasifikácie v OSM. Ako však skúsenosť ukazuje, niekedy aj čisto cestný výjazd skončí vo Výjazdoch označený nie na 100% prejdený po asfalte, ako by to človek logicky čakal. Aj keď nevylučujeme chybu v detekčnom algoritme, väčšinou je to nekvalitnými mapovými dátami. Takže, ak si všimneš takýto stav, môžeš ho jednoducho napraviť tým istým spôsobom a OSM editorom ako v prípade trailov uvedenom vyššie. V prípade asfaltovej cesty je dôležité len nastavenie jej vlastnosti highway na niektorú z možností "trunk", "primary", "secondary", "tertiary", "unclassified", "residential", "service", "motorwaylink", "trunklink", "primarylink", "secondarylink", "tertiarylink", "livingstreet", "pedestrian", "raceway", ako píšeme v dokumentácii. Prípadne lesnú asfaltku ako tracktype:grade1, ako vo fóre správne poznamenal Palo TT - implementácia ešte nie je dokončená, ale čoskoro bude.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
keyboard_arrow_up