Test: Hutchinson Squale - dokonalý enduro plášť?

Pri vyberaní nových plášťov vám podľa mňa nepríde na um ako prvá značka Hutchinson. No to je možno chyba. Francúzska firma Hutchinson vznikla v roku 1853 a svoj prvý MTB plášť vyrobila v roku 1983. Firma Velon s.r.o. Bratislava nám poskytla na testovanie plášť Squale, ktorý je určený najmä pre enduro jazdenie.

Základné informácie

Plášť Squale sa vyrába vo veľkostiach:
  • 26 x 2,25; 2,35; 2,60
  • 27,5 x 2,25; 2,35
  • 29 x 2,25

Použitie:
Enduro /All Mountain / Freeride

Terén:
Suchý / Kamenitý / Zmiešaný





Testovanie

Plášť Squale som obdržal vo veľkosti 26x2,25 zo spevnením Hardskin, čo znamená v praxi väčšiu odolnosť a ochranu pred defektmi. Pri vybalení plášťov ma už oslovila hmotnosť – 600 g je fakt super. Doporučená maloobchodná cena 45,90€/kus. Pri nahadzovaní na kolesá neboli žiadne problémy, nazúvali sa ľahko a dobre. V rámci týždňového testovania som mal v pláne s nimi prejsť všetky typy trás, od XCčka, endura až po ľahký freeride, čo sa mi aj podarilo. V rámci cross-country som bol milo prekvapený z nízkeho valivého odporu, plášte išli skoro sami . Stúpanie do kopcov sa mi zdalo oveľa ľahšie ako s mojimi predošlými plášťami. Na asfaltových cestách nehučali, boli tiché.


Ďalej nasledovali traily, na ktorých je plášť pekne rýchly a v rýchlych zákrutách nie je ani potreba siahnuť na brzdy, pretože vás plášť podrží.

Koncom týždňa som sa vybral aj na ľahšiu freeridovú trať, korene, neodklopené zákruty, prudké zjazdy a aj na takomto teréne bol plášť Squale ako doma. Prekvapením bolo, ako sa plášť zarezával v zákrutách a dalo sa veľmi dobre opierať. Ani raz sa mi nestalo, žeby mi plášť podšmykol.



V rámci testovania som najazdil cca 100 km a na plášti som nepozoroval žiadne poškodenie, ani opotrebenie. Spevnenie Hardskin je funkčné, pretože za celú dobu som nedostal ani jeden defekt. Aj keď vzhľadom na týždňové testovanie je to ešte skoro úplne posúdiť.


Doplnené 5.10.2015

Dlhodobejšie testovanie Hutchinson Squale

Odolnosť je určite jedným z dôležitých parametrov pri výbere plášťa. Po takmer 4-mesačnom jazdení je opotrebovanie minimálne. Jediné miesto, kde je možné vidieť malé opotrebenie je stredný pás vzoru, ale aj tak je to vzhľadom na cca 1 000 najazdených km skvelý výsledok.

Tento plášť nezradí ani v blate, aj keď je primárne určený na tvrdý suchý povrch. Jeden limit som však našiel, Hutchinson Squale nedisponuje až tak dobrou samočistiacou schopnosťou, teda hlavne na lepkavom blate. Tu sa mi občas stávalo, že mi ušmyklo zadné koleso.

Na plášťoch som absolvoval kopec lesných a cestných výjazdov. Za 4 mesiace používania utrpeli iba minimálnu stratu materiálu. Technológia Hard Skin určite nie je len nápis na plášti, ale aj naozaj funguje, nakoľko som za celú tú dobu nedostal ani jeden defekt. S týmto plášťom som naozaj spokojný, hlavne na suchom povrchu, kde perfektne drží. Pri brzdení sa zmes ani nedrolí, ani netrhá. Možno nepatrí medzi najlacnejšie enduro plášte, ale dostanete výbornú kvalitu, ktorá vydrží.

Záverečné zhrnutie

Žeby to bol Hutchinson Squale geniálny plášť? Javí sa tak. Nízka hmotnosť aj valivý odpor a výrazný dezén. Skvelá voľba pre enduro/freeride jazdcov.

Známkovanie (maximálny počet je 5)

Výkon:
Rýchlosť odvaľovania:
Grip:
Odolnosť (aj voči defektom):
Hmotnosť:


Viac informácií

Plášte do testu zadala firma Velon s.r.o. - http://www.velon.sk/
Kompletnú ponuku plášťov Hutchinson si môžete pozrieť na http://www.hutchinsontires.com/
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adamoliva89 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Vittoria Mazza - klobúk dole, Vittoria

Test: Vittoria Mazza - klobúk dole, Vittoria

Plášte sú pri enduro a gravity disciplínach jedným z najdôležitejších komponentov na bicykli. Ako tieto obstáli skúšku a pretekové nasadenie?
Test: Maxxis Minion DHF x Aggressor - ideálne kombo na suché traily

Test: Maxxis Minion DHF x Aggressor - ideálne kombo na suché traily

Plášte patria medzi najdôležitejšie komponenty na bicykli. Sú jediným kontaktným bodom bicykla s terénom, a preto treba dbať na ich výber.
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
keyboard_arrow_up