Sagan už v zelenom drese, celkovo je druhý

Francúz Alexis Vuillermoz z tímu Ag2r sa stal víťazom 8. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Rennes na Mur de Bretagne (181,5 km). Vuillermoz dosiahol prvú výhru domáceho jazdca na 102. ročníku slávnych pretekov Výborne si opäť počínal Slovák Peter Sagan (Tinkoff Saxo), ktorý vystúpal na Bretónsku stenu ako štvrtý a dostal sa do zeleného dresu lídra bodovacej súťaže. Za víťazom zaostal o 10 sekúnd. Pred Saganom finišovali ešte Ír Daniel Martin a Španiel Alejandro Valverde.

Celkovo vedie stále Chris Froome o 11 sekúnd pred Saganom, ktorý má v bodovacej súťaži trojbodový náskok pred Andrém Greipelom a je zároveň stále aj držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Po rovinatých etapách prišla v sobotu na rad stredne náročná a najmä záverečný výstup na Mur de Bretagne mal preveriť pripravenosť jazdcov. Na štarte v Rennes bolo 185 cyklistov, chýbal už Luca Paolini z Kaťuše, u ktorého zistili pri testoch prítomnosť kokaínu. Úvod mal očakávaný scenár. Pár kilometrov po štarte sa dostali do úniku Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Bartosz Huzarski (Bora Argon 18), o pár minút ich doplnili aj Romain Sicard (Europcar) a Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché). Postupne si kvarteto vypracovalo trojminútový náskok. Čelo pelotónu ovládali jazdci tímov Sky a Lotto-Soudal. Aj vďaka tomu si štvorica nevypracovala väčší náskok. Vedúci pretekári si podelili body na horskej i rýchlostnej prémii na 108,5. km, kde finišoval Peter Sagan celkovo na 9. mieste a získal sedem bodov. Zelený André Greipel vybojoval o štyri body viac.

Vyjaderenie Petra Sagana aj parádička pri odovzdávaní zeleného dresu


Po rýchlostnej prémii sa zmenila vedúca skupina, dopredu sa dostali Lars Bak (Lotto Soudal), Michal Golas (Etixx - Quick-Step) a Bartosz Huzarski (Bora Argon 18). Tempo pred záverečným kopcom rástlo, pelotón sa začal selektovať. Na čele chcel byť každý favorit, v balíku bolo vidieť nervozitu. Peter Sagan mal pod kopcom veľmi dobrú pozíciu a kontroloval si špicu. Pod Mur de Bretagne prišiel pelotón pohromade. Posledné stúpanie selektovalo jazdcov, tí bez výkonnosti postupne odpadávali. Chris Froome nasadil vysoké tempo, veľké problémy mal Vincenzo Nibali. Asi 800 m pred cieľom nastúpil Alexis Vuillermoz a svoje úsilie dotiahol do úspešného konca. Sagan sa napokon udržal s favoritmi a získal dôležité body do hodnotenia súťaže o zelený dres, ktorý mu patril v predchádzajúcich troch ročníkoch TdF.

Odovzdávanie zeleného dresu


"Po 3. mieste na Mur de Huy som bol motivovaný. Dnešnú etapu som si vyhliadol, chcel som ju ísť veľmi dobre, vedel som, že v nej môžem niečo dosiahnuť. Nepoznal som detailne stúpanie, išiel som dlho za Froomom, potom som nastúpil a išiel nadoraz. Vyšlo to skvele. Dúfam, že dobrú formu dokážem potvrdiť aj v Pyrenejach. Nie som však skvelý vrchár, nemôžem ísť s najlepšími po celý čas pretekov. V krátkych stúpaniach sa mi darí, tak sa to snažím využívať. Vo veľkých kopcoch chcem pomôcť svojim tímovým kolegom," skonštatoval v prvom televíznom rozhovore Alexis Vuillermoz.


Výsledky - cyklistické preteky Tour de France:
8. etapa (Rennes - Mur de Bretagne, 181,5 km): 1. Alexis Vuillermoz (Fr.) Ag2r-La Mondiale 4:20:55 h, 2. Daniel Martin (Ír.) Cannondale-Garmin Pro +5 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal, 6. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 7. Adam Yates (V. Brit.) Orica GreenEdge, 8. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 9. Bauke Mollema (Hol.) Trek Factory, 10. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing všetci +10
Poradie po 8. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky 31:01:56 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +11 s, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +13, 4. Tony Gallopin (Fr.) Lotto Soudal +26, 5. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +28, 6. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx - QuickStep +34, 7. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +36, 8. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +1:07 min, 9. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx - QuickStep +1:15, 10. Bauke Mollema (Hol.) Trek Factory +1:32
Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 213 bodov, 2. André Greipel (Nem.) 210, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) 159, 4. John Degenkolb (Nem.) 158, 5. Bryan Coquard (Fr.) 102.
Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Peter Sagan (SR) 31:02:07 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +56 s, 3. Nairo Quintana (Kol.) +1:45 min


Paolini odmieta podozrenia z užitia kokaínu
Taliansky cyklista Luca Paolini napriek pozitívnemu testu na užívanie kokaínu trvá na tom, že si spomenutú drogu nikdy vo svojom živote nevzal. Tridsaťosemročný jazdec bol pozitívne testovaný po tohtotýždňovej štvrtej etape Tour de France. Víťaz jarnej belgickej klasiky Gent-Wevelgem je predbežne suspendovaný Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI) a z najslávnejších etapových pretekov na svete musel predčasne odstúpiť.

"Pochopiteľne sme od neho žiadali vysvetlenie. Povedal nám, že počas Tour de France ani nikdy predtým neužíval kokaín. Oznámil nám, že sa pokúsi dokázať svoju nevinu, ale bude to mať extrémne náročné," vyjadril sa k situácii tlačový hovorca tímu Kaťuša Philippe Maertens.

Paoliniho zamestnávateľ podľa sobotňajšieho stanoviska počká na výsledky druhého testu a na základe nich sa rozhodne o budúcnosti skúseného pretekára.

Talian nedobrovoľne odstúpil z pretekov zo 168. priečky priebežnej celkovej klasifikácie. Za lídrom Chrisom Froomom po 7. etape zaostával o 46:41 min.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Finále Okolo Slovenska 2021 - Sagan, zákulisie a falošný Froome

Video: Finále Okolo Slovenska 2021 - Sagan, zákulisie a falošný Froome

Veľkolepé finále najsilnejšieho ročníka Okolo Slovenska v histórii. Uži si zmätok a tlačenicu po dojazde, pohľad do tváre svetových hviezd a milý omyl s falošným Froomom.
Patrí Sagan do starého železa? Kedy profíci ako on skončili?

Patrí Sagan do starého železa? Kedy profíci ako on skončili?

Patrí náš Peter Sagan už do "starého železa"? V akom veku skončili profesionálnu kariéru podobní jazdci v minulosti?
keyboard_arrow_up