Tip na výlet: Cyklo-Budapešť - Určite navštívim znova

Som biker, ktorý telom i dušou patrí do lesa! Tam, kde sa dá naozaj vyblázniť i oddýchnuť od práce a  všetkých starostí. Ale nie vždy to ide. Stačí zobrať na bajkovačku deti a už je kopec otázok: „Kde sa budeme hrať? Dáme si zmrzlinu? Prečo ideme stále do kopca? A podobne...“ Ale toto k letu jednoducho patrí. Na prvý júlový dovolenkou predĺžený víkend sme si naplánovali pobyt v Budapešti. Samozrejme, že sme zobrali aj bajky. A neľutovali sme.

Slovenské mestá a mestečká nemám moc prejazdené na biku, preto nechcem písať, čo sa mi ohľadom cyklistiky v slovenských mestách nepáči (aj keď na Liptove by sa dalo). V Budapešti ma niektoré veci zaujali natoľko, že som dostal chuť napísať o nich. Možno vyvolám diskusiu o tom, že aj na Slovensku to v niektorých mestách funguje rovnako. Možno vyvolám diskusiu o tom, ktoré mestá sú na tom ešte lepšie. Možno sa tu nájdu tipy na poznávacie výlety po slovenských či zahraničných mestách. A možno sa nič nestane a ja sa zas vrátim k presvedčeniu, že po meste sa dá bikovať len, keď nie je iná možnosť, ako mesto obísť...

Po príchode do hotela sme sa pána majiteľa opýtali, či nám vie odporučiť nejaké cyklotrasy. Veľmi sme sa chceli pozrieť do centra mesta, na čo nám pán domáci povedal: „Do centra nechoďte, tam je to nebezpečné... Choďte si prejsť 40 km dlhú cyklotrasu popri Dunaji odtiaľto smerom OD centra...“ My sme ale neposlúchli a stálo to za to. Čo sa mi teda páčilo?



Bezpečnosť na prvom mieste

Hneď na začiatku trasy na nás načerveno zasvietil semafor s bicyklom, čo znamenalo, že na prechode asi nestrávime priveľa času, kým nás niekto pustí na druhú stranu. Ešte viac ma prekvapilo, že aj na prechodoch bez svetelnej signalizácie vodiči zastavujú prakticky ihneď. Vtedy som začal premýšľať, aké nebezpečenstvo mohol mať majiteľ hotela na mysli - veď najväčšie nebezpečenstvo pre cyklistov v meste môžu byť bezohľadní vodiči – česť výnimkám. V tesnej blízkosti obchádzajúcich áut sme sa ocitli len párkrát, pretože cyklotrasy vedené popri cestách boli vo väčšine prípadov oddelené obrubníkom a úzkym pásom trávnatej plochy alebo betónovými zábranami. Možno myslel vlakové priecestia, ale aj tie boli vo väčšine prípadov osadené svetelnou signalizáciou alebo zábradlím, ktoré znemožňuje rýchly prechod cez trať.


Cyklistikou to tam žije

Budapešť je naozaj krásne mesto s bohatou históriou. Obehať si to peši za deň či dva by asi naozaj dalo zabrať aj vytrvalostným chodcom. Asi preto sa centrum a blízke okolie doslova hmýri cyklistami, ktorí brázdia ulice veľkomesta na bycikloch snáď všetkých možných tvarov, farieb i značiek. No našli sa aj takí, ktorých akoby jedna mater mala . Zelené bicykle zo samoobslužnej požičovne sú veľmi obľúbené pravdepodobne aj pre spôsob, akým táto požičovňa funguje. Zobrať bicykel na jednom mieste, poobzerať centrum, či vybaviť potrebné veci a vrátiť ho na iné miesto, tu môže doslova každý. Požičovňa je tu skoro na každom rohu a veľmi dobre funguje. Možno aj to je dôvod prečo je Budapešť doslova pretkaná cyklotrasami, cyklopruhmi či dokonca odbočovacími pruhmi pre cyklistov, ktoré taktiež zjednodušujú prepravu a zvyšujú bezpečnosť.




Je to pre deti

Ak sa aj podarí stratiť cykloznačku, veľmi rýchlo sa zjaví iná a ak náhodou nie, s veľkou pravdepodobnosťou Vám cestu „skríži“ detské ihrisko. Tým je hneď vyriešený detský problém: „Kde sa budeme hrať?“ Detské ihriská sú v centre naozaj rôznorodé – niektoré sú bežné a iné pripomínajú malú detskú posilňovňu v prírode.


Toto nie je nič zvláštne, ale čo ma naozaj zaujalo je fakt, že drvivá väčšina detských ihrísk je vybavená stojanom s pitnou vodou. Takže tu sa naozaj oplatí zastať, dať deťom vytúženú dávku zábavy a hlavne doplniť tekutiny, ktoré sa v týchto horúčavách strácajú z tela veľmi rýchlo.

Cyklo-Budapešť? Áno!

Štyri dni na návštevu hlavného mesta našich južných susedov jednoducho nestačia. Je to príjemná rovinka ideálna pre rodiny s detmi. Centrum je plné úchvatných stavieb, ktoré dokonale dopĺňajú príjemné mestské parky, kde sa určite oplatí zastaviť. Okrem parkov je tu naozaj veľa veľkých starých stromov, ktoré z Budapešti robia zelené mesto...




Budapešť? Áno. Na biku? Kľudne aj bez, veď treba skúsiť aj tie ich zelené dvojkolesové draky z požičovne .


report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Bikepacking po Rumunsku – alebo Route 66 pre bikepackerov

Bikepacking po Rumunsku – alebo Route 66 pre bikepackerov

Ak hľadáte ďalší tip na bikepackingovú túru, Rumunsko už nie je iba Route 66 pre motoristov, ale aj pre cyklistov. Nekonečné cesty s rozľahlými výhľadmi sú ideálne na bikepackingový výjazd plný zážitkov.
keyboard_arrow_up