Zdroj: Facebook: Tinkoff Saxo

17. etapa: Froome v pohode, Contador po páde nabral ďalšiu stratu a zelený Peter Sagan má náskok už 104 bodov

Víťazom stredajšej 17. etapy Tour de France z Digne Les Bains do Pra Loup (161 km) s prívlastkom prvá alpská sa po dni voľna stal Nemec Simon Geschke. Dvadsaťdeväťročný cyklista tímu Giant Alpecin dominoval po sóloúniku v záverečných 30 km, keď sa nikým neatakovaný vyštveral najprv na najvyšší bod TdF 2015 Col d´Allos (2250 m) a potom aj na cieľový kopec Pra Loup (1620 m).

Geschke dosiahol absolútne najväčší úspech kariéry, na pretekoch Grand Tour doteraz nikdy nebol na pódiu. S odstupom 32 sekúnd prišiel do cieľa Američan Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) a minútu za víťazom zaostal Kolumbijčan Rigoberto Urán (Etixx - QuickStep).

"Nemôžem tomu uveriť, je to niečo, čo som absolútne nečakal. Od pätnástich rokov robím cyklistiku a konečne som zvíťazil. Mali sme dobrú pozíciu v úniku, získali sme dobrý náskok v závere pred kvalitnými vrchármi a vyšlo to fantasticky,“ povedal v prvej televíznej reakcii zjavne dojatý víťaz 17. etapy Simon Geschke.

Jediný slovenský cyklista v pelotóne Peter Sagan opäť dal výrazne o sebe vedieť a už vo štvrtej etape v rade nechýbal v úniku. Vďaka tretiemu miestu na rýchlostnej prémii cyklista tímu Tinkoff-Saxo zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže pred Andrém Greipelom na 104 bodov. V záverečnom cieľovom stúpaní na Pra Loup už Sagan nebol vpredu medzi najlepšími. V pokojnom tempe prišiel do cieľa s vyše 21-minútovým odstupom za víťazom. Celkovo Sagan klesol z 26. na 29. miesto.

Líder celkovej priebežnej klasifikácie Christopher Froome z tímu Sky došiel do cieľa v pohode na 20. mieste a zostal prvý o 3:10 min pred Kolumbijanom Nairom Quintanom. Na tretie miesto sa posunul Španiel Alejandro Valverde (+4:09), keďže pôvodne tretí Američan Tejay van Garderen pre zdravotné problémy Tour de France "zabalil" počas stredajšej etapy. Smoliarom stredy bol aj Španiel Alberto Contador, ktorý v zjazde niekoľko kilometrov pred cieľom spadol a musel meniť bicykel a celkovo sa k jeho časovému manku na Frooma prirátali ďalšie dve minúty - je piaty s odstupom 6:40 min.

Päť horských prémií absolvoval pelotón Tour de France v stredajšej etape v Alpách. Spomedzi 168 jazdcov na štarte opäť pútal pozornosť Peter Sagan, ktorý okrem zeleného dresu lídra bodovacej súťaže mal ma sebe aj tzv. červené číslo označujúce najbojovnejšieho pretekára minulej etapy. Sagan bol od prvých kilometrov opäť aktívny. Z jeho troch pokusov o únik vyšiel ten tretí a na 64. km sa ocitol vpredu spolu s ďalšími 27 jazdcami. V polovici etapy mali náskok 2:30 min pred skupinou okolo žltého Chrisa Frooma.

V hlavnej skupine vtedy chýbal tretí muž priebežnej celkovej klasifikácie Tejay van Garderen, ktorý zaostával približne ďalšie dve minúty pre určité zdravotné problémy. Líder tímu BMC svoje trápenie ukončil 70 km pred cieľom, keď zosadol z bicykla a presadol si do tímového vozidla. Nasledovala horská prémia II. kategórie na Col de la Colle Saint Michel na 96. km, ktorú vyhral Belgičan z tímu MTB-Qhubeka Serge Pauwels. Na rýchlostnej prémii na 111. km Peter Sagan bez väčšej námahy skončil tretí a zvýšil náskok na čele bodovacej súťaž na 104 bodov pred Andrém Greipelom.

V stúpaní na najvyšší bod celej Tour de France Col d´Allos (2250 m) zaostávala skupina favoritov okolo Frooma už o vyše 10 minút. Vpredu bol vtedy sám Nemec Simon Geschke (Giant-Alpecin), ktorý mal dve minúty k dobru pred ostatnými cyklistami z veľkého úniku. Geschke bol prvý na Col d´Allos a získal prémiu 5000 eur, tzv. Souvenir Henriho Desgrangea, určenú pre víťaza horskej prémie na najvyššom bode v Alpách. Na Col d´Allos sa stúpalo 14 km s priemerným sklonom 5,5% a jeho vrchol bol na 139. km. Peter Sagan v tomto stúpaní zvoľnil tempo a zaradil sa do skupiny najväčších favoritov, kde bol poruke Albertovi Contadorovi. Ten však 9 km pred cieľom na úzkej ceste v zjazde dostal defekt a bolo po jeho nádejách na dobrý výsledok. Práve Sagan mu vtedy pomohol pri mechanickom probléme s bicyklom. Do cieľa prišiel Contador o vyše dve minúty za najväčšími favoritmi na čele s Froomom. Vpredu sa vydal stíhať Geschkeho Andrew Talansky a 3 km pred cieľovou métou na Pra Loup zaostával za Geschkem o 50 sekúnd. Cyklista tímu Cannondale-Garmin to už nezvládol a Geschke sa na Pra Loup tešil z najväčšieho úspechu v kariére.

Výsledky - cyklistické preteky Tour de France

17. etapa (Digne Les Bains - Pra Loup, 161 km): 1. Simon Geschke (Nem.) Giant Alpecin 4:12:17 h, 2. Andrew Talansky (USA) Cannondale-Garmin +32, 3. Rigoberto Urán (Kol.) Etixx – QuickStep +1:01, 4. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ +1:36, 5. Mathias Frank (Švaj.) IAM Cycling +1:40, 6. Steven Kruijswijk (Hol.) Lotto NL-Jumbo +2:27, 7. Nicolas Roche (Ír.) Team Sky +3:02, 8. Jonathan Castroviejo (Šp.) Movistar +3:04, 9. Serge Pauwels (Belg.) MTN-Qhubeka +3:05, 10. Adam Yates (V. Brit.) Orica GreenEdge +3:21,... 20. Christopher Froome (V. Brit.) +7:16,... 91. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +21:05.

Poradie po 17. etape: 1.Christopher Froome (V. Brit.) Sky 69:06:49 h, 2. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:10 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +4:09,4. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +6:34, 5. Alberto Contador (Šp.) +6:40, 56. Robert Gesink (Hol.) Lotto NL-Jumbo +7:39, 8. Matthias Frank (Švaj.) IAM Cycling +8:47, 9. Bauke Mollema (Hol.) Trek Factory +11:47, 10. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +13:08, ... 29. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +1:01:35.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 420 bodov, 2. André Greipel (Nem.) 316, 3. John Degenkolb (Nem.) 281, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) 192, 5. Bryan Coquard (Fr.) 122, 6. Christopher Froome (V. Brit.) 109

Vrchárska súťaž: 1. Chris Froome (V. Brit.) 61 bodov, 2. Joaquim Rodríguez (Šp.) 52, 3. Jakob Fuglsang (Dán.) 41, 4. Serge Pauwels (Belg.) 40, 5. Richie Porte (Aus.) 40, 6. Romain Bardet (Fr.) 38, ... 40. Peter Sagan (SR) 3

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Nairo Quintana (Kol.) 69:09:59 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +9:58 min, 3. Romain Bardet (Fr.) +12:54

[Foto na úvode: Facebook: Tinkoff Saxo]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up